Jouluaaton brittiläinen ilmastosalaisuus: Ei lämpene

Jokainen uutisia, ilmastotutkijoita ja muita poliitikkoja kuunteleva tietää, että ilmasto muuttuu. Tiedämme, että ilmasto lämpenee, sen mukana säät muuttuvat peräti inhottaviksi, ja syy tähän kurjuuteen on ihmiskunnan ilmakehään päästämä hiilidioksidi (CO2). Tuon ”totuuden” konsensukseen kuitenkin ilmaantuu koko ajan uusia säröjä.

Yksi näiden säröjen aiheuttaja on Yhdistyneiden Kuningaskuntien Ilmatieteenlaitos (MetOffice), jonka viime vuosien ennusteet ovat raivostuttaneet britit useaan kertaan. Raivon syynä ovat oikeastaan olleet ennusteiden epäluotettavuus, mikä on tietysti aika vakava asia maailman vanhimmalle ja arvostetuimmalle alan laitokselle. Kerrataanpa nopeasti muutamia viime vuosien ennusteita ennen varsinaista asiaani.

Vuonna 2009 MetOffice vielä julkaisi kausiennusteita. Keväällä 2009 se ennusti Brittein saarille kuumaa ja kuivaa kesää. Kolmen kuukauden kuluttua britit havaitsivat kesän olleen sekä viileä että erittäin sateinen. MetOffice ilmoitti tuolloin lopettavansa kausiennusteiden julkistamisen.

Lokakuun lopulla 2010 MetOffice kuitenkin ilmoitti tulevan talven olevan poikkeuksellisen lämmin ja talvien jatkossakin vain lämpenevän. Todellisuudessa brittien liikenne oli jo alkutalvesta täysin sekaisin lumesta ja kylmyydestä, sillä maa oli kokenut mittaushistorian kylmimmän joulukuun. Yksikään talvi saarivaltiossa sitten vuoden 2009 ei ole ollut keskimääräistä lämpimämpi.

Viime keväänä MetOfficen julkaisemattoman kausiennusteen perusteella brittien ympäristövirasto antoi varoituksen koko loppuvuoden jatkuvasta kuivuudesta. Sen perusteella määrättiin kovia rajoituksia veden käytölle. Kun vuosi oli ohi, britit saattoivat todeta kokeneensa yhden kaikkien aikojen märimmistä ja viileimmistä kesistään, jonka aikana tulvat olivat jatkuva riesa.

Voisin jatkaa helposti listaa MetOfficen pieleen menneistä ennusteista, mutta ehkä tämä riittää. Oleellista kuitenkin on se, että johtavan tiedemiehensä, Julia Slingon, mukaan laitos käyttää ilmaston pitkän aikavälin (kymmenien vuosien) ennusteissa samoja ilmastomalleja, joita se käyttää myös kausiennusteissaan.

Viime vuonna MetOffice keräsi huomattavasti julkisuutta, kun sen raportti ja Itä-Anglian yliopiston ilmastotutkimusyksikön ylläpitämä globaali lämpöaikasarja (HadCRUT4) osoittivat ilmaston lämpenemisen olleen pysähdyksissä jo 16 vuoden ajan.

MetOffice on julkaissut pitkän aikavälin ilmastoennusteita jo ainakin vuodesta 2007 alkaen. Tuon vuoden ennusteessa kerrottiin, että maapallon ilmasto lämpenisi vuoteen 2014 mennessä 0,3 astetta verrattuna vuoteen 2004. Vajaa vuosi siis on vielä aikaa lämmetä, mutta tähän mennessä keskilämpötilan nousu on ollut nolla.

 

uk-met-office-global-annual-temperature-sml

 

Vuonna 2011 laitos julkaisi vieressä olevan kuvan mukaisen ennusteen lämpötilan noususta vuoteen 2022 mennessä (paksumpi punainen murtoviiva). Sen mukaisesti lämpötila jatkaisi nousua edelleen 0,3-0,4 astetta vuosikymmenessä. Näiden hälyttävien ennusteiden vuoksihan me eurooppalaiset yritämme epätoivoisesti torjua ilmastonmuutosta valtavilla rahasummilla.

Viime joulukuun 24. päivänä MetOffice julkaisi tuoreimman ennusteensa viideksi seuraavaksi vuodeksi. Tuo ennuste näkyy yhdessä vuoden 2011 ennusteen kanssa kuvassa sinisenä murtoviivana. Sen mukaisesti maapallon ilmaston lämpeneminen on siis pysähdyksissä vuoteen 2017 asti. Muutos on lähes mykistyttävä. Se on niin dramaattinen, että uusin ennuste päätettiin julkistaa jouluaattona. Oliko julkistusajankohta tarkoitettu vaimentamaan julkisuutta – lehdethän eivät Brittein saarilla ilmesty joulupäivänä – vai oliko kyseessä joululahja ilmastotuhoa pelkäävälle maailmalle? Hmmm… Yleensä julkistamisella tavoitellaan julkisuutta. Minä en usko maailman arvostetuimman ilmastontutkimuslaitoksen johdon ja tiedottajien olevan niin hölmöjä, että he sitä halutessaan valitsisivat kaikista päivistä juuri jouluaaton.

Lähes koko tämän 1990-luvulta alkaneen ilmastopanikoinnin aikana alailmakehän globaali keskilämpötila ei ole merkittävästi kohonnut. Ilmasto on lämmennyt taukoamatta vain ilmastotutkijoiden, ml. MetOffice, ilmastomalleissa, joita pyöritetään maailman kalleimmissa supertietokoneissa. Mallien tuottamien ennusteiden mukaan meitä on verotettu tuhansien miljardien eurojen, dollarien ja puntien edestä, jotta veromme hidastaisivat ilmaston lämpenemistä. Ehkä ilmaston viilentäminen jatkuvasti kohoavilla energiaveroilla ja hiilidioksidimaksuilla onnistuu sittenkin? MetOfficen viimeisimmän ennusteen mukaan keskilämpö ainakin pysyy ennallaan 20 vuoden ajan vuodesta 1997 alkaen.

Ehkä jouluaaton salailun syynä on se, että ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden jatkuvalla kasvulla ja lämpötilan tasaisuudella ei näytä olevan mitään yhteyttä toisiinsa? Tai ehkä sään ja ilmaston ennustamiseksi perustettu laitos ei enää haluaisi julkaista ennusteitaan, koska mallit eivät toimi?

 

Alkuperäinen artikkeli: http://ilmastorealismia.blogspot.fi/2013/01/jouluaaton-brittilainen.html

6 kommenttia

 1. Ilmaston lämpeneminen on suuri maailmanlaajuinen huijaus, johon ihmiset uskovat, kun sitä on mediassa jatkuvasti toistettu. Veronkorotuksista ja työpaikkojen menetyksistä ei kannata murehtia, kyllä kansalla on rahaa, millä maksaa…

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. MOI
  Tämän ilmaston sekoilun suurin syy on mielestäni maapallon vaappuminen.
  Olen pitkään seurannut eri satelliittipalveluja,järistystietoja ja magneettikentän muutoksia ym.
  Vaappuminen on planeetan näkyvin oire ennen napamuutosta.Tämä on pikkuhiljaa lisääntynyt,
  maa tekee nyt hidasta kahdeksikonmuotoista vaappumisliikettä edetessään radallaan.
  Olen huomannut viimekuukausina ns.sivuttaisliikkeen kasvaneen jolloin säiden ennustaminen tulee yhä hankalammaksi tulevaisuudessa.Tässä satelliittianimaatiossa,joka päivittyy tunnin välen näkee vaapunnan selvästi.
  http://www.ssec.wisc.edu/data/geo/index.php?satellite=fy2d&channel=ir2&coverage=fd&file=jpg&imgoranim=8&anim_method=flash

  Tästä YouTube videossa voitte verrata,tilannetta vuodentakaiseen.Vaikka videon animaatio on pidemmältä
  ajanjaksolta,kuin ensimmäisessä linkissä,niin vaappumisen voimistumisen huomaa mielestäni selvästi.

  http://www.youtube.com/watch?v=7C4WCyAIsck

  Plusääni(0)Miinusääni(1)
  1. Maapallo ei mihinkään vaapu(noin nopeassa tahdissa), jos ei prekessiota oteta lukuun.
   Prekessio on vanhastaan tunnettu ilmiö, akseli kieppuu kuin pyörivällä hyrrällä,
   yhden kierroksen n. 26000 vuodessa.

   Napamuutos kyllä on joskus tulossa, nimittäin magneettinapojen muutos, mutta prosessi on hidas,
   eikä sillä ole dramaattisia vaikutukisia.
   Sillä ei ole vaikutusta maan pyörimiakseliin.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Hyvä kirjootus, jota ei löyrä valtameriasta. Lisää tämmööstä vaktaa pelihin!

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
   1. Pieniä jääkausia on ollut aiemminkin historiaassa ja niistä on selvitty. Ehkä se tarjoaa suomalaislle jopa mahdollisuuden viedä tekniikkaa joka toimii kylmässäkin. Kunhan ei sitä ennen ole muutettu Suomea toimimaan pelkästään espanjalaisen ja italialaisen tekniikan varassa EU:n ja WTO:n kilpailusäännösten vuoksi.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat