Kaiken takana on tulehdus?

Mikä sitten tukkii verisuonet, jos se ei rasvainen ruoka?

 

Lääketiede hyväksyy olettamuksen, että tulehdus voi olla syynä sepelvaltimotautiin ja ateroskleroosiin, verisuonten kovettumiseen. Useat tutkimukset ovat vahvistaneet yhteyden. Eräässä tutkimuksessa oli kaksi ryhmää, 506 sydänkohtauksen saanutta ja verrokkina 1025 tervettä miestä. Sydänkohtauksen saaneiden ryhmässä tulehdus oli tärkeä sepelvaltimotaudin indikaattori.  Miehet joilla oli korkeimmat CRP-arvot (C-reactive proteine, tulehduksen osoittaja), saivat kaksi kertaa todennäköisemmin sepelvaltimotaudin.

 

Tulehdus ei kuitenkaan ole syy – se on kehon immuunisysteemin reaktio stressiin ja infektioon.  Stressiä on kaikki mikä häiritsee, loukkaa elimistöä: huono ravinto, pikaruoka, teolliset ruoat, ympäristön saasteet, jännitys ja masennus tai tunne yksinäisyydestä, eristyneisyydestä ja avuttomuudesta. Vaikka lääketiede pitää tulehduksen osuutta mahdollisena, LDL-kolesteroli katsotaan edelleen hyödyttömäksi ja haitalliseksi valtimoiden tukkijaksi, niiden seinämien kovettajaksi. Lisäksi LDL:ää saadaan lääketieteen mielestä helposti liikaa mm. rasvaisista ruoista.  Uusi lääketieteen koulukunta ajattelee, että LDL-kolesteroli on terveyden ja hyvinvoinnin edistäjä.

 

Uuden teorian mukaan LDL-kolesterolia alkaa muodostua valtimoihin joko paikantamaan tulehdusta tai korjaamaan sitä – tulehdusta, jonka on aiheuttanut infektio tai stressi, ei rasvainen ruoka. Useat tutkimukset ovat tuoneet esiin ”pahan” LDL-kolesterolin merkityksen.  Eräässä meta-analyysissa kartoitettiin 19 tutkimusta USA:sta, Euroopasta, Israelista ja Japanista. Yhteensä tutkimukset koskivat 68,406:ta kuolemantapausta.  Useimmilla henkilöistä, jotka yleensä kuolivat infektion aiheuttamiin hengitysteiden tai ruoansulatuskanavan sairauksiin, oli hyvin matalat kolesteroliarvot.

 

Toisessa tutkimuksessa löydettiin linkki matalien LDL-arvojen ja tiettyjen syöpien välillä, kuten multippeli myelooma ja ruoansulatuskanavan syövät. Ei kuitenkaan ole selvää, ovatko matalat kolesterolitasot sairauden syy vai sen seuraus.  Erääseen tutkimukseen osallistui 724 vanhusta, keski-iältään 89 vuotta.  Tutkijat havaitsivat, että jokaista kolesteroliarvojen 1 mmol/l:n korotusta vastasi 15 %:n lasku kuolleisuudessa. Toisin sanoen ne, joilla oli korkeimmat kolesteroliarvot, elivät kauimmin.  Yleisesti kolesteroli näytti suojaavan syöpää ja infektioita vastaan. Kolesteroli myös auttaa meitä vanhemmiten pysymään mieleltämme vireänä ja terävänä sekä suojelee dementiaa ja ajattelukyvyn heikkenemistä vastaan. Muuan tutkimus, joka koski 1051 henkilöä, iältään 65 vuodesta ylöspäin osoitti, että dementiaan sairastuivat etenkin ne, joilla oli alhaiset kolesteroliarvot.

3 kommenttia

 1. No ei näin….. taas yksi ”artikkeli”, jonka väitteitä tukevat viittaukset loistavat poissaolollaan. Mutta uskokaa vaan…

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Tulehdusta vähentäviä ruoka-aimeita.

  Kurkuma
  Vihreä tee
  Granaattiomena
  Inkivääri
  Mustikka
  Mustaherukka
  Tyrnimarja
  Chili-paprikat
  Valkosipuli
  Keltasipuli, tavallinen ruokasipuli
  Punasipuli
  Parsakaali
  Kukkakaali
  Keräkaali
  Punakaali
  Lehtikaali
  Pinaatti
  Tomaatti, tomaattipyree ja paseerattu tomaatti
  Rosmariini
  Basilika
  Vesimeloni
  Omena
  Avokado
  Punajuuri, tuoretäysmehuna
  Neitsytoliiviöljy
  Pellavansiemenet, liotettu
  Saksanpähkinä, naturel
  Kuorimaton manteli
  Täysjyväkaurahiutale, puurona
  Täysjyväruisleipä, esim. hiivaton Uotilan maalaisruislimppu
  Kanamunat
  Kala

  Plusääni(0)Miinusääni(1)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat