Hurmaava, hyödyllinen hunaja

Mitä käytettiin ennen antibiootteja? Hunajaa tietenkin! Hunaja hoitaa ja parantaa samalla kun maustaa teen, kastikkeen ja leivonnaisen.

Hunajassa on yli 200 vaikuttavaa ainesosaa, kaikki 100% luonnollisia. Hunaja sisältää mm. koliinia ja asetyylikoliinia, vitamiineja, flavonoideja, hivenaineita, erilaisia antioksidantteja sekä hedelmä- ja rypälesokeria mutta ei kolesterolia. Asetyylikoliini auttaa huonounisuuteen, joten iltasella voi huonounisuudesta kärsivä nauttia lasillisen lämmintä hunajamaitoa tai -vettä.

Hunajaa käytettiin ennen antibiootteja jatkuvasti lääkinnälliseen tarkoitukseen. Ulkoisesti hunajalla hoivattiin ihoa, hiuksia, rohtuneita huulia, palovammoja, auringonpolttamia, haavaumia ja tulehtuneita haavoja. Hunaja on voimakas tulehdusta aiheuttavien bakteerien, hiivojen ja sienien kasvun estäjä. Hunajan on todettu tepsivän moniin sellaisiin taudinaiheuttajiin, joita vastaan antibiootit ovat voimattomia. MRSA-sairaalabakteeri on yksi tällainen. Se ei kestä hunajan luontaisen glukoosioksidaasi-entsyymin toiminnan kehittämää vetyperoksidia.

Hunajan sisältämät ravinteet auttavat uusien ihosolujen kasvua, ja koska se on vesiliukoinen, se ei haudo haavaa ympäröivää ihoa eli sitä voi sipaista haavalle laastarin alle. Tällöin laastari ei myöskään tartu kiinni haavaan. Hunaja lisää ihon verenkiertoa, edistää aineenvaihduntaa ja kuona-aineiden poistumista soluista. Englannissa jotkin sairaalat käyttävätkin hunajaa haavavoiteena kirurgisten toimenpiteiden jälkeen, koska se nopeuttaa leikkaushaavojen paranemista.

Hunaja on monipuolinen: se neutraloi vatsan liikahappoisuutta, mutta sitä voi myös käyttää vatsan alihappoisuuden hoivaamiseen ja vatsahaavaan. Säännöllisesti nautittuna hunaja hidastaa mahahaavaa aiheuttavien bakteerien kasvua ja antaa mahahaavalle aikaa parantua. Kokeellisesti on todettu, että 50–60 g hunajaa vuorokaudessa vahvistaa sydänlihasta, laajentaa sepelvaltimoita, laskee verensokeria sekä sydämen rytmiä hitaammaksi ja alentaa siten verenpainetta. Hunajaa on käytetty myös päänsäryn ja krapulan hoitoon.

Hunajalla on saatu hyviä tuloksia heinänuhankin siedätyshoitona hunajan sisältämien siitepölyhiukkasten takia. Omin päin ei kuitenkaan kannata lähteä kokeilemaan, vaan on syytä neuvotella ensin lääkärin kanssa.

Kastikkeiden ja sosekeittojen maustajana hunaja on lyömätön, ja se soveltuu myös SCD-ruokavaliota noudattaville. Laihduttajalle hunaja on hyvä apu, sillä se sisältää lähes 20% vähemmän kaloreita kuin tavallinen sokeri. Sata grammaa hunajaa sisältää 1382 kJ eli 330 kcal.

Vilustumisen hoidossa hunaja on erinomainen. Se maistuu hyvälle, siitä ei voi saada yliannostusta ja monien vaikuttavien ainesosiensa takia se on erittäin kokonaisvaltainen lääke. Alle yksivuotiaille hunajan annostelua ei suositella, koska hunajassa saattaa joskus harvoin olla pieniä määriä luonnossa hyvin yleistä Clostridium botulinum-bakteeria. Clostridium botulinum-bakteeri aiheuttaa ruokamyrkytyksiä.

Yskänlääke

20 kpl valkosipulin kynsiä
1 litra vettä
250 g hunajaa
5 sitruunan mehu

Kuoritut ja murskatut valkosipulin kynnet sekoitetaan veteen ja annetaan imeytyä 10 minuuttia. Sen jälkeen seosta keitetään 10 minuuttia. Keittämisen jälkeen valkosipuli siivilöidään pois. Kun liuos on jäähtynyt, siihen sekoitetaan hunaja ja sitruunamehu. Nautitaan tarpeen mukaan. Auttaa yskään ja parantaa muutenkin potilaan oloa.

Lähde: Hunajakirja/ Kari Koivulehto

Lue lisää: Hunajainen auringonkukkaleipä


3 kommenttia

 1. Hyvä artikkeli, johon voisi lisätä huomionarvoisen seikan; jos hunaja on tummaa ja juoksevaa se on yleisimmin kuumennettu juoksevuuden aikaansaamiseksi tai kyseessä on erikoishunaja. Halpa hinta viittaa aina kuumennukseen, minkä jälkeen suurin osa yllä mainituista terveysvaikutuksista menetetään. Kotimaisilla tuottajilla on mainioita kylmänä vaivattuja hunajia, joissa kaikki on tallella. Kova hunaja on myös vähän käsitelty turvallinen tuote.
  Eurooppaan tuodaan paljon hunajaa. Tuontihunajissa on tavattu runsaasti tuoteväärennöksiä EU:n alueella, eli sisältöä on muokattu kemiallisilla prosesseilla. Asiasta kertoo EU:n hunajantuotantoehdotuksia pohtineen työryhmän raportti, jota on saatavilla myö suomennettuna.
  Tähän löytämäni artikkeli vain viittaa siihen, mutta muuten olisi tälläkin sektorilla syytä herätä todellisuuteeen. Onneksi Suomessa asiat ovat toistaiseksi hiukan paremmin, mutta hunajasta on silti valtava alituotanto, 1-2 milj. kg/v. http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P6-TA-2008-0567+0+DOC+XML+V0//FI

  Plusääni(1)Miinusääni(0)
 2. Hunajalla on toinenkin puolensa. Jossain immunologisissa tapauksissa hunaja saa aikaan mielettömän tulehdusreagtioiin sisäisesti nautittuna, mutta sama tapahtuu myös ulkoisestikkin käytettynä.

  Olen juuri sellainen tapaus. Kun alan hunajaa käyttää täysin tulehduksettomassa ja kivuttomassa tilanteessa, hunajan käyttö kehittää tulehduksen elimistöön, niin että labratutkimuksessa CRP ja LA nosuevat. CRP varsin räväkästi ja korkealle.
  Olen yrittänyt hunajaa käyttää monen monia kertoja, mutta aina on seurannut sama reagtio.
  Nyt sairaalalla ajateltiin, että käytetään propolista ihonnoidossa. Mutta ei, ei onnistuntu skeään. Sama tulos myös ulkoisesti käytettynä.

  Olen pohdiskellut, mikä siinä hunajassa on, happoylijäämäisyys ainakin, mutta onko se ainoa selitys? Toisena ajatuksena on sokeri, mitä hunaja sisältää. En ole mitenkään sokerin sietäjä. Monet sokerituitteet aiheuttavat tuleustilan.

  Osaako kukaan selittää?

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Toki hunaja voisi olla myös jatkossa hyödyllinenkin ihmiskunnalle. Mutta tämä ei liene enää edes mahdollista. Ydinteollisuudesta syydetyt säteilyionisaatiot kun ovat tuhonneet mm. USA:ssa jo peräti 93% mehiläiskannoista. (Kuten 1955 A. Einstein jo arveli tulevaksi!) Asiaa onkin jo muutaman vuoden tutkittu.

  Mutta kun tutkimuksessa alettiin päästä itse asiaan. Eli ydinteolisuuden syyllisyyksiin. Päätti USA:n armeija puuttua kieltäen tutkimukset seinään. On kuulema yhteiskunnan e t u , ettei tutkita miten ydinteollisuuden kautta Jo 10- kertaistuneet taustasäteilykasvut tappavat maailman tärkeimmän lemmikkielämemme sukupuuttoon. Miten samalla katoaa mm. KOLMANNES ihmiskunnan ruuasta.

  Täytyy kyllä enemmän kuin hämmästellä kenen mielestä tällaisen megatuhon tutkimatta jättäminen ja estäminen ydinvoimalasuluin voisi olla kansallinen suurempi etu?

  Vai tarkoittiko USA:n armeijan edustajat, että tappavat tutkijat, jos joku uskaltaa tutkia tämän IAEA:n ydinrikoksensa ihmiskuntaamme vastaan?
  _________________________________

  Plusääni(1)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat