Hyttysten karkottaminen ja puremien lievitys luonnollisesti

April McCarthy, 09.06.2013

Dietyylitoluamidi (DEET) on erittäin yleinen ja vaarallinen kemikaali, jota käytetään yleisimmin tavallisten hyttyskarkotteiden tehoaineena. Sen tiedetään aiheuttavan lyhyt- ja pitkäaikaisia terveyshaittoja, kuten aivosolujen kuolemia ja käyttäytymisen muutoksia, erityisesti lapsissa. On kuitenkin olemassa paljon luonnollisia tapoja karkottaa hyönteisiä sekä lievittää puremien turvotusta ja kutinaa käyttämättä kemikaaleja.

 

6 nopeata tapaa lievittää kipua hyönteisen pistoskohdassa

1.       Banaanin kuori

Pese pistoskohta ensin vedellä ja miedolla saippualla. Painele ja hiero kohtaa banaaninkuoren pehmeällä sisäpuolella 5 – 7 minuuttia. Banaani lievittää kutinaa ja kuivaa ihon nopeasti.

2.       Omenaviinietikka

Puremakohdan alkaessa kutista levitä iholle puremakohtaan hieman omenaviinietikkaa. Jos pistoksia on paljon eri puolilla kehoa, voi kokeilla kuumaa kylpyä, johon on sekoitettu 7,5 dl omenaviinietikkaa. Varsinkin amerikkalaiset omenaetikat ovat yleensä siideristä ja luonnonmukaisesti valmistettuja, mikä onkin paras vaihtoehto ihon hoitoon.

3.       Sitruunan viipale

Niin sitruunan viipale kuin sitruunamehu lievittävät mainiosti hyönteisten puremien aiheuttamaa kipua ja kutinaa. Jopa sitruunan kuori auttaa tehokkaasti ja estää puremakohdan tulehtumisen.

4.       Ruokasooda

Erittäin yksinkertainen ja tehokas hoito hyttysen pistoon on ruokasoodasta ja vedestä tehty paksu voide, jota levitetään runsaasti pistoskohtaan. Turvotuksen ja kutinan pitäisi lakata pian.

5.       Laventeli- ja teepuuöljyt

Sekä laventelin eteerinen öljy että teepuuöljy ovat hyvin tehokkaita väliaikaisia hyönteisten puremien lievittäjiä. Muita vastaavia ovat rosmariini, neempuu ja amerikantaikapähkinä (witch hazel). Laimenna pieni määrä öljyä veteen ja levitä suoraan iholle puremakohtaan.

6.       Sipulin viipale

Tuore sipulin viipale painettuna puremakohtaan useiden minuuttien ajaksi lievittää kipua ja kutinaa. Hoidon jälkeen pitää puremakohta pestä huolellisesti.

Luonnollinen ohje hyönteiskarkotteen valmistukseen

Yhtä tehokkaan hyönteiskarkotteen, mutta ilman DEET:tä, voi tehdä itse yhdistelemällä muutamia erilaisia luonnostaan hyönteisiä karkottavia eteerisiä öljyjä. Suurta määrää tehdessä hyvä nyrkkisääntö on käyttää karkottimena noin 5 – 10 % eteerisiä öljyjä, joka sekoitetaan perusöljyyn (esim. hierontaöljy) tai alkoholiin. Pienempi määrä syntyy helposti sekoittamalla yhteensä 10 – 25 tippaa eteerisiä öljyjä kahteen ruokalusikalliseen perusöljyä tai alkoholia.

Hyönteisiä vastaan hyvin toimivia eteerisiä öljyjä ovat:

 • kaneliöljy (hyttyset)
 • eukalyptusöljy (hyttyset, punkit, täit)
 • sitrusheinien öljy (hyttyset ja paarmat)
 • risiiniöljy (hyttyset)
 • appelsiiniöljy (kirput)
 • rose geranium –öljy, eli ruusuntuoksuisen pelargonian eteerinen öljy (punkit ja täit)

Turvallisia perusöljyjä ja alkoholeja ovat:

 • oliiviöljy
 • auringonkukkaöljy
 • mikä tahansa öljy ruoanlaittoon
 • amerikantaikapähkinäöljy (witch-hazel oil)
 • vodka

Sekoita eteeriset öljyt perusöljyyn tai alkoholiin. Hiero tai suihkuta luonnollista hyönteiskarkotetta iholle tai vaatteisiin, mutta varo herkkää silmien aluetta. Urheilun tai uimisen jälkeen pitää levittää uusi kerros karkotetta puhtaalle iholle. Öljyinen luonnollinen hyönteiskarkote tulee säilyttää lämmöltä ja valolta suojattuna tummassa pullossa. Osan perusöljystä voi myös korvata aloe vera –geelillä koostumuksen muuttamiseksi.

Alkuperäinen artikkeli: http://preventdisease.com/news/13/060913_Deterring-Mosquitos-and-Relieving-Bites-Naturally.shtml

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat