Käännä inflaatio hyödyksesi

Uusi Internet-palvelu tekee ensimmäistä kertaa Suomessa mahdolliseksi sijoittaa hopeakolikoihin. Viimeisen kolmen vuoden aikana hopea on ollut paras sijoituskohde, tuottoa 138%.

Perinteisesti jalometallit ovat olleet vahva sijoituskohde silloin, kun yhtiöiden tulokset heikkenevät, inflaatio jyllää ja terrorismi pelottaa. Vuodenvaihteen ruoan ja polttoaineen hinnankorotukset panevat miettimään, miten palkan ostovoiman voi säilyttää. Lokakuusta 2007 lähtien toiminut metallipörssi HOPEA.fi on saanut lentävän lähdön, kun metallin hinta on noussut heti alkuun 20%. Sijoitusjalometalleilla tar-koitetaan kappaleita, jotka ovat puhdasta kultaa tai hopeaa, ja joissa kate on mahdollisimman pieni. Korut eivät kelpaa sijoitukseksi, koska suurin osa hinnasta perustuu työhön. Hyvinä aikoina harvan mielessä käy ostaa sijoitukseksi jalometalleja, koska ne eivät ole trendikkäitä eivätkä maksa korkoa. Epävarmuuden aikoina monet arvostavat sitä, että metallien arvo on niissä itsessään, eikä perustu sopimukseen paperilla. Sopimuksia ei aina voida pitää. Nykyinen maailmantilanne muistuttaa monilta osin 1970-lukua, kun öljykriisit ja panttivankidraamat painuivat ihmisten mieliin. Suuret ikäluokat hyötyivät inflaatiosta, koska se teki asuntolainan maksun helpommaksi. Toisaalta säästäjät huomasivat tilinsä ostovoiman pienenevän vääjäämättä. Tuolloin palkkoja nostettiin hintojen nousun tahdissa, mutta nykyään globalisaation aikana se ei ole mahdollista. 70-luvulla jalometallit oli ainoa omaisuusluokka, jonka ostovoima itse asiassa nousi. Kullan hinta 24-kertaistui ja hopean nousi 38-kertaiseksi, ennen kuin USA sai taloutensa kuntoon 1980-luvun alussa. Metallien reaalihinnat eivät ole viime vuosien heräämisestä huolimatta vielä korkealla. Nimellisesti kulta on jo ohitta-nut vuoden 1980 ennätyksen, mutta hopealla siihenkin on vielä matkaa. Inflaatiokorjattuna hopean kurssin pitäisi yli 10-kertaistua nykyisestä.

HOPEA.fi -palvelun kehittäjä Risto Pietilä vastaa kysymyksiin

K: Miksi hopea eikä kulta, joka on useimmille tutumpi jalometalli?

V: Historiallisen näytön perusteella. Silloin kun molemmat nousevat, hopea nousee enemmän! Tarvitseeko muuta sanoa? Hopea on vuodesta 2004 lähtien ollut jälleen kultaa parempi sijoitus, ja se on edelleen halpaa kultaan verrattuna.

K: Kuinka ostaminen käytännössä tapahtuu?

V: Internet-sivuillamme täyttämällä yksi lomake ja maksamalla kauppahinta nettipankissa. Aikaa menee viisi minuuttia. Kolikot tulevat postitse kotiin.

K: Miten sijoituksen voi muuttaa rahaksi?

V: Lähettämällä hopeakolikot takaisin meille.

Rahat maksamme ilmoitetulle tilille. Paras puoli

on se, että sekä ostossa että myynnissä käytetään samaa päivänkurssia. Välitys-

palkkiona peritään vain kiinteä käsittelykulu.

K: Mitä jos palvelu lopettaa toimintansa?

V: Hopeakolikoiden arvo perustuu niiden sisältämän metallin arvoon. Suurimman osan ostohinnasta saa talteen, vaikka myisi kolikot romuksi. Riski on paljon pienempi kuin

esimerkiksi osakkeisiin tai rahastoihin liittyvät monet epävarmuudet.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat