Kiina suojelee talouttaan inflaatiolta

Kiina suojaa talouttaan ”tuonti-inflaatiolta” ja kasvavilta materiaalikuluilta.

Kiinan johto työskentelee kasvattaakseen tuotantoa, varmistaakseen tavaran ja elintarvikkeiden saatavuuden, parantaa logistiikkaketjuja ja jakelua sekä vakauttaa hintoja, kertoi kansalliseen talousreformia käsittelevään kokoukseen osallistunut Peng Sen kansallisen kehittämisen ja uudistuksen komissiosta.

– Hallituksella on hintojen vakautusohjelma, johon kuuluu myös pankkien vakavaraisuusvaatimusten kasvattaminen kolminkertaiseksi nykyisestä. Hintaspekulaatioon ja hamstraamiseen tullaan myös puuttumaan.

Kiinan inflaatiopaineet on laukaissut useampi tekijä, joihin kuuluu ”tuonti-inflaatio” sekä kasvavat materiaalikulut.
Primavera Capital Groupin ekonomisti Fred Hu sanoo, että pääsyy Kiinan inflaatiopaineisiin johtuu massiivisesta likviditeettistimuluksesta, johon turvauduttiin globaalin finanssikriisin takia vuonna 2009 sekä kasvavista kuluttajahinnoista.

Hun mielestään Kiinan tulee tiukentaa talouspolitiikkaansa. Stanfordin yliopiston kansainvälisen talouden professori Ronald McKinnonin mukaan kuluttajahintojen nousu johtuu paljolti Yhdysvaltain ja Britannian nollakorkopolitiikasta.

McKinnonin mukaan Yhdysvaltain ja brittien nollakorkolinja luo ”kuuman rahan” sisäänvirtauksen kehittyvien markkinatalouksien sisälle ja aiheuttaa inflaatiopaineita mm. Aasiassa.

McKinnon sanoo, että Yhdysvaltain ja muiden maiden tulisi nostaa korkotasoaan eikä painaa lisää rahaa. Kullan myynti on noussut Kiinassa. Moni pitää sitä valuuttaa varmempana. Kiinan virallinen valuutta renminbi (RMB) on korkealla verrattuna Yhdysvaltain dollariin.

Kiinan talous kasvoi 10.3% vuonna 2010. Tälle vuodelle Aasian kehityspankki ADB ennustaa hitaampaa 9,6 prosentin kasvua. Talousmahtien toimien vaikutukset Suomen talouteen näkyvät viiveellä.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat