Hartwallinkin juomissa tuntematonta vaarallista kemikaalia

Suomen valtamedia uutisoi tällä viikolla, että Coca-Cola poistaa ”paineen alla” juomistaan kiistellyn ainesosan, bromatun kasviöljyn (BVO). Sitä ei kuitenkaan mainittu, että bromattu öljy korvataan toisella kemikaalilla, joka on myös hyvin haitallinen terveydelle.

Sekä Coca-Cola että Pepsi poistavat juomistaan BVO:n, sillä ainetta vastaan on kampanjoitu jo kauan. BVO:n osia käytetään myös palonestoaineissa ja kemikaali aiheuttaa muun muassa muisti- ja iho-ongelmia. BVO myös järkyttää elimistön hormonitoimintaa ja voi aiheuttaa jopa syöpää. Virvoitusjuomia valmistavat yhtiöt ovat tienneet terveyshaitoista tietysti jo pitkään. Kemikaalin käyttö lopetetaan yksinkertaisesti siitä syystä, että laaja kampanjointi sitä vastaan alkoi käydä suuryrityksille kalliiksi. BVO:n valmistamisessa käytetään yleensä geenimuunneltuja kasveja.

Helsingin Sanomat kertoi, että BVO:n käyttö on Euroopassa kiellettyä. Lehti ei kuitenkaan kertonut lukijoille korvaavasta kemikaalista. BVO:n korvaa Yhdysvalloissa melko tuntematon E444 sakkaroosiasetaatti-isobutyraatti (SAIB). SAIB on jo käytössä Suomessa myytävissä Hartwallin valmistamissa virvoitusjuomissa.

jaffa_retro_641x469

Food and Chemical Toxicology -julkaisu on tutkinut sakkaroosiasetaatti-isobutyraatin terveysvaikutuksia. Kun kemikaalia syötettiin koirille, eläinten maksa suureni ja maksan entsyymitoiminta häiriintyi. Tutkimuksissa on myös todettu, että kun ihminen nauttii kemikaalia, se imeytyy verenkiertoon ja varastoituu keuhkoihin.

Bromatun kasviöljyn ja sakkaroosiasetaatti-isobutyraatin kaltaisia kemikaaleja tarvitaan pitämään virvoitusjuomien rakenne tasaisena. Juomat ovat niin täynnä erilaisia keinotekoisia aineita, että niiden sitomiseksi yhteen tarvitaan aivan oma kemikaali. Kun suuryhtiöt ilmoittavat luopuvansa vaarallisesta ainesosasta, on tämä yleensä vain silmänkääntötemppu. Korvaava aine ei yleensä ole lainkaan edeltäjäänsä turvallisempi.

Natural News

8 kommenttia

 1. Kiinnostaisi tietää mitä muut suomalaisfirmat lisää juomiinsa.olvit sekä pienet firmat,Harvoin juon limppari mutta silloinkin mieluiten sokeri ym limpparia joisin näiden pepsi maxi ym muiden paskojen sijaan.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Sakkaroosiasetaatti-isobytyraatti (E444) ei ole tuntematon aine. Se valmistetaan tavallisesta sokerista ja se on EU:ssa sallittu lisäaine, jota käytetään stabilointiaineena elintarviketeollisuudessa. Lisäaineiden käytöstä elintarvikkeiden valmistuksessa on tarkat määräykset elintarvikelainsäädännössä. Niistä lisätietoja: http://www.evira.fi

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Hei!

   Kiitos palautteesta.

   Onko tällä sivulla oleva tieto Hartwallin juomasta siis valheellinen: https://www.foodie.fi/#!/entry/8001160002820

   ”Ainesosat: (…) stabilointiaineet (sakkaroosiasetaatti-isobutyraatti)”

   Artikkelissamme referoimme ko. stabilointiaineen terveysvaikutuksia käsitellyttä tutkimusta. Tutkimuksesta voi lukea lisää tässä osoitteesta: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9519848

   Parhain terveisin,

   Toimitus/Magneettimedia

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
   1. Tuota noin. Tulkitsette ainakin abstraktin perusteella tutkimusta väärin.
    ”There were no SAIB-related pathological changes in any organ when examined by light microscopy.” Sappitiehyeissä olivat laajentuneet ja entsyymiaktiivisuus kasvanut, mutta tämä ei tarkoita vaarallisuutta. Todettakoon myös että maksan toimintaan liittyneet muutokset eivät todennäköisesti ole ihmisten kannalta kuvaavia. Jyrsijäkokeista on haluttu luopua lääketeollisuudessa jo kauan niiden onnettoman vastaavuuden takia, eikä koirankaan maksa ole ihmistä vastaava jätemylly.

    Plusääni(0)Miinusääni(1)
 3. EU on varsin lepsu ja konsernien palvelijaksi perustettu. Rounduppiakaan ei saada koskaan siellä kielletyksi torjunta-aineeksi. Totta kai se sallii vaikka mitkä myrkyt, joiden vaikutuksia ei tunneta.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat