Hampaat terveiksi!

Nykyään uskotaan yleisesti, että jos sinulla on kariesta tai reikiä, niin niitä ei voi peruuttaa tai parantaa. Siten ainoa ratkaisu on porata hammas ja täyttää reikä synteettisellä aineella.

Mutta British Medical Journalissa julkaistun tutkimuksen mukaan reiät ja karies pystytään ehkä parantamaan ruokavalion avulla.

Eräs tutkimus tehtiin 62 lapsella, joilla oli reikiä, ja heidät jaettiin kolmeen eri ruokavaliota noudattavaan ryhmään. Ryhmä 1 söi normaaliruokaa ja lisäksi kaurajauhoa (jossa on paljon fytiinihappoa). Ryhmä 2 söi omaa normaaliruokaansa ja D-vitamiinilisää. Ryhmä 3 söi viljatonta ruokaa ja otti D-vitamiinia.

Tuloksina havaittiin, että ryhmässä 1, jossa syötiin paljon viljaa ja fytiinihappoa, reiät lisääntyivät. Ryhmällä 2 reiät paranivat ja niitä kehittyi vähemmän. Ryhmässä 3, joka noudatti viljatonta, runsaasti vihanneksia, hedelmiä, lihaa, maitoa sisältävää ruokavaliota ja otti D-vitamiinilisää, nähtiin suurinta paranemista ja lähes kaikkien reikien paranemista.

Reiät eri ruokavalioryhmissä. Sininen palkki kuvaa muodostuvia ja punainen palkki parantuvia reikiä.
Reiät eri ruokavalioryhmissä. Sininen palkki kuvaa muodostuvia ja punainen parantuvia reikiä.

Tämä tutkimus ja monien lääkäreiden ja hammaslääkäreiden tuki tälle osoittaa, että meille on annettu väärää tietoa siitä, mikä aiheuttaa reikiintymistä ja että itseasiassa se voidaan peruuttaa.

Hammaslääkäri Ramiel Nagel, joka kirjoitti kirjan: Cure Tooth Decay (Paranna hampaiden reikiintyminen) on auttanut monia potilaitaan ”peruuttamaan” hampaittensa reikiintymisen eikä mielellään paikkaa hampaita täytteillä. Hän luottaa siihen, että reiät voidaan estää ja parantaa ruokavaliomuutoksen avulla.

Tässä artikkelissa käyn läpi reikiintymisen syyt ja kuinka se voidaan estää ja monissa tapauksissa jopa peruuttaa.

Jotta ymmärretään ruokavalion ja karieksen välinen yhteys, meidän täytyy aloittaa tutustumalla erääseen arvostetuimmista, koskaan eläneistä hammaslääkäreistä, Weston A. Priceen.

West A. Price eli 1900-luvun varhaisina vuosina ja oli puhemiehenä National Dental Associationissa (1914-1923), ja oli ADAn (American Dentist Association) uranuurtaja.

Weston Price matkusti maailmalla etsien vastausta hammaskarieksen syihin. Tri. Price löysi yleisen linkin modernien ruokien syömisen ja reikien välillä. Hän osoitti oikeaksi sen, että monilla syntyperältään eristäytyneillä kansoilla oli täydelliset hampaat ja vähän hammaskariesta. Mutta kun he altistuivat länsimaiselle ruoalle, heille ilmestyi kariesta, luukatoa sekä kroonisia sairauksia.

American Dental Associationin mukaan tämä aiheuttaa hampaiden reikiintymisen:

“[Hammasmätää] ilmaantuu, kun hiilihydraattipitoisia ruokia (sokereita ja tärkkelystä), kuten maitoa, popcornia, kakkuja tai karamelleja jää alituiseen hampaisiin. Bakteerit, jotka elävät suussa, viihtyvät näissä ruoissa, aiheuttaen happamoitumista. Jonkin ajan kuluttua nämä hapot tuhoavat hammaskiilteen ja seuraa hampaiden reikiintymistä.”

Mutta tosiasia on, että ADA osuu oikeaan vain yhteen neljästä asiasta, jotka voivat vaikuttaa hammaskariekseen.

Tri. Edward Mellanbyn, Tri. Weston Pricen ja Tri. Ramiel Nagelin näkemysten mukaan hammaskarieksen aiheuttajina ovat seuraavat 4 tärkeintä tekijää:

 1. Mineraalien puute ruokavaliossa (kalkki, magnesium ja fosfori)
 2. Rasvaliukoisten vitamiinien (A-, D-, E- ja K-vitamiinien ja erityisesti D- vitamiinin) puute
 3. Fytiinihappoa sisältävien ruokien liiallinen käyttö
 4. Prosessoidun, valkoisen sokerin liiallinen kulutus

Keskustellaanpa 4:stä hammaskarieksen syystä ja siitä, kuinka ne liittyvät ruokavalioomme.

 

Kuinka reiät voidaan parantaa luonnonmukaisesti

Älä anna petkuttaa itseäsi, sillä hampaiden harjaamisen ja hammaslangan käytön lisäksi on olemassa monia tapoja, joilla voit parantaa reiät ja maksimoida parhaan mahdollisen hampaittesi terveyden ottamatta fluoria käyttöösi. Seuraavana on vain muutamia keinoja, joita voit harkita:

Poista SOKERI – Ehkä kaikkein pahin syyllinen terveyttä ja reiättömiä hampaita tavoitteleville on sokeri, ja sitä pitäisi välttää kuin ruttoa. Sokeri ei ainoastaan ruoki suussa olevia bakteereita, jotka estävät hammanesteiden virtausta, vaan se on erittäin hapanta ja voi sananmukaisesti syövyttää kalkkia tai demineralisoida hampaiden rakenteita, josta syntyy reikiintymistä.

Tämä tarkoittaa pysymistä erossa virvoitusjuomista, karamelleista ja sokeripitoisista leivonnaisista. Käytä säästeliäästi myöskin raakahunajaa ja vaahterasiirappia ja mehujuomia, koska liika sokeri voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä. Varo myös keinotekoisia makeutusaineita niiden aiheuttamien terveyshaittojen takia. Lopuksi: Tee steviasta (nyt Suomessakin voi olla jo synteettistä, suom.huom.) ja raakahunajasta uudet parahaat ystäväsi kohtuukäyttöön!

Poista FYTIINHAPPO – Fytiinihappo (fytaati) on mineraalien estäjä ja entsyymi-inhibiittori, jota on viljoissa, pähkinöissä, siemenissä ja pavuissa, ja joka voi aiheuttaa vakavia terveyshaittoja ruokavalioomme. Suurin syy siihen, miksi fytiinihaposta on nykyään tullut kyseenalainen, on se, että olemme lopettaneet entisaikaisten ruoanvalmistusmenetelmien käytön, kuten idättämisen ja hapattamisen, jotka tappavat fytiinihapon pois ravinnosta.

The Lancetissa julkaistun artikkelin mukaan paljon fytiinihappoa sisältävä ruokavalio aiheuttaa mineraalien puutosta ja osteoporoosia.

80% viljojen ja papujen fosforihaposta on sitoutuneena fytiinihappoon ja on siten täysin elimistöön imeytymätöntä. Fosforin imeytymättömyyden lisäksi, pois ihmisten kehon käytöstä, nämä molekyylit sitovat hammasterveydelle välttämättömiä mineraaleja kuten kalkkia, magnesiumia, rautaa ja sinkkiä aiheuttaen sen, ettei niitä ole kehollemme saatavilla asianmukaiseen käyttöön. Paljon fytiinihappoa sisältävien ruokien kuluttaminen vähentää magnesiumin imeytymistä 60%:lla ja sinkin imeytymistä 20%:lla.

Fytiinihappo ei ainoastaan estä mineraalien imeytymistä ruoastamme kehoomme vaan se suodattaa mineraalit kehostamme, luistamme ja hampaistamme pois!

Tästä johtuvien fytiinihapon mittavien ei-terveydellisten vaikutusten tiedetään aiheuttavan ruoansulatusvaivoja, ruokahaluttomuutta, ravintoaineiden puutosta ja hammasmätää. Hyvä nyrkkisääntö on rajoittaa viljojen kulutusta ja pysyä täysin erillään ei-hapatetuista soija-tuotteista. Koska fytiinihappoa on paljon enemmän ruuissa, jotka on kasvatettu käyttämällä paljon moderneja fosfaatteja sisältäviä lannotteita, kuin luonnonmukaisella kompostilla kasvatetuissa, koeta syödä vain orgaanista ja GMO-vapaata ruokaa. Jos aiot parantaa terveyttäsi ja vähentää hampaiden reikiintymistä, sinun pitää välttää paljon fytiinihappoa sisältäviä ruokia kuten viljoja, papuja, pähkinöitä ja soijaa. Viljojen ja pähkinöiden liottaminen ja sitten idättäminen tai hapattamalla käyttäminen vähentää fytiinihappoa noin 50 – 100%.

Raakamaito ja ravintoainerikkaat ruoat – Käsittelemätön maito on täynnä vitamiineja ja mineraaleja, jotka parantavat tervettä hammasnesteen virtausta ja auttaa pitämään hampaat terveinä. Sen sisältämät kalkki, K2-vitamiini, D3-vitamiini, magnesium, fosfori ja rasvaliukoiset vitamiinit tekevät sen ja muiden raakamaitotuotteiden käyttämisestä hyvän idean ainakin viikoittain. Suosittelen vuohenmaitokefiiriä, käsittemätöntä juustoa ja orgaanista, ruohorehulla tuotettua voita. Ne ovat hyviä vaihtoehtoja.

Jos aiot päihittää hammaskarieksen, muista, että sinun pitää lisätä rasvaliukoisten vitamiinien ja mineraalien saantia. Jos loisin ideaalisen ruokavalion, jota seurata, se saattaisi näyttää tältä:

 • Paljon eläinperäistiä ruokia kuten bone broth, lihaa, kalaa ja kananmunia.
 • Raakoja ja keitettyjä kasviksia, erityisesti vihreitä lehtivihanneksia.
 • Raakamaitotuotteita, kuten kefiiriä, justoa ja ruohorehulla tuotettua voita.
 • Yksi hedelmä aamuisin.
 • Paljon D-vitamiinia – paljon aurinkoa ja pilvipäivinä lisäravinteesta päivittäin 5,000IU D3.
 • Terveellisiä rasvoja sisältäviä ruokia: kookosöljyä, avocadoja, oliiveja ja kalaa tai hapatettua kalanmaksaöljyä
 • Vain hapatettuja viljoja ja kohtuullisesti hapanleipää (tai veilä parempi ilman mitään viljatuotteita). Voit ostaa raakajauhoja ja leipiä täältä: bluemountainorganics.com ja wisechoicemarket.com
 • Vain idätettyjä pähkinöitä, jyviä ja papuja. Idätettyjä pähkinöitä ja siemeniä: bluemountainorganics.com.
 • Lopuksi: EI prosessoitua ruokaa, valmiiksi pakattua ruokaa tai pikaruokaa.

Mineralisoiva hammastahna – Ensiksikin tiedän, että tämä saattaa tulla kalliiksi, mutta löytyy useita merkkejä fluorittomia hammastahnoja, joista ei tarvitse maksaa pientä omaisuutta saadakseen sitä käyttöönsä. Toiseksi, jos yrittää säästää rahaa taalan tai kaksi ja haluaa kuitenkin mineralisoida hampaansa erittäin tehokkaalla tavalla niin tee itse omasi!

 • 4 rkl. Coconut Oil kookosrasvaa
 • 2 rkl. Ruokasoodaa (alumiinitonta)
 • 1 rkl. ksylitolia tai 1/8 rkl. steviaa (ei synteettistä)
 • 20 tippaa piparminttu- tai mausteneilikka (clove)- eteeristä öljyä
 • 20 tippaa hivenaineita (trace minerals) tai (kalkki/magnesiumjauhetta)

Öljyllä purskuttelu – Tämä on ollut vuosisatojen ajan käytössä Ayurvedisessä lääketieteessä, oil pulling ja se on fantastinen hampaiden puhdistusmenetelmä, joka on tullut suosituksi USAssa useiden viime vuosien aikana. Yksinkertaisesti purskutellaan ruokalusikallinen öljyä suussa 20 minuuttia. Tämän yksinkertaisen menetelmän on kehuttu parantavan kaiken ientulehduksesta päänsärkyihin aina koko elimistöön vaikuttaviin ongelmiin, kuten diabetekseen! Jos et jaksa 20 minuuttia, 3-5 minuuttiakin on hyvä. Suosittelen kookosöljyä tai MCT-öljyä ja 1-2 tippaa neilikka- ja/tai teatree- eteeristä öljyä, jotta saadaan mahdollisimman antiseptinen ja antifungaalinen (sieniä tappava) vaikutus. Tässä muutama neuvo:

 • Paras aika purskuttamiseen (samoin kuin useimpiin muihinkin puhdistustoimenpiteisiin) on ensimmäiseksi aamulla heti sängystä nousemisen jälkeen.
 • Älä anna 20 minuutin aikarajan määrätä. Et edes huomaa 20 minuutin kuluneen, jos teet tämän normaalina aamurutiinina (eli suihkussa käydessäsi, pukiessasi ja valmistautuessasi päivään).
 • Huuhtele suusi heti tämän jälkeen lämpimällä vedellä. Käytä suolavettä, joka lisää antimikrobista vaikutusta.
 • Älä ihmettele, jos sylkäisemäsi öljy-/sylkiseos on maitomaista tai kellertävää.
  Harjaa lopuksi hampaasi normaaliin tapaan.

Huom: Tämän tulisi olla melko rauhoittava toimenpide, joten älä pidä pakollisena purskutella voimakkaasti koko aikaa, tai siitä saattaa seurata leukalihaskipua. Anna öljyn vain varovasti liikkua suussasi ja hampaittesi välissä nielemättä sitä ollenkaan.

Pähkinänkuoressa: tämä on paras tapa peruuttaa reikiintyminen luonnonmukaisesti. Ota vastuu hampaittesi hyvinvoinnista tänään ja hymyile uutta, tervettä hymyä ylpeänä!

 

Käännösartikkeli on julkaistu Elämä käsissämme –blogissa 3.6.2015. Magneettimedia on tehnyt artikkeliin pieniä muutoksia. Voit lukea alkuperäisen täältä.

Lähteet:

-Mellanby M, Pattison CL. The Influence of a Cereal-Free Diet Rich in Vitamin D And Calcium on Dental Caries in Children. British Medical Journal 1932; 1(37): 507-510.
-Guyenet, Stephan. Reversing Tooth Decay. Available at: http://wholehealthsource.blogspot.com/2009/03/reversing-tooth-decay.html.
-Nagel R. Living with phytic acid. http://www.westonaprice.org/food-features/living-with-phytic-acid.
-Southward K. The systemic theory of dental caries. General Dentistry 2011; 59(5): 367-73.
-Wills MR and others. Phytic Acid and Nutritional Rickets in Immigrants. The Lancet, April 8, 1972, 771-773.
-Navert B and Sandstrom B. Reduction of the phytate content of bran by leavening in bread and its effect on zinc absorption in man. British Journal of Nutrition 1985 53:47-53;
-Bohn T, et al. Phytic acid added to white-wheat bread inhibits fractional apparent magnesium absorption in humans. American Journal of Clinical Nutrition. 2004 79:418 –23.
-Dephytinization of wheat bran by fermentation with bakers’ yeast, incubation with barley malt flour and autoclaving at different pH levels. Journal of Cereal Science 2008 48(2):471-476.
-Wellness Mama. Homemade remineralizing toothpaste recipe. http://wellnessmama.com/2500/homemade-remineralizing-toothpaste-recipe/.

5 kommenttia

 1. Hyva artikkeli. Meille on valehdeltu kaikista asioista kaiken aikaa.

  Plusääni(15)Miinusääni(1)
 2. Kanadalaisessa pilottitutkimuksessa D-vitamiinin puutteella on havaittu yhteys lasten kariekseen. Lapsilla, jotka kärsivät D-vitamiinin puutteesta, oli kaksi kertaa suurempi pahan karieksen riski verrattuna lapsiin, joiden D-vitamiinitasot olivat riittävät eli yli 75 nmol/l, joka tarvitaan terveen luun ylläpitämiseen (optimaalinen on 100-150 nmol/l). Suomessa kaikilla on alle 50 nmol/l, jos noudattaa virallisia suosituksia. Riittämätön D-vitamiinin saanti heikentää kivennäisaineiden kiinnittymistä hampaisiin ja voi johtaa hampaiden mineralisaation häiriöihin, jotka aiheuttavat kiillevaurioita. Hammasluu on luuston tapaan elävää kudosta ja siihen kulkeutuu ravinteita. Tärkeimmät näistä ovat C- ja D-vitamiini sekä kalsium ja magnesium.

  A-vitamiinin niukka saanti voi aiheuttaa hampaan kovakudoksen, kiilteen tai luun muodostumisen häiriöitä, altistumista ientulehduksille sekä limakalvojen ja sylkirauhasten kehityshäiriöitä. A-vitamiinin puutos on kuitenkin harvinaista.

  http://www.vitamindwiki.com/tiki-index.php?page_id=3018

  http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=2432

  Plusääni(8)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat