Kansallismuseo ja muut museot monikulttuuristetaan somalihenkeen

Vihervasemmistolle ja kunniakansalaisille iloisena uudistuksena kerrottiin radion Yle Puheessa maanantaina 21. marraskuuta, että suomalaisuuteen liittyvä perinteinen monikulttuurisuus muutetaan uusille kunniakansalaisille sopivaksi monikulttuurisuudeksi, jossa somalien ym. kulttuuria esitellään museoissa.

Perinteisesti Suomen kansallismuseo on esitellyt Suomen historiaa kivikaudelta nykypäivään. Kansallismuseon rakennuksen suunnittelun toteutti Eliel Saarinen. Arkkitehtuuri edustaa kansallisromantiikkaa ja jugendia. Museon sisääntuloaulan katossa on Akseli Gallen-Kallelan maalaamat Kaleva-aiheiset kattofreskot.

Perinteinen suomalaisuuteen liittyvä monikulttuurisuus on sisältänyt saamelaiset, virolaiset, venäläiset, ruotsalaiset sekä suomalais-ugrilaiset yhteydet.

Nyt ajatuksena on ottaa huomioon myös uudet turvapaikanhakijat.

Ajatuksena on, että uudet maahanmuuttajat saadaan Kansallismuseoon, joka palvelee näiden tarpeita. Samoin käy muille museoille.

Suomi muuttuu maahanmuuttajien myötä. Tämän pitäisi näkyä myös Kansallismuseossa. Tästä ajatuksesta lähti The Next Helsinki –ideakilpailuun lähetetty Migration and Museum –ryhmän ehdotus.

Migration and Museum –ryhmään kuuluvat Hanna Snellman, juutalainen Peggy Levitt ja Hanna Forsell. Nämä oivalsivat ongelmaksi, että Kansallismuseo esittää yhä samanlaista kuvaa Suomesta kuin 25 vuotta sitten.

Perinteisesti suomalaisuuteen liittyvien monikulttuuristen venäläis- ja virolaisyhteyksien lisäksi esille tahdotaan nostaa nyt erityisesti somalit.

Maryan Abdulkarim uudistamassa museoita

Feministi, somaliaktivisti Maryan Abdulkarim on myös museohommissa mukana. Hän oli puhujana Museoalan teemapäivillä 22.–23.9.2015 Kulttuuritalolla.

Museoväen teemapäivillä Maryan käsitteli tasa-arvoa ja eri ryhmien näkemistä museoiden toiminnassa, kansanomaisesti sanottuna rasismia ja fasismia museoissa.

Maryan on äärivasemmistolaisen AntirasismiX-verkoston perustajia. Hän on myös Naisasialiitto Unionin varapuheenjohtaja ja Väestöliiton ex-monikulttuurisuusasiantuntija. Maryan ihaillee Malcolm X:n elämää. Hän on ollut toimittajana kommunistien Kansan Uutiset –lehdessä.

Somalimuslimi toimi evankelisluterilaisen kirkossa Helsingin seurakuntayhtymän Kirkko ja kaupunki –lehden kolumnistina vuoden 2015 ajan. Somalimuslimin kirjoituksia kirkon lehti julkaisi viikottain seurakuntalaisten kasvatukseksi.

Maryan Abdulkarim.
Maryan Abdulkarim.

Museot sopeutuvat, eivät maahanmuuttajat

Tampereella kotoutetaan turvapaikanhakijoita ”loruilemalla ja jonglööramalla matematiiikkaa”. Tähänkin saadaan toki rahoitus.

Tampereen museopalvelujen monikulttuurisen hankkeen nimi on MOMU eli Moniääninen museo. Tämä on osa valtakunnallista Avara museo-hanketta.

Vuonna 2014 Joensuun kaupungin ja Pohjois-Karjalan museo Carelicum sai 18 000 euron tukipotin, jotta museo saatetaan monikulttuuriseen maahanmuuttajakuntoon. Samalla tavalla rahan avulla myös muut museot ohjataan suomalaisesta kulttuurista monikulttuurisiksi.

Työväenmuseo Werstas on ollut työelämän ja sosiaalihistorian valtakunnallinen erikoismuseo, mutta nyt se suuntautuu monikulttuurisuuteen. Museo itse ilmoittaa julkaisussaan: ”Monikulttuurisuus on nostettu vahvasti esiin museopoliittisessa keskustelussa” (s. 31)

Raha muuttaa museot

EU:n Euroopan Sosiaalirahaston ja Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskuksen rahoittavat hanketta mädättää museot moniäänisiksi ja ”sopiviksi” maahanmuuttajia varten. EU:n rahoittaman hankkeen eräänä tehtävänä on myös saada maahanmuuttajia museon henkilökuntaan.

Kulttuuria kaikille” -sivusto listaa taideapurahoja. Näistä valtaosan jakoperusteena on ”monikulttuurisuuden edistäminen ja rasismin vastainen toiminta”. Erityisesti Taiteen edistämiskeskus ja Svenska kulturfonden jakavat tuossa tarkoituksessa useita avustuksia.

Museovirasto on lakkauttanut tarpeettomana kotiseutumuseona Urajärven kartanon Asikkalassa. Nyt rahalla panostetaan monikulttuurisuuteen ja rasismin vastustamiseen!

 

Uutinen julkaistu alunperin MV-lehdessä.

9 kommenttia

 1. Ehdottaisin somalimuseon perustamista Riihimäen ongelmajätelaitokselle tai vaihtoehtoisesti Ämmässuolle.

  Plusääni(19)Miinusääni(0)
 2. Ehdottaisin somalimuseon sijoituspaikaksi Riihimäen ongelmajätelaitokselle tai Ämmässuolle.

  Plusääni(5)Miinusääni(0)
 3. Ylläri. Jo joitakin vuosia sitten kansallismuseon agendana on ollut järjestää monikulttuurista propagandaa pursuavia sivunäyttelyitä. Esimerkiksi aikoinaan mustalaisten ylväästä kulttuurista tehtiin näyttely, johon saatiin kätevästi sidottua myös valheellista propagandaa niinsanotusta mustalaisten yleiseurooppalaisesta (((holokaustista))). Sillä välin varsinainen näyttely rapistuu rapistumistaan eikä esimerkiksi suomalaisiin liittyvää vanhentunutta taikka tahallaan valheellista tietoa päivitetä. Näin ainakin vuonna 2012, kun viimeksi kävin. Muistelen hämmästelleeni erästä tekstiä, joka oli muistaakseni peräisin 1980-luvulta, jossa väitettiin suomalaisten olevan sekarotuinen kansa, perimältään vain kaksi kolmasosaa eurooppalaisia. Ainakin jotain tämän suuntaista siinä luki. Disinformaatio saattoi jopa olla tätäkin räikeämpää.

  Plusääni(12)Miinusääni(0)
 4. Somalimuseon voisi perustaa somaliaan, eli sinne minne se kuuluu.

  Plusääni(16)Miinusääni(0)
 5. Täysin käsittämätöntä. Mikään muu maa ei tuhoa yhtä vimmatusti omaa maataan kuin nykyään Suomi. Sodan aikanakin yritettiin varjella taideaarteita paremmin. Ja rahaa tuntuu riittävän mitä ihmeellisimpiin tempauksiin suomalaisten kustannuksella. Systemaattista tuhoamista museot mädättämällä. Ovelaa. Mitäköhän kaikkea onkaan jo saatu aikaiseksi? Seuraavaksi työllistetään moniosaajat museoihin esittelemään hiekkaa.

  Husukin on päässyt osaksi Kansallismuseomme aarteita ja aiheena tietysti islam. Ei tätä enää kestä!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=JuON0KK0nb8

  Plusääni(16)Miinusääni(0)
 6. Meidän omat poliitikot ovat tehneet meistä tarkoituksella ja tieten tahtoen kuolevan kansan.

  Vittu mua sylettää!

  Plusääni(15)Miinusääni(0)
 7. Suomi on kaikkein vahvimmin jutkutettu ja mädätetty maa. Edes Ruotsi ei kaikessa järjettömyydessään pääse edelle, puhumattakaan Yhdysvalloista.

  Suomi on oikea salakerhojen ja muiden hämäryyksien luvattu maa, mutta hei toistetaan nyt oikein kovaan ääneen, että ”on lottovoitto syntyä Suomeen”. Eiks je?

  Itse toivon jo Venäjän hyökkäystä ja koko Suomen pyyhkimistä pois maailmankartalta. Niin on kaikille paljon parempi.

  Suomen aivan käsittämättömän korruptoituneet päättäjät… ei, ei missään ole näin brutaalia tämä meno korruptiossa. Nämä eivät edes häpeile yhtään, koska mitään vastavoimaa heidän toiminnalle ei ole.

  Plusääni(11)Miinusääni(8)
  1. Ja mitä suomalainen ihminen tekee vastustaakseen tätä kaikkea? Vahtaa televisiota, aukoo päätään jos et katso televisiota, juo viinaa ja toteaa kaikesta paskasta mitä koko ajan tapahtuu että nyt kannattaa tehdä näin ja näin vielä kun voit. Eikä tule mieleenkään laittaa minkään asian suhteen tikkua ristiin. Syljetään vain niiden päälle jotka täällä oikeasti jotain tekisivät asioille.

   Plusääni(2)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat