Henkivakuutus ja testamentti

Olen sijoittanut vapaaehtoisiin eläkevakuutuksiin huomattavan summan rahaa. Edunsaajiksi olen nimennyt sisareni lapset. Olen tehnyt lisäksi testamentin, jonka mukaan omaisuuteni on menevä kummilapsilleni. Kummilapset eivät ole sisareni lapsia. Kenelle vakuutussäästöni menevät kuolemani jälkeen?

Lähtökohtaisesti vakuutuskorvaukset maksetaan vakuutuskirjaan merkityille edunsaajille. Edunsaajamääräystä ei voi muuttaa testamentilla.

Kysyjän tapauksessa henkivakuutuskorvaus maksetaan siten edunsaajamääräyksen mukaisesti sisarten lapsille.
Oikeuskäytäntö tosin tuntee tapauksen, jossa vakuutuksenottajan voitiin poikkeuksellisesti katsoa määräävän testamentilla myös vakuutuskorvauksesta. Tämän yksittäisen oikeustapauksen varaan jäämistösuunnitteluaan ei pidä kuitenkaan jättää.

Mikäli kysyjä haluaa vakuutuskorvauksen menevän varmuudella kummilapsilleen, tulisi hänen muuttaa vakuutuksen edunsaajamääräystä.

Edellä todetusta johtuen vakuutukset ja niiden edunsaajamääräykset on syytä käydä lävitse ja päivittää muutaman vuoden välein tai muuttuneiden olosuhteiden jälkeen. Etenkin testamenttimuutosten yhteydessä tulisi kartoittaa myös henkivakuutukset.

Seuraavassa lakikysymyksessä käsitellään vakuutuskorvauksia, lesken asemaa ja ositusta.

Mika Talviaro
asianajaja, varatuomari
Asianajotoimisto Talviaro Oy
www.lakineuvo.fi

 

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat