Israelin kansa vaatii sosioekonomista vallankumousta

Kymmenet tuhannet israelilaiset ovat osoittaneet mieltään hallitusta vastaan.

Päätapahtuma on pidetty Tel Avivissa, jossa suurin mielenosoittajien joukko kerääntyi ”Israelin Tahrir Squareksi” nimettyyn paikkaan. Nimitys viittaa Kairon Tahrir Squareen, jolla egyptiläiset pakottivat Hosni Mubarakin luopumaan vallasta, mutta myös muualla Israelissa on ollut joukkokokoontumisia.

Mielenosoittajat ovat vaatineet sosiaalisia uudistuksia, joihin kuuluvat vaatimukset alhaisemmista ruoan, asuntojen, terveydenhuollon ja koulutuksen hinnoista. Protestit ovat yllättäneet hallinnon.

Mielenosoitusaukiolla on ollut vahva poliisivalvonta, ja useita aktivisteja on pidätetty näiden suljettua teitä Tel Avivissa. Mielenosoittajat ovat vaatineet Benjamin Netanyahun hallituksen eroa. Väkivaltaisuuksilta ei ole tyystin vältytty.

”Olen täällä, koska on tämä maa on muuttumassa mahdottomaksi paikaksi asua”, kertoo eräs mielenosoittajista.

”Tämä on meidän viimeinen mahdollisuutemme, tämä on ainoa toivomme, meidän on muutettava tämä, koska meillä ei ole muuta vaihtoehtoa”, sanoi toinen protestoija.

Analyytikko Gidi Grinstein arvioi, että kyseessä on ennemminkin sosiaalinen kuin poliittinen kamppailu, ja sen inspiroijana ovat enemmän Espanjan ja Kreikan mielenosoitukset kuin Arabian kevät. Israelilaiset haluavat sosiaalista ja taloudellista vallankumousta.

Asiasta kertoi RT News.

 

Lähteet:

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=4&id=753

http://rt.com/news/israel-mass-rally-social-justice/

 http://rt.com/news/protests-israel-social-revolution/

http://rt.com/news/israel-people-tel-aviv-housing/

 

 

1 kommentti

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat