Islannista vapaan median turvasatama

Islanti on tehnyt IMMI-lakialoitteen, jolla pyritään takaamaan turvasatama tutkivalle journalismille. Ehdotus sisältää mm. kohdat, joilla pyritään takaamaan ilmaisun vapaus, internet-palveluiden tarjoajien suojaaminen, suoja korruption ja väärinkäytösten paljastajille, lähdesuoja sekä suoja lähteitä käyttävälle tutkivalle journalismille. Ehdotettu on myös ultramodernia tiedon vapautta ja sen liikkuvuutta koskevaa lainsäädäntöä.

Asiaa voimakkaasti ajava Islannin parlamentin jäsen Birgitta Jonsdottir toteaa, että IMMI kykenisi suojaamaan esimerkiksi internet-arkistoja sensuurilta.
-Olen ollut järkyttynyt huomattuani kuinka paljon aikaa, vaivaa ja rahaa yritykset ja poliitikot käyttävät vetääkseen pois internetistä tietoa, jonka he eivät halua olevan siellä ihmisten nähtävissä. Myös kirjastot ovat tämän sensuuriuhan alla, Jonsdottir perustelee.

MEP Eva Joly on samoilla linjoilla: – IMMI tukisi vastuullista hallintotyötä ja vapaata journalismia. Tutkiessani korruptiota olen nähnyt kuinka tärkeää on, että on olemassa jokin vankka mekanismi, jolla taataan vapaa tiedonkulku yleisölle. Ilman sitä ei ole olemassa todellista läpinäkyvyyttä ja oikeutta.

1 kommentti

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat