Hamppu on puuvillaa kestävämpi kuitu ja superruokaa

Hamppu tunnetaan parhaiten köysien raaka-aineena, mutta hampun kuiduista voidaan valmistaa myös kestäviä kankaita, selluloosaa paperin raaka-aineeksi sekä teollista raaka-ainetta käytettäväksi eristeenä, levyinä tai huonekalujen materiaalina sekä polttoainetta.

Hamppukuitu on erittäin luja (120 kg/mm²) ja kosteuden kestävä. Se on puuvillaa lämpimämpi ja pehmeämpi materiaali tekstiiliksi valmistettuna. Hampun valonkestävyys on huonompi kuin pellavalla, silti purjekankaana se on moninkertaisesti pellavaa pitkäikäisempi ja kestävämpi vaihtoehto.

Hampusta valmistetaan paperilaatuja hyvin ohuesta paperista paksuihin pahveihin. Nykyään hamppupaperia käytetään laajalti sätkäpapereissa ja suuri osa raamatuista painetaan hamppupaperille. Lähes kaikki paperi, jolle on kirjoitettu ennen 1900-lukua on hamppupaperia.

Hamppupaperi ei repeä yhtä helposti kuin puusta valmistettu paperi; kaksisataavuotiaana paperi alkaa olla kellertävää, kun puusta valmistettu kellertää jo 30–50 -vuotiaana.

Vaalea kuituhamppukangas suodattaa jopa 95 prosenttia auringon haitallisista UV-säteistä. Tällä hetkellä yleisin materiaali eli puuvilla suodattaa ainoastaan 30 prosenttia kankaaseen osuvista UV-säteistä.

Hampusta superruokaa

• Hampunsiemenet sisältävät helposti imeytyvää proteiinia noin 25 prosenttia ja monityydyttämätöntä rasvaa noin 33 prosenttia.
• Siemenet ja niistä puristettu öljy ovat gluteenittomia ja kolesterolittomia. Kumpikaan valmiste ei sisällä huumaavia kannabinoideja.
• Uusimpien tutkimusten mukaan hampunsiemenet sisältävät kaikki ihmisen terveydelle välttämättömät 20 aminohappoa, mikä on enemmän kuin soijapavussa.
• Hampunsiemenet sisältävät myös paljon terveellisiä ja ihmiselle välttämättömiä omega-3-, omega-6-, ja omega-9-rasvahappoja.
• Hampunsiemenet sisältävät erittäin harvinaista ja terveellistä gammalinolihappoa (GLA, omega-6) neljä prosenttia ja stearidonihappoa (SDA, omega-3) suunnilleen kaksi prosenttia.
• Hampun siemeniä saa luontaistuotekaupoista ja eläinkaupasta linnunruokana. Öljyhamppua ei saa viljellä kuin lisenssillä. Savossa viljellään Finola-öljyhamppua.

Lue lisää:

Kiistelty hamppu

Hamppu oli aikanaan Savon palmu

3 kommenttia

  1. Olen ostanut divarista yli kaksisataa vuotta sitten painetun koulukirjan, joka on kulunut kovassa käytössä mutta paperi on edelleen puhtaan valkoista eikä siinä näy lainkaan sellaisia rapistumisen merkkejä kuin parikymmentä vuotta vanhoissa puupaperikirjoissa. Eli kestää isältä pojalle ja vieläkin kauemmin toisin kuin tämä muovikone jolla nyt kirjoitan!

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
  2. Hampusta superruokaa, ja superlääkettä, jos sitä käytettäisiin aitona tuotteena. Minkä ihmeen takia siitäkin pitää valmistaa kemiallinen tuote, koska se palvelee vain lääketehtaiden bisneksiä, ei ihmisen parasta. Eikä sitä köyhä pysty lääkkeeksi vaivoihinsa ostamaankaan, liian kallista bisnestä köyhän maksettavaksi. Niin no siksi tietysti eihän eriarvoisten ihmisten ole ollut ennenkään mitään väliä muussa mielessä kuin, pönkittämässä myrkkylääkkeiden myyntitulojen maksimoinnissa ja lisäsairauksien yllätyksellisessä ilmenemisessä tahallisesti lääkkeisiin ympättynä sivutuotteena. Hamppu näyttäisi olevan hyvinkin monipuolinen kasvi monessakin mielessä ja viljelijöitä varmaan riittäisi vaankun se on tämä putkiaivo- ajattelumalli ja hirveät ennakkoluulot kyseistä tuotetta kohtaan. Luulisi päättäjillä nimenomaan olevan hiukan laajempi katsantokanta hamppuasiankin suhteen muta siellä juuri tämä putkiaivo – syndrooma oikein riehuukin.

    Plusääni(1)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat