Kirkasta syksy väreillä

Luonnolliset ruskan värit loistavat nyt kodeissa taittamassa syksyn harmaata pimeää. Oranssi hohtaa kilpaa kattokruunujen ja kynttilöiden kanssa. Kukka-asetelmissa luonnonmateriaalit ovat ehdoton ykkönen.

Kotien sisustuksessa syksyä on väritetty ruskan väreillä: oranssi, ruskea ja viininpunainen ovat näkyneet tekstiileissä, kynttilöissä ja lautasliinoissa, kertoo myyjä Henna Korjonen Pentikiltä.

– Oranssi on ollut todella suosittu. Pitkään aikaan ei ole ollut syksyllä niin herkullista väriä.

Ruskan värien lisäksi uutena on näkynyt sininen. Musta ja valkoinen säilyttävät edelleen sisustuksessa ajattoman asemansa.

Joulu alkaa kuitenkin tehdä sisustuspuolella jo tuloaan. Syksyn oranssin korvaa punainen. Korjosen mukaan tämän joulun hittiväri tulee todennäköisesti olemaan harmaa.

– Harmaa ja valkoinen tuovat joulun sisustukseen uutta tunnelmaa. Perinteisiä joulun värejä, punaista ja vihreää, käytetäänkin enimmäkseen vain väripilkkuina.

Kukka-asetelmia luomusti

Syksyn pihasiivoukset kannattaa tehdä viimeistään nyt: ilma kylmenee ja pian lumi on pysyvästi maassa. Lakastuneiden kesäkukkien tilalle istutetaan talviasetelmat piristämään harmaata pihaa.

– Marjakanervaa, erivärisiä callunoita, kanervaa, tädykettä, luettelee Susanna Nikula Bulevardin Kukan syyskukkavalikoimaa.

Calluna ei ole aivan yhtä herkkä säävaihtelulle kuin perinteinen kanerva. Silti kaikkia syyskukkia pitää kastella pakkasiin asti.

– Jos syyskukkia hoitaa syksyllä huolella, ne kestävät hyvännäköisinä kevääseen saakka.

Nikulan mukaan tämän syksyn trendi on luonnollisuus: näyttävän asetelman voi tehdä täysin luomusti vaikka pelkästään luonnon materiaaleista.

– Asetelmiin voi hakea luonnosta mitä vaan. Naavaisia oksia, jäkälää, sammalta, mustikanvarpuja, kiviä, käpyjä… Kukkien väritkin ovat nyt luonnollisia, sillä esimerkiksi sinisiä kanervia ei ole tänä vuonna saatavilla ollenkaan.

Jäkälää ja sammalta kannattaa kerätä ennen pakkasia, sillä jäädyttyään ne eivät pysy enää kasassa. Jäkälää voi kerätä vaikka varastoon: muutaman kuukauden päästä sillä voi viimeistellä joulutähtiasetelman.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat