Kevään kukkaloisto istutetaan syksyllä

Syyskuu on sopiva aika piilottaa narsissin ja krookuksen kukkasipulit maahan, tulppaaneja ehtii istuttaa vielä lokakuussakin. Laaja, tiheään istutettu sipulikukkaryhmä näyttää upealta, kun kevät herättää varhaiset kukkijat.

Kukkasipulien hankinnassa kannattaa kiinnittää huomiota laatuun. Hyvä sipuli on kuiva, kiinteä ja ehjä. Laadukkaat sipulit on pakattu ilmavasti, niiden kunnon pystyy tarkistamaan sormillaan ja silmillään.

Useimmat kukkasipulit viihtyvät kuivassa ja lämpimässä rakennuksen perustusten vierellä, puiden ja pensaiden alustoilla tai harvassa nurmikossa.

Sipulikukat nauttivat hiekansekaisesta mullasta. Kaikkein pienimmät sipulit istutetaan viiden senttimetrin syvyyteen, keskikokoiset 10–15 senttimetrin syvyyteen ja suurimmat 20 senttimetrin syvyyteen. Nyrkkisääntönä voi muistaa, että sipulin päällä oleva multakerros on kolme kertaa sipulin korkeus.

Suuret kukkasipulimäärät on kätevintä istuttaa lapiolla. Istutusalueen pohja kuohkeutetaan, sipulit asetellaan paikoilleen ja kuoppa lapioidaan umpeen. Sipulien istutuksessa pitää huomioida, että istutuskuopan pohja on tasainen, eikä sipuleiden alle jää ilmataskua. Kuohkeassa ja kosteassa mullassa kiinni olevien sipulien juurtuminen nopeutuu ja ne kukkivat varmemmin keväällä.

Kottikärryllinen sipulimultaa Sekoita puolet puutarhamultaa ja puolet hiekkaa kottikärryissä. Lisää litra luujauhoa tai sarvilastuja.

Kukkasipulien istutussyvyys

– Idänsinililja 5–8 cm

– Kevättähti 7–10 cm

– Krookus 5–10 cm

– Lumikello 5–8 cm

– Narsissi 15–20 cm

– Talventähti 5–7 cm

– Tulppaani 12–15 cm

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat