Ilo irti pakkasesta

Toinen kulkee pakkasessa iloisesti ohuessa takissaan, toinen värjöttelee turkin sisällä ja valittaa silti vilua. Kylmänsietokyky on yksilöllinen ominaisuus, joka riippuu fyysisestä kunnosta, aineenvaihdunnasta ja veren sokeritasapainosta.

Talvesta voi kuitenkin nauttia ilman vilunväristyksiä, kun pukeutuu oikein.

Tottunut retkeilijä tietää, että palelemisen syynä ei aina ole vähäinen vaatetus. Sen sijaan päälle on ehkä tullut vedettyä liian monta liian tiivistä vaatekertaa. Reippaalla kävely- tai hiihtolenkillä tulee hiki helposti pintaan, vaikka pakkasta olisi parikymmentäkin astetta. Kylmyys iskee heti, jos kosteus ei pääse haihtumaan vaatteiden läpi pois iholta.

Talvipukeutumisessa kannattaa noudattaa kerrospukeutumisen periaatetta. Useat ohuet vaatekerrokset eristävät paremmin kuin yksi paksu. Kerrosten väliin jää ilmaa, joka sekä lämmittää että tuulettaa.

Ihoa lähimpänä olevan kerroksen tehtävänä on siirtää kehosta höyrystyvä kosteus ulompiin vaatekerroksiin. Alusasuina kannattaa käyttää polyesterista, polypropyleenista tai merinovillasta valmistettuja urheilukerrastoja, jotka pitävät ihon pinnan kuivana.

Tekokuiduista valmistetut vaatteet kuten fleecepusakat siirtävät kosteutta tehokkaasti eteenpäin, mutta villa puolestaan lämmittää kosteanakin. Puuvilla imee kaiken kosteuden itseensä ja tuntuu kostuessaan kylmältä ja epämiellyttävältä.

Välikerroksen tärkein tehtävä on lämmittää ja siirtää kosteutta eteenpäin.

Uloin vaatekerros pitää tuulen ja sateen poissa iholta. Kuorikerroksenkin on kuitenkin oltava hengittävää materiaalia. Esimerkiksi Gore-Texistä ja muista vastaavista kalvoista tehdyt ulkoiluvaatteet pitävät vettä, koska kalvon huokoset ovat vesimolekyyliä pienempiä mutta höyrymolekyylejä suurempia.

Kengät ja käsineet eivät saa olla liian pienet. Puristaessaan ne haittaavat verenkiertoa eikä keho silloin säily lämpimänä.

Ääreisverenkiertoa voi kylmässä parantaa liikuttelemalla sormia ja varpaita. Suurin osa kehon tuottamasta lämmöstä haihtuu pään kautta. Ilman pipoa olo voi tuntua kylmältä leudollakin ilmalla, koska tuuli haihduttaa lämpöä erityisen tehokkaasti. Kylmältä viimalta suojautumisessa auttavat tarpeeksi korkea kaulus ja hyvä huppu.

Tuuli lisää pakkasen purevuutta. Esimerkiksi viiden miinusasteen pakkasen ja 14 metriä sekunnissa puhaltavan tuulen yhteisvaikutus vastaa 25 pakkasastetta.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat