Kirkkaat värit loistavat kesäpuutarhassa

Kuva: Keskisuomalaisen arkisto

Perinteisten kukat, kuten orvokit ja pelargoniat pitävän pintansa joka kesä. Ruukkukasveista japaninkello lisää suosiotaan. Myös koko kukkakirjon värivalikoima laajenee. Puutarhaan on siis odotettavissa entistä kirkkaampaa väriloistoa.

Uusia, erikoisiakin värejä kehitellään jatkuvasti lisää. Kevään rakennusinnostus lisää myös erilaisten puiden ja pensaiden kysyntää.

Istutusaika aikaistunut vuosien varrella

Ennen vanhaan sanottiin, että ennen kesäkuun 10. päivää ei istutuksia kannata tehdä. Nykyisin vanhat neuvot eivät enää päde. Kukat istutetaan niin aikaisin kuin vain mahdollista. Orvokit voi istuttaa heti toukokuun alussa. Ne kun eivät pieniä pakkasia pelästy. Muiden kesäkukkien kanssa kannattaa odottaa kunnes yöpakkaset hellittävät.
– Puut ja pensaat puolestaan kannattaa istuttaa vasta, kun routa on sulanut. Silloin maakin on sopivan märkää.

Vinkkejä viherpeukaloille

Miten sitten saada puutarha viheriöimään ja kukat kukoistamaan? Joskus saattaa nimittäin käydä niin, että upeaksi aiottu kasvimaa näyttää enemmän tai vähemmän nuutuneelta. Ensiksi kannattaa tarkistaa, millaiseen maahan kasveja on istuttamassa. Jos maaperä on kovin savinen, pitää kunnollista maata vaihtaa tilalle riittävästi.

Ensimmäisenä vuonna monivuotisten kasvien kastelusta huolehtiminen on erityisen tärkeää, jotta ne juurtuisivat kunnolla.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat