IMF tahtoo maailmanvaluuttaa, omasta yksiköstään
Maailman valuuttarahasto IMF ehdottaa, että IMF:n SDR- yksikköä voitaisiin käyttää maailmanlaajuisena rahana. IMF-johtaja Dominique Strauss-Kahn kertoi asiasta brittiläiselle The Guardian-lehdelle.
Strauss-Kahn uskoo, että IMF:n SDR-yksikkö sopisi dollaria paremmin kansainväliseen hinnoitteluun sekä dollarin vaihtoehdoksi keskuspankkien valuuttavarannoissa. SDR on lyhenne sanoista Special Drawing Rights.
Strauss-Kahn uskoo, että SDR:n käyttö globaalissa vaihtokaupassa toimisi puskurina valuutanvaihdon volatiliteetille. SDR:n käyttö voisi myös luoda kokonaan uuden luokan vararahastoja.
Strauss-Kahn pelottelee maailman joutuvan kaaokseen: ”Globaali epätasapaino on tullut takaisin, täsmälleen samat huolenaiheet, jotka meillä oli ennen kriisiä -pääoman liikkuminen, valuuttakurssipaineet, kasvavat ylijäämärahavarannot. Jos näitä ongelmia ei ratkaista, niissä on seuraavan kriisin siemen.”
SDR-idea on peräisin vuodelta 1969, jolloin se kehitettiin tukemaan Bretton Woods-valuutanvaihtojärjestelmää. Kun Bretton Woods romahti muutamaa vuotta myöhemmin, SDR unohdettiin. Viime vuosina YK:n alainen, yksityisesti omistettu IMF on voimakkaasti puskenut SDR-pohjaista globaalin maailmanvaluutan ideaa ja vuonna 2009 esiteltiin jo mallikolikkokin.
Arvostelijat IMF:n sisällä ovat huomauttaneet, että IMF on osasyyllinen globaaliin talouskriisiin, koska se oli täysin ryhmäajattelun sokaisema ja ihaili suuresti Yhdysvaltain ja Britannian epäonnistunutta finanssisääntelyä.
IMF:n toimintaa arvioiva ryhmä julkaisi raportin, jossa todettiin muun muassa sen, että IMF havahtui varsin myöhään niihin vakaviin ongelmiin, joita maailman kehittyneiden maiden talouksien yhteenkytkeytyneisyys aiheuttaa. IMF:n kykenemättömyys tunnistaa kasvavia riskitekijöitä johtui monesta tekijästä. IMF uskoi, että laaja taloudellinen kriisi kehittyneissä maissa olisi epätodennäköinen.
Raportti muistuttaa, että niinkin myöhään kuin kesällä 2008, IMF uskoi Yhdysvaltain selvinneen pahimmasta vaikka pahin oli vasta edessä: IMF perusti analyysinsa perinteiseen makroekonomiseen malliin, joten se ei huomannut Yhdysvaltain ja Britannian ekonomian aivan ilmeisiä taloudellisia riskitekijöitä.
IMF:n pääekonomisti Raghuram Rajanin vuonna 2005 antamat varoitukset laajalle levinneestä finanssiasiain epätasapainosta jätettiin huomiotta. Raportin mukaan IMF:n analyyttisen otteen, älyllisen kapasiteetin ja asiantuntemuksen puute keskittivät IMF:n huomion väärään suuntaan, vielä silloinkin kun kriisi kävi ilmeiseksi. IMF puuttui lopulta asianmukaisesti kasvavaan talouden epätasapainoon, mutta ei tarkastellut ollenkaan syitä, jotka johtivat finanssitalouden sisältämään, kasvavaan systeemiseen riskiin.
Lähteet:
http://www.guardian.co.uk/business/2011/feb/10/imf-boss-calls-for-world-currency/print sekä Alan Beattie reporting from Washington: Watchdog says IMF failed…
Laittakaamme uskomme ja luottamuksemme ylempiin tahoihin aina ja iänkaikkisesti. Ei voi käydä huonosti.
Maailmanvaluutaksi pitäisi valita jonkun yksityisen organisaation oma valuutta? Eikö tämä antaisi näille yksityisille uskomattoman paljon saneluvaltaa maailmantaloudessa? Tai siis paljon valtaahan heillä jo lienee, kuka IMF:n edes omistaa?
Hajoita ja hallitse, tätä kaavaa IMF on noudattanut jo vuodesta 1975. Alun perin IMF perustettiin juurikin suojelemaan maailman talouksia finanssikriiseiltä, ei aiheuttamaan niitä. Sittemmin järjestö omaksui Chicagolaisen yliopiston talousopit, jotka kannattavat neoliberalistista talousjärjestelmää, joka keskittyy valtioiden taloudellisen suvereeniuden poistamiseen. Tämä taas käytännössä tarkoittaa markkinoiden vapauttamista kansallisista sääntelymenetelmistä. Esimerkiksi Suomen kohdalla se tarkoittaisi yleisten palkkaneuvotteluiden ja -sopimusten poistamista. Työvoiman vapaan liikkuvuuden ja palkkasääntelyn poistamisen yhdistäminen johtaisi keskiluokan katoamiseen yhteiskunnan jakautuessa lopullisesti ainoastaan köyhiin ja rikkaisiin. Tämä siis ainoastaan yhtenä esimerkkinä muiden joukossa, joita IMF ajaa. IMF johdossa on samaiset herrat ja koulukunta, jotka ovat olleet suurimpina hyötyjinä maailman eri valtioiden kohdatessa taloudellisia kriisejä, jotka ovat aiheutuneet vain ja ainoastaan keinotekoisesta finanssijärjestelmästä, jossa esimerkiksi valtioiden valuutat saatetaan tarkoituksellisesti ajaa alas, kuten Etelä-Koreassa tapahtui 90-luvun lopulla. Tästä seurasi mm. massatyöttömyys, julkisten palvelujen alasajo ja kansallisen omaisuuden yksityistäminen. Lamasta ei ole toivuttu, eikä todennäköisesti tulla koskaan toipumaan, joka päivä 38 henkilöä riistää Etelä-Koreassa henkensä. Jos IMF saa aikeensa läpi, se käytännössä tarkoittaa, että se hallitsee kaikkien maiden valuutan arvoa, joka puolestaan tarkoittaa rajatonta valtaa maailman talouden ja maailman itsensä hallintaa. Ikävä kyllä, todennäköisesti maailmanvaluutta tullaan hyväksymään ainakin suurten talousmmahtien kesken, koska samat henkilöt, jotka toimivat valtioiden johdossa, tekevät tiivistä yhteistyötä IMF: n kanssa, kuten nykyinen EU:n sisäinen velkajärjestely osoittaa. Velkaneuvottelut käytiin ilman julkista keskustelua, Yhdysvalloissa IMF:n johdolla. Myös Suomi on mukana siinä missä muutkin, nykypoliitikkojen johdolla jopa etunenässä. Suomella on noin 40 miljardia velkaa, taloudellisen tilinteon hetki on siirretty tuleville hallituksille. Kukaan ei näytäntietävän minne rahat ovat menneet, julkista keskustelua ei ole käyty, ainoastaan on kerrottu elvytyksestä. Tämä ei kuitenkaan voi pitää paikkaansa, koska vuosittainen n. 10 miljardin lisäys ei nykyisessä budjetissa ole kohdennettu uudelleen, joka tarkoittaa, että valtio on maksanut kulutustaan kyseisillä rahoilla mukaanlukien nykyisen pääministerin itsensä korottaman palkan.
””Tässä muuten Reutersin analyysi tilanteesta. Pistää ajattelemaan kuka tämän kokouksen on kutsunut koolle. Taitaa olla suuremmat voimat painostamassa EPP:n yhtä (Katainen) noin kymmenestä varapuheenjohtajasta, jotta rivit pysyisivät suorana, jotta Suomi olisi mukana Saksan rintamassa ja jotta torjuttaisiin mm. pääministeri Kiviniemen varauksellinen suhtautuminen ylikansallisten velvoitteiden voimaansaattamiseen.
FINNISH DEADLINE
Helsinki’s backing is needed to sign off on the package of measures since any decision taken by the euro zone on the issue must be unanimous.
But Finland must also dissolve its parliament on March 15 ahead of an election on April 17, meaning the last opportunity the current government has to give its approval to the comprehensive package is March 11.
”Effectively, the deal has to be agreed on March 11 and then finalised with no changes on March 24/25, otherwise it is very difficult for Finland,” a Finnish official said.
Germany, whose support as Europe’s largest economy is essential to any deal, is reluctant to back an increase in the existing bailout fund unless other euro zone member states sign up to measures to cut spending and make their economies more competitive.””
Painostettiinko Kataista myös poistamaan sananvapaus, vai onkohan asia jo luvattu
http://www.germarrudolf.com/
Asiasta on ollut myös soraääniä kuultavissa, tosin vain vaimeita kaikuja minun korvini.