Hormonit säätelevät nälän- ja kylläisyyden tunnetta

Rasvakudoksen vereen erittämä kylläisyyshormoni, leptiini säätelee ruokahaluamme ja elimistömme energiankäyttöä.

Kun kehomme ravintovarastot täyttyvät, lisääntyy leptiinin määrä veressä. Samalla keskushermosto saa aivojen hypotalamuksen kautta viestin, jonka aistimme kylläisyyden tunteena. Ruokahalumme vähenee. Vastaavasti ravintovarastojemme tyhjentyessä, leptiinin määrä vähenee ja tulemme nälkäisiksi.

Leptiini säätelee ruokahaluamme ja yleistä aktiivisuuttamme yhdessä insuliinin ja melatoniinin kanssa. Se estää insuliinin sekä kortisolin erittymistä ja vaikuttaa aivolisäkkeen etulohkon erittämien tyreotropiini (TSH) ja (ACTH) hormonien tuotantoon, jotka säätelevät elimistömme aineenvaihdunnan vilkkautta.

Liikunta vähentää leptiinin määrää. Mitä rankempi treeni on kyseessä, sitä vähemmän leptiiniä erittyy vereen. Leptiinipitoisuuden tiedetään nousevan naisten ollessa raskaana, koska istukka erittää leptiiniä. Leptiinihormoni säätelee myös nestetasapainoa, verisuonten ja verisolujen muodostumista sekä T-soluvälitteistä immuniteettia. Leptiinin erityksellä on 24 tunnin vuorokausittainen vaihtelu.

Toinen näläntunteeseen vaikuttava hormoni on greliini. Se on 28 aminohapon muodostama peptidihormoni, jota erittyy mahalaukun limakalvolta vatsamme ollessa tyhjä tai tyhjentymässä. Kun vatsamme on täynnä ja tunnemme itsemme kylläisiksi, greliinipitoisuus pienenee veressä.

Greliinin tiedetään lisäävän kasvuhormonin eritystä aivolisäkkeessä ja vaikuttavan näin kasvamiseen. Tämä johtuu siitä, että greliinihormonin stimuloidessa ruokahaluamme, se saa elimistössämme aikaan anabolisen eli rakennusaineenvaihdunnallisen tilan, jonka aikana elimistömme rakentaa energiavarastoja.

Greliinin on todettu vähentävän rasvahappojen käyttöä energian lähteenä, jolloin rasvakudoksen määrä kehossa lisääntyy. Hormonilla on vaikutusta myös sydämen toimintaan, tulehduksiin sekä sokeriaineenvaihduntaan. Syömällä vähäkalorisia ja kuitupitoisia tuotteita, voimme pitää vatsan täynnä pidempään ja hillitä greliinin eritystä. Näin tuemme painon hallintaa sekä mahdollista laihdutusdieettiä.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat