Kemistit kehittävät lääkkeitä tuottavia kasveja

Ihmiset ovat kauan hyödyntäneet kasvien erilaisia ominaisuuksia lääketieteessä. MIT, Massachusetts Institute of Technologyn kemistit ovat nyt kehittäneet uuden tavan laajentaa kasvien farmaseuttisia ominaisuuksia. Kasveja muokataan geneettisesti, jotta ne saataisiin tuottamaan normaalista poikkeavia, luonnottomia muunnoksia parantavista ominaisuuksistaan.

Tutkijat ovat professori Sarah O’Connorin johdolla lisänneet bakteeriperäisiä geenejä talvioon. Geenimuunneltu talvio kykenee muunteluun jälkeen yhdistämään halogeeneja -kuten klooria tai bromia- kasvin normaalisti tuottamiin alkaloideihin. Useilla alkaloideilla on farmaseuttisia ominaisuuksia ja halogeeneja, joita lisätään antibiootteihin tai muihin lääkkeisiin, jolloin ne säilyvät elimistössä pitempään tai ovat tehokkaampia vaikutukseltaan.

Ryhmän pääkiinnostuksen kohde on alkaloidi nimeltään vinblastine, ja sitä käytetään eri syöpätyyppien, kuten Hodgkinin lymfooman, hoidossa. Vinblastine (Velbe®) on myös tuotenimi.

MIT:n tutkijoiden kehittämä tekniikka, jolla kasvit voidaan ohjelmoida tuottamaan farmaseuttisia lääkkeitä niiden normaalien parantavien ominaisuuksien sijaan, tuottaa lääkeversioita kasvien alkaloideista. Lopputuloksena on synteettinen yhdiste, jonka lääkeyhtiö voi patentoida lääkkeenä tai lääkkeen ainesosana.

Talvio tuottaa jo luontaisesti alkaloidia, jota käytetään syöpälääkkeenä.

 

Lähteet:

MIT Chemists Engineer Plants to Produce Drugs; EurekAlert

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2010-11/miot-mce110210.php

”Integrating Carbon-Halogen Bond Formation into Medicinal Plan Metabolism,” by Weerawat Runguphan, Xudong Qu, and Sarah E. O’Connor. Nature, 3 November, 2010

 

Aiheesta muualla:

2009 in review: A year of FDA censorship, Big Pharma crimes and celebrity drug deaths

Miracle Cure for Gout and Arthritis Pain? Six Cherries a Day

The Powerful Role of Omega-3 Fatty Acids in Preventing Diseases of Inflammation: The Experts Speak

Why Vaccinations Harm Children: Health Experts Sound Off

Resveratrol is ”Nature’s Medicine” for Cancer, Heart Disease and Much More

Green Tea and Breast Cancer Prevention: What the Experts Say

4 kommenttia

 1. Okeeeii… ”me geenimuuntelimme kasvia tuottamaan syöpään tehoavia aineita, eiks oo hyvä juttu? – Niin varmaan joo, mitähän se kasvi tuottikaan alunperin? – No syöpään tehoavia aineita; mutta nyt voimme patentoida sen, että saamme rahaa :)”

  Eli tästä muuntelusta oli se hyöty, että rahaa virtaa lääkeyhtiöille, vaikka saman hyödyn saisi syömällä kasvia.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. No joo olihan tuo jutun viimeinen kappale vaikeasti ymmärettävä (voisittte siellä toimituksessa lopettaa sen google-kääntäjän käytön). Jutun juoni taisi olla se, että kasvin geenejä muuntamalla, sen tuottamaan alkaloidiin liittyy halogeeni. Tää on vanha kikka, näin biologisesti aktiivia molekyyliä muutetaan. Usein se pidentää molekyylin ”elinaikaa” solussa, tällöin sen lääke vaikutus lisääntyy. Maailma on nyt vaan sellainen, että keksinnön tekijä ja rahoittaja haluavat hyödyn keksinnöstään. Mikään tosin ei estä syömästä alkuperäistä kasvia vaikka kilotolkullla, se vaan ei aina ole järkevää.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Eihän sitä alkuperästä kasvia ole pakko syödä, siitäki voi eristää alkaloidit ja tehdä lääkettä. Toki se on heikkotehoisempaa kuin geenimuunneltu versio. Tätä ei lääkeyhtiöt ala myymään koska sillä ei tienaa juuri mitään, vaikka toimiva lääke oliskin.

   Pointtina oli, että lääkeyhtiöt pääsevät tällä keinolla myymään tuotetta maailmanlaajuisesti patentin avulla. Ja voivat laittaa lääkkeeseen mielivaltaisen hintalapun :). Kun taas patentoimaton kasviuute menisi luontaistuotteen nimikkeen alle, jolla on pienempi hinta.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Miten olisi ihan tämän luomukannabiksen kotikasvatuksen- ja käytön laillistaminen, saisimmeko me tavalliset ihmiset oikeuden hoitaa itseämme, luonnonmukaisemmin ja turvallisemmin, ilman lääkebisneksen tappavia myrkkyjä, kuten kortisonit, solusalpaajat ja vahvat kipulääkkeet ?
  https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/703

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat