Geenimuuntelu ei ole ratkaisu nälkään

Enemmistö Euroopan kansoista vastustaa geenimuunneltujen organismien levittämistä ympäristöön.

Viime aikoina EU:n vaaleilla valitsemattoman komission jäsenet ovat pyrkineet kävelemään gm-viljelyä vastustavan mielipiteen yli.

EU:n komissiossa on puhuttu viime aikoina paljon geenimuunneltujen lajikkeiden puolesta. Kiina on vihjannut mahdollisesti hyväksyvänsä kokeiluun joitain gm-riisilajikkeita, mutta päätöstä asiasta ei vielä ole. Yhdysvallat puolestaan painostaa Turkkia, Venäjää ja Ukrainaa hyväksymään geenimuuntelun.

Ennen kuin asiat menevät liian pitkälle, vilkaistaan mitä maailman gm-laboratoriossa Yhdysvalloissa on tapahtunut.

Geenimuunneltua viljelyä koskevasta agribisnespropagandasta ovat siemen- ja kemikaalijätti Monsanto ja muut toimijat huolella pitäneet pois muutaman oleellisen seikan. Kaikki gm-kannat on suunniteltu, manipuloitu ja patentoitu vain kahta tarkoitusta varten: a. sietämään runsaita määriä erittäin myrkyllistä glyfosaattia ja b. vastustamaan tiettyjä tuhohyönteisiä.

Glyfosaattia valmistaa Monsanto, ja sen on todettu lisäävän mm. sikiövaurioita. Glyfosaattia ei saa käyttää pohjavesialueilla.

Agribisneksen pr-osastojen luomat propagandistiset myytit nälkäongelmien ratkaisemisesta gm:n avulla eivät pidä paikkaansa.

Gm ei tuota suurempia satoja tai ravintoarvoltaan parempaa viljaa. Sen sijaan ne vaativat suuria myrkkymääriä, mikä tuo voittoa myrkkyjen valmistajille.

Agribisnesjätit ovat kampanjoineet ahkerasti saadakseen julistettua luomuviljelyn laittomaksi USAssa.

GM-pelloilla hirviörikkakasvi-epidemia

Yhdysvallat aloitti laajamittaisen gm-viljelyn noin vuonna 1997. Viljeltävät lajikkeet ovat pääasiassa soijaa, maissia ja puuvillaa. Tällä hetkellä arviot gm-viljelyn kokonaispinta-alan laajuudesta vaihtelevat 85 ja 91 prosentin välillä.

Biologi Mae-Wan Ho arvioi ekologisen aikapommin olevan nyt räjähtämäisillään. Monta vuotta jatkunut glyfosaattien ja muiden nk. kasvinsuojeluaineidein ruiskuttaminen on tuottanut luonnon vastaiskuna hirviörikkakasveja, jotka vaativat yhä enemmän ja entistä myrkyllisempiä rikkaruohomyrkkyjä.

ABC Television, eräs USAn suurista kansallisista tv-kanavista teki taannoin dokumentin aiheesta. Ohjelmaa varten haastateltiin maanviljelijöitä, joiden pellot oli vallannut super-revonhäntä. Eräs farmari oli käyttänyt kolmessa kuukaudessa 400 000 dollaria rikkaruohomyrkkyihin – turhaan.

Revonhäntä eli Amaranthus palmeri; Palmer amaranthi; palmer pigweed on kaikkein pelätyin rikkaruoho. Se voi kasvaa jopa 7-8 jalkaa pitkäksi ja se kestää sekä korventavaa kuumuutta että pitkittynyttä kuivuutta, tekee tuhansia siemeniä ja sen juuristo imee maan tyhjäksi ravinteista. Revonhäntä valtaa pellon vuodessa, jos sitä ei kitketä.

Nämä uudet super-rikkaruohot ovat niin vahvoja ja sitkeitä, että ne pysäyttävät leikkuupuimurin ja särkevät käsityökalut. Vähintään 400 000 hehtaaria on saastunut pelkästään tästä uudesta biologisesta mutantti-rutosta. USAn maanviljelysasioista vastaava ministeriö on saatu kiinni valehtelusta sen yrittäessä salailla karmeaa totuutta.

Roundupin myrkyllisyyttä peitellään

Glyfosaatti on maailman eniten käytetty myrkky. Monsanton patentoimaa tuotetta on myyty 1970-luvulta asti tuotenimellä Roundup, ja se on välttämätön viljely-apu gm-tuotteille, joita kehittää ja myy Monsanto. Gm-siemeniä ostavat maanviljelijät joutuvat allekirjoittamaan sopimuksen, joka määrää että Roundup on heidän pelloillaan ainoa käytettävä myrkky.

Gm-tuotteita alettiin kehittää 1970-luvulla kemikaalifirmojen, Monsanto Chemicalsin, DuPontin ja Dow Chemicalsin toimesta. Hanketta rahoitti eugeniikan kannattajana tunnetuksi tullut Rockfeller Foundation. Kaikki kolme kemikaalijättiä olivat mukana sekä Agent Orange- että dioksiini-skandaalissa, ja joutuivat kiinni valehtelusta yrittäessään salata vahinkoja, joita aiheutui niiden omille työntekijöille, siviileille ja ja sotilaille. Katso tarkemmin Seeds of Destruction: The Hidden Agenda of Genetic Manipulation.

Glyfosaattia ja Roundupia mainostetaan vaarattomampana kuin pöytäsuola. Ranskalaisen Caenin yliopistossa molekyylibiologi Gilles-Eric Seralinin johtama ryhmä teki kuitenkin tutkimuksen, joka osoitti että Roundup sisälsi mm. POEAa (polyethoxylated tallowamine). Tutkijaryhmä mukaan POEA oli vielä vaarallisempi ihmisen alkiolle ja soluille kuin glyfosaatti. Monsanto kieltäytyy paljastamasta Roundupin ainesosia glyfosaattia lukuunottamatta.

Seralinin ryhmän tutkimus osoitti Roundupin ainesosasilla olevan erittäin haitallinen vaikutus ihmisen soluihin – jopa 100 000 kertaa käyttösuositusta pienemmillä annostuksilla seos aiheutti soluvaurioita. Glyfosaatin käyttö pelloilla on lisääntynyt yli 1500% vuosien 1994 ja 2005 välillä. Pelloilla käytetyn Roundup-määrän vaikutus kansanterveyteen on siis huomattavan suuri.

Yhdysvaltain maanviljelijät siirtyvät luomuun

Viljelijät ympäri Yhdysvaltoja ovat palaamassa perinteiseen viljelyyn. USAn maatalousasioista vastaavan ministeriön uusi raportti kertoo, että luomu-ruoan myynnin osuus on kasvanut vuoden 1997 3.6 miljoonasta dollarista 21.1 miljardiin dollariin vuonna 2008. Markkinat ovat niin aktiiviset, että luomuviljelijöillä on vaikeuksia täyttää kysyntää.

Kathleen Delate Iowan yliopistosta sekä Cynthia A. Cambardella USAn Department of Agriculture-laitokselta ovat tehneet 4 vuotta kestävän tutkimuksen, jossa viljelijät siirtyivät luomutuotantoon. Koe osoitti, että vaikka tuotanto putosi aluksi, se kolmantena vuonna saavutti perinteisen viljelyn tason ja neljäntenä vuonna ylitti sen sekä soijan että maissin osalta.

Raportti dokumentoi myös valtavan potentiaalin kasvihuonekaasupäästöjen vähennyksessä. Sen mukaan riippuvuus fossiilisista polttoaineista voitaisiin kokonaan katkaista.

Raportin mukaan pienimuotoinen orgaaninen viljely tarjoaisi paljon helpommin ratkaisun esimerkiksi sellaisiin globaaleihin ongelmiin kuin nälkä, sosiaalinenepätasa-arvo ja ympäristökatastrofit.

Vapaasti ja lyhennellen kääntänyt Riikka Söyring. Suomentajan kommentit jutussa kursiivilla.

Lähteet:

• Super weed can´t be killed, abc news, 6 October 2009. See also ,Jeff Hampton, N.C. farmers battle herbicide-resistant weeds, The Virginian-Pilot, 19 July 2009

• Clea Caulcutt, ´Superweed´ explosion threatens Monsanto heartlands, Clea Caulcutt, 19 April 2009

• N. Benachour and G-E. Seralini, Glyphosate Formulations Induce Apoptosis and Necrosis in Human Umbilical, Embryonic, and Placental Cells, Chem. Res. Toxicol., Article DOI: 10.1021/tx800218n

• Carolyn Dimitri and Lydia Oberholtzer, Marketing U.S. organic foods: recent trends from farms to consumers, USDA Economic Research Service, September 2009

• International Assessment of Agricultural Knowledge, Science and Technology for Development, IAASTD, 2008

• Mae-Wan Ho, Food Standards Agency study proves organic food is better.

F. William Engdahl

• Engdahl on saksalais-amerikkalainen vapaa toimittaja, historian ja talouden tutkija ja talousanalyytikko.

• Engdahl on julkaissut lukuisia artikkeleita ja kirjoja maailman geopoliittisista, taloudellisista ja energiaan liittyvistä aiheista. Hänen on kirjoittanut muun muassa öljyn merkityksestä teoksessa Century of War: Anglo-American Oil Politics (2004).

• Engdahl toimii vakituisena avustajana amerikkalaisessa globalisaation tutkimuskeskuksessa, The Centre for Reseach on Globalization.www.globalresearch.ca.

Lue lisää:

Geenimuuntelulla lukuisia vaikutuksia ympäristöön

2 kommenttia

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat