Hannu T. Tanskanen: Tuulen viemää

Uusiutuvat energiat ovat päivän mantra. EU vaatii meitä vähentämään päästöjämme, ja vaatimukset menevät kansallisen päätösvaltamme yli. Eräs EU-säädöksistä lähti juuri vuodenvaihteessa käyntiin, kun otettiin käyttöön biobensiini, 10% etanolia sisältävä bensiini. Kansa vaan ei tunnu ymmärtävän parastaan ja tankkaa sitkeästi 98-oktaanista, jonka menekki on yllättänyt valmistajan. Ensimmäisen kerran näemme kansan äänestävän jaloillaan päättäjiensä viisautta vastaan.

•••

Tuuli- ja aurinkovoima ovat noita ihmeitä, joiden uskotaan pelastavan meidät ”ilmaston lämpenemiseltä”. Tuulivoimaloita nousee kuin sieniä sateella rannikoilla ja kaikki me tuemme tätä uutta energiaa parilla sadalla miljoonalla eurolla vuodessa. Ääripakkasilla tosin huomattiin eräs kiusallinen tosiseikka, tuulimyllyt eivät pyöri ja eikä sähköä synny silloin, kun sitä kipeimmin tarvittaisiin. Toisin sanoen, tällä uudella energialla me palelisimme. Esimerkiksi Englannin tuulivoimalat ovat tämän talven tyynillä pakkasilla käyttäneet enemmän sähköä kuin tuottaneet sitä, koska siipiä ja koneistoa on täytynyt lämmittää jäätymisen ehkäisemiseksi.

Tästä syystä tuulivoima vaatii rakentamaan saman määrän varavoimaa, hiilivoimaa lähinnä, koska ydinvoiman säätö on hankalampaa ja se on lähinnä perusvoimaa. Eli maksamme hommasta tukiaisten lisäksi vielä ylimääräiset fossiilisten polttoaineiden voimalat.

Tanska, jota mainostetaan tuulivoiman mallimaana, havaitsi vuosi-pari sitten kiusallisen tosiasian: massiivisesti rakennettu tuulivoima ei vähentänytkään hiilipäästöjä. Niinpä maa teki hattutempun ja osti sähköä niin paljon ulkoa, Nordpoolista, että maan päästöt näyttivät vähentyneen. No, ne päästöt lankesivat meille muille pohjoismaalaisille.

Nyt on havaittu, paitsi että tuulivoimalat ovat lintujen giljotiineja, myös että ne häiritsevät pahasti sekä armeijan että lennonjohdon tutkia. Esimerkiksi Britannia aikoo kieltää rannikon tuulivoimaloita tätä syystä.

•••

Kun ihmiset eivät innostu temppuilemaan talviöisin lumisilla katoillaan aurinkovoiman kanssa, vannovat asian harrastajat, kuten eräs Ilmatieteen laitoksen tutkija, että joskus tulevaisuudessa rakennettaisiin valtava aurinkovoimala Saharaan. Voimala tuottaisi peräti 15% Euroopan sähköstä. On kuitenkin syytä huomioida ne tosiseikat, että Saharan alue on poliittisesti erittäin epävakaa, aurinkokennojen valmistus tuottaa suuret määrät hankalia ongelmajätteitä ja kennoteollisuus on suurimpia fossiilisten polttoaineiden käyttäjiä tarvitsemiensa kemikaalien ja sähkövoiman johdosta. Aurinkokennot niin ikään tuottavat sähköä vain 6–8 tuntia vuorokaudessa. Niinpä sijoittajat nykyisin muun muassa Saksassa, aurinkovoiman mallimaassa, pakenevat kiireen kaupalla uusista projekteista.

Jos ja kun tämä giganttinen jättiprojekti on joskus valmis, keksivät vihreät jonkin syyn, miksi sitä ei olisikaan pitänyt rakentaa. Kun Nevadan autiomaahan rakennettiin maailman suurin aurinkovoimala, alkoivat paikalliset vihreät boikotoida projektia, koska aurinkopaneelit kuulemma häiritsivät kilpikonnien seksielämää.
Kirjoittaja on vapaa tiedetoimittaja ja kemisti. Hän ylläpitää blogia www.ilmastohuijaus.blogspot.com.

1 kommentti

  1. Todellisuudessa mitään energiapulaa ei edes ole olemassa. Siitähän kertoi jo tässä lehdessä ollut maalämpövoimala-artikkeli. Maapallon sisällä on sähköksi muutettavaa saasteetonta lämpöä rajattomasti ja oikeastaan ilmaiseksi kaikille maapallon asukkaille, niin kauan kun Telluksella elämää on.. Tässä on myös yksi suuri sumutus, jolla isot yhtiöt ovat käärineet maailman rahat pikku porukan liiveihin. Se, että energia olisikin ilmaista, hirvittää vain niitä, jotka menettävät satojen miljardien tulot. Kukaan kun ei voi – paitsi kansat orjuuttava maailmanhallitus, valjastaa nuo varannot omaksi edukseen. Pullikoijat ovat silloin päätään lyhyempiä.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat