Kävely on parasta lääkettä mielenterveydelle – 6 syytä

Monet pyrkivät kohentamaan kuntoa tai pudottamaan painoa käymällä kävelyllä, mutta toiset tykkäävät kävelemisestä sen itsensä vuoksi jahka ovat päässeet vauhtiin. Käveleminen on muutakin kuin tapa siirtyä paikasta toiseen ja polttaa kaloreita: sillä on huimia hyötyjä mielenterveydelle. Monet säännöllisesti kävelyllä käyvät ihmiset ovat kertoneet, että voivat huonosti päivinä jolloin eivät pääse kävelemään. Olitpa ahdistunut tai masentunut tai vain puhti poissa, käveleminen voi parantaa oloa. Alla kuusi hyvää syytä, miksi ulkoilu ja säännöllinen kävely kannattaa.

1.Olet luovempi ja itsevarmempi

Ihmiset nauttivat kävelystä, sillä se parantaa itsetuntoa. Olitpa kuinka painava tai vanha tahansa, harjoittelun jälkeen tunnet itsesi viehättävämmäksi ja arvostat itseäsi enemmän. Myös luovuutesi voi kehittyä. Yhden tutkimuksen mukaan luovuutesi voi nousta jopa kahden tunnin ajaksi harjoituksen jälkeen. Seuraavan kerran kun ajatus ei lennä, käy kävelyllä! Kierros ulkona saa ajatukset juoksemaan. Tutkimukset ovat osoittaneet, että liikunnalla miellyttävässä luontomaisemassa voi olla vielä suurempi omakuvaa kohentava vaikutus.

2.Saat enemmän aikaiseksi

Jos tuntuu, että et saa mitään aikaiseksi töissä ja asiat eivät etene, käy lyhyellä kävelylenkillä. Tutkimuksen mukaan säännöllisesti urheilevat työntekijät ovat energisempiä ja aikaansaavampia kuin muut. Jos työaikasi sallii, pyri käymään kävelyllä keskipäivällä, sillä se on kehon sisäisen kellon mukaan paras aika.

3.Auttaa pitämään addiktiot kurissa

Urheilusta on yllättävää hyötyä kun pyrit vapautumaan riippuvuudesta. Riippuvuus liittyy palkitsemiskemikaali dopamiiniin, jota aivot vapauttavat vastineeksi huumeista, alkoholista ja jopa seksistä tai ruoasta. Liikunta voi nostaa aivojen dopamiinitasoja, mikä luo terveellisempiä kanavia addiktiolle, ja voi vähentää negatiivisten addiktioiden painoarvoa. Kävely myös käynnistää sisäisen kellon uudelleen, mikä auttaa säätelemään unta, ja josta on hyötyä niille jotka eivät kykene nukahtamaan nauttimatta lasillista.

4.Edistää aivosolujen uusiutumista

Tutkimukset ovat osoittaneet, että aerobinen liikunta, kuten kävely, kasvattaa uusia aivosoluja, josta käytetään nimitystä neurogeneesi. Tämä tehostaa aivojen kokonaissuorituskykyä. Rasittava kävely voi myös lisätä BDNF-proteiinin määrää aivoissa, mikä parantaa ajattelua, oppimista ja päätöksentekokykyä.

5.Lievittää ahdistusta ja stressiä, enemmän mielihyvähormoneja

Liikunnan kyky lievittää stressiä on havaittu niin useaan otteeseen, että usein sitä pidetään ensimmäisenä hyötynä jonka ihmiset mainitsevat. Liikunta kasvattaa noradrenaliinin määrää, mikä auttaa säätelemään aivojen stressivastetta. Liikunnan kuten kävelyn vapauttamat endorfiinit tuntemaan euforiaa, minkä vuoksi se on hyvä luontainen hoitomuoto masennukseen ja ahdistukseen. Se on jopa yhtä tehokas kuin masennuslääkkeet, mitä tulee masennuksen hoitoon joissain tapauksissa. Vain puolen tunnin kävely muutaman kerran viikossa riittää parantamaan mielialaa. Kävelyn lisäksi auringonvalon tuottama D-vitamiini voi auttaa lievittämään masennusta, joten suuntaa lähimpään puistoon tai metsään, hengitä sisään raikasta ulkoilmaa ja huomaat kuinka olosi paranee.

6.Ehkäisee henkisen suorituskyvyn rappeutumista ja terävöittää muistia

Aivosolujen väheneminen on valitettava ikääntymisestä johtuva ilmiö. Yksi tapa suojautua henkisen suorituskyvyn rappeutumiselta on kävely. Kävelystä on erityistä hyötyä 25-45-vuoden iässä, vaikka koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa. Kävely voi myös terävöittää muistia ja parantaa kykyä oppia uusia asioita. Jos huomaat muistisi heikkenevän, säännölliset kävelylenkit voivat olla avuksi.

 

Lähde: NaturalNews

4 kommenttia

 1. On myös hyvä muistaa että Paavo Nurmi aikoinaan käveli 70% treenistään. Eli sillä saa erinomaisia tuloksia suorituksiin. Kävelulenkin pitää vain aina olla yli 40min. Mieluummin 1.5h.

  Plusääni(12)Miinusääni(0)
 2. Suomessa eniten harjoitetaan toisten ihmisten yli kävelyä … se tuo ylikävelijälle mielihyvää !
  Sitten työnantajat nauttivat siitä kun saavat sanoa työntekijälle : ” Lähdes paappara kävelee ! ” .

  Plusääni(6)Miinusääni(0)
 3. Oho. Magneettimediassa on kirjoitus, joka ei ole täyttä puutaheinää ja jossa ei ole edes merkittäviä virheitä. Way to go! 🙂

  Plusääni(1)Miinusääni(23)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat