Kananmuna ehkäisee sydäntauteja ja syöpää

Kananmunat ovat erinomaisia proteiinien, lipidien, vitamiinien ja mineraalien lähteitä. Uuden tutkimuksen mukaan kanamunista on muutakin hyötyä – niillä on nimittäin myös antioksidanttisia vaikutuksia, joista voi olla apua sydän-ja verisuonisairauksien sekä syövän ehkäisyssä.

Tutkimuksessa tutkittiin lajinmukaisella ruokavaliolla ruokittujen kanojen munia. Keltuisista löytyi kaksi aminohappoa, tryptofaani ja tyrosiini, joilla kummallakin on erittäin korkeat antioksidanttiset ominaisuudet. Itse asiassa kaksi keltuaista raakana syötynä sisältää tuplasti niin paljon antioksidantteja kuin mitä on yhdessä omenassa tai kourallisessa karpaloita.

Tutkijoiden mukaan näiden kahden aminohapon löytyminen on vain alkua kananmunankeltuaisissa olevien muiden antioksidanttisten ominaisuuksien havaitsemiselle.

Samojen tutkijoiden aiempi tutkimus osoitti, että kananmunan proteiinit muuntautuvat vatsassa entsyymeiksi ja tuottavat peptidejä, jotka käyttäytyvät samalla tavalla kuin ACE-estäjät, kohonneen verenpaineen ja kolesterolin hoidossa käytettävät reseptilääkkeet. Havainto auttoi osaltaan kumoamaan niitä iskostuneita luuloja, joiden mukaan kananmunien syönti kohottaisi verenpainetta niiden sisältämän korkean kolesterolipitoisuuden vuoksi.

Tutkijat ovat vakuuttuneita siitä, että kanamunissa on enemmän antioksidanttisia ominaisuuksia kuin mitä nykytiedon valossa tiedetään.

Lähteet:

http://www.sciencedaily.com/releases/2011/07/110706093900.htm

http://blogs.mercola.com/sites/vitalvotes/archive/2011/07/22/why-does-this-commonly-vilified-food-actually-prevent-heart-disease-and-cancer.aspx

1 kommentti

  1. Kanamuna ehkäisee sydäntauteja ja syöpää.
    Kas kummaa kun THL:län ravintotieteilijät ja lääketieteen edustajat eivät vielä ole kerinneet tätäkin tutkimusta mollaamaan, aika outoa! Eihännyt täysipainoinen ravinto voi olla mikään terveyden perusta. Vai olenko ihan väärässä? Eikös ne kevyttuotteet lisäaineineen ole juuri niitä jotka rikastuttavat elintarvikkeiden ja lääkkeiden valmistajia, sairastuttamalla ihmiset kaikenlaisiin puutostiloihin ja sitämyötä mitä erilaisempiin sairauksiin joihin sitten lääketehtailijat ”löytävät lievittäviä hoitokeinoja” jatkuvilla koko loppuiän kestävillä lääkityksillään. Siispä jälleen, yhteistyö on VOIMAA näissäkin piireissä!

    Plusääni(1)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat