Kolesterolin alentaminen aiheuttaa syöpää

Länsimaisessa kulttuurissa on viime vuosina keskitytty niin pakkomielteisesti syömään erityisruokia, joissa on vähän rasvaa ja kolesterolia, että ravintoasiantuntijat ovat alkaneet kyseenalaistaa sen terveellisyyttä. Miten voisi tämän päivän ruokavalio, joka olisi täysin vieras esivanhemmillemme, olla terveellinen ja vailla mitään sivuvaikutuksia? Monet tutkijat epäilevät nykyruokavalion aiheuttavan ongelmia, esimerkiksi kolesterolin alentamisen edistävän syövän kehitystä.

Varmaa on ainakin se, että tiedotusvälineiden vähäiset tiedonmuruset ovat antaneet useimmille sen mielikuvan, että kolesteroli on yksinkertaisesti pahasta. Monet meistä ovat kuulleet myös, että on olemassa hyvää ja pahaa kolesterolia, kuitenkin ilman sen tarkempaa käsitystä asiasta. Voidaan väittää, että yleisin vastaus kadulla kysymykseen kolesterolista olisi, että ”sitä pitäisi varmaan vähentää”.

Hämärää tiedettä

Markkinointi-ihmisten tarjoama hämärä tiede on saanut suuren yleisön uskomaan, että terveellisessä ruokavaliossa pitäisi joitain ruokia korvata erityismenetelmin valmistetuilla ruoilla, jotka ”auttavat alentamaan kolesterolia.” Luonnollisesti tällä on oma hintansa, joka voi toisinaan olla jopa kolme – neljä kertaa enemmän kuin vastaava tavallinen tuote maksaisi. Mutta onko tämä oikeasti tarpeellista, tai edes terveellistä?

Tutkija Steve Riechman kertoo tutkimusten paljastavan, ettei LDL-kolesteroli ole niin paha mörkö, kuin siitä on viime vuosina tehty ja siihen kohdistuvia asenteita olisi aika muuttaa. Journal of Gerontologyssa on julkaistu hänen tutkimuksiaan kolesterolista, joissa on ollut mukana hänen kollegoitaan Pittsburghin ja Kent Staten yliopistoista, Johns Hopkinsin painonhallintakeskuksesta ja Pohjois-Ontarion lääketieteellisestä.

Riechman kollegoineen tutki 52 aikuista ikäryhmässä 60 – 69 vuotta, joilla oli hyvä yleiskunto, mutta eivät aktiivisesti harrastaneet urheilua tai liikuntaa. Testeissä reippaan fyysisen harjoituksen jälkeen niillä, joiden lihasmassa kasvoi eniten, oli myös korkein LDL (paha) kolesteroliarvo. Tulos oli odottamaton ja yllätti koko tutkijaryhmän.

”Tämä todistaa, että lihasmassan ylläpitoon tarvitaan LDL-kolesterolia. Itse asiassa tarvitaan molempia, sekä LDL että HDL, sillä ei voi poistaa vain yhtä (pahaa) kolesterolin lajia ilman, että siitä aiheutuu pahoja ongelmia.”

Hämärää tiedettä tuputtavat erityisruokavalmisteiden tuottajat haluaisivat meidän uskovan, että on olemassa ”hyvää” ja ”pahaa” kolesterolia. Tämä on oikeasti täyttä kukkua. Itse kolesteroli on täsmälleen samaa, kuljetti sitä sitten LDL tai HDL. Kolesteroli on kehon terveydelle ja solujen toiminnalle ja ylläpidolle välttämätön aine ja sitä pitää kuljettaa säännöllisesti kaikkialle kehossa. Ero on sitä kuljettavissa lipoproteiineissa (LDL ja HDL) ja molempia tarvitaan ihmiskehon kuljetusjärjestelmän tehokkaaseen toimintaan. Ongelmia voi kuitenkin syntyä, jos LDL-partikkelit ovat pieniä ja niiden kuljetuskapasiteetti ylittää tarjolla olevien HDL-partikkeleiden kuljetuskapasiteetin. Tällöin saattaa LDL kuljettaa enemmän kolesterolia kudoksiin kuin HDL ehtii palauttaa sitä maksaan.

Syöpä

Alentaako syöpä LDL-kolesterolin tasoja vai ennakoiko alhainen LDL-taso syövän syntyä? Bostonin yliopiston Framinghamin sydäntutkimuksesta on saatu lisätietoa tähän kysymykseen, eritoten eliminoimalla syy-yhteys, että syöpä aiheuttaisi huomattavasti alhaisemman LDL-kolesterolin arvon veressä. Johtava tutkija tohtori Paul Michael Lavigne kertoo: ”Erityisesti halusimme vastauksen kysymykseen, onko LDL-kolesteroli alhainen jo ennen syöpää, vai vasta syövän kehittymisen jälkeen. Tutkimustulostemme mukaan matala LDL-kolesteroli edelsi syövän kehittymistä melko pitkän aikaa. Se ei välttämättä tarkoita sitä, että alhainen kolesteroli aiheuttaisi syöpää, sillä siihen on saattanut vaikuttaa moni muukin asia, mutta se on ainakin ristiriidassa teorian kanssa, jonka mukaan syöpä alentaisi LDL-kolesterolin tasoa. Emme tiedä, miksi LDL-taso laskee ennen syöpää, mutta tämä näyttäisi olevan marssijärjestys.”

Lavigne esitteli löydöksiään tämän vuoden Sydän- ja verisuonitautien tiedepäivillä ja muistutti, että yhteys syöpään sairastumisen ja veren kolesterolitason välillä löydettiin jo yli 30 vuotta sitten. Vuonna 2007 Bostonin lääketieteen yliopiston tutkijat Alawi Alsheikh-Ali ja Richard Karas todistivat selkeän ja lineaarisen riippuvuuden LDL-tason alentamisen ja uusien syöpätapausten välillä. Heidän myöhempi tutkimuksensa vuodelta 2008 vahvisti nämä tulokset.

Lavigne kertoo tarkemmin tutkimuksen haasteista: ”Useimmat tutkimukset tästä aiheesta tarkastelevat potilaan tilannetta jonain tiettynä hetkenä. On paljon vaikeampaa seurata potilaan tilaa ennen ja jälkeen syövän kehittymisen, saati sitten kahden suuren ryhmän (syöpäpotilaat ja kontrolli). Omassa tutkimuksessamme olemme kuitenkin saaneet selkeän ja johdonmukaisen eron potilaiden ja kontrolliryhmän välillä ajan suhteen. Toisin sanoen LDL-tason alhaisuus ennakoi syöpään sairastumista.”

 

Alkuperäinen artikkeli: http://preventdisease.com/news/12/041012_The-Obsessed-Culture-of-Lowering-Cholesterol-May-Actually-Be-Causing-Cancer.shtml

9 kommenttia

 1. On hienoa, että suuri kolesterolihuijaus on alkanut paljastua yhä enemmän. Terveistä ihmisistä on kolesterolin avulla tehty sairaita ja päälle on määrätty vaarallinen kolesterolilääkitys. Lääketehtaat ovat tienanneet huijauksella suunnattoman määrän rahaa. Rahaa on tienannut myös margariiniteollisuus, joka kolesterolihysterian varjolla on valmistanut kansalle teollisesti valmistettua vaarallista margariiniksi kutsuttua mönjää, jonka on todettu mm. heikentävän immuniteettiä ja aiheuttavan syöpää.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Joo, näin on. Onneksi tosiaan nämä jutut tiukoilla faktoillaan paljastavat kyseisen huijauksen. Sitten niillä samoilla lääkefirmoilla on vielä syöpälääkkeitä ja tienaavat taas. On ne kieroja ja pitkänäköisiä.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Voi Jeesus, kirjoittaja onnistui kirjoittamaan itsensä pussiin ennen kuin edes päästiin kohtaan ”syöpä”. Ensin väitetään, että nykyinen näkemys kolesterolin vaikutuksesta terveyteen on virheellinen päätelmä, jos ei nyt suoranainen kusetus ja vähintäänkin jokin pahojen erityisruokavalmistajien salaliitto. Kirjoittajan käsitys kiteytyy hyvin tähän lauseeseen:

  >Hämärää tiedettä tuputtavat erityisruokavalmisteiden tuottajat haluaisivat
  >meidän uskovan, että on olemassa ”hyvää” ja ”pahaa” kolesterolia.

  Hetken kuluttua kirjoittaja yllättäen myöntää, että:

  >Ongelmia voi kuitenkin syntyä, jos LDL-partikkelit ovat pieniä ja niiden
  >kuljetuskapasiteetti ylittää tarjolla olevien HDL-partikkeleiden
  >kuljetuskapasiteetin. Tällöin saattaa LDL kuljettaa enemmän kolesterolia
  >kudoksiin kuin HDL ehtii palauttaa sitä maksaan.

  Ongelmia voi tosiaan syntyä, jos LDL-partikkelien kuljetuskapasiteetti ylittää HDL-partikkelien kuljetuskapasiteetin! Tätä liiallista LDL-partikkelien kuljetuskapasiteettia kutsutaan puhekielessä ”pahaksi kolesteroliksi” ja tasapainon korjaamista ”kolesterolin alentamiseksi”. Tasapaino korjautuu esimerkiksi siten, että ruokavaliosta vähennetään LDL/HDL-suhdetta nostavia kovia- ja trans-rasvoja sekä nopeita hiilareita. Toinen yleisesti käytetty metodi ovat statiinit joko tarkalla annoksella tablettimuotoisena tai sitten sattumanvaraisena annoksena punariisista, mikäli kuluttaja haluaa omilla valinnoillaan rahoittaaa ylikansallista ”luontais”tuotebisnestä.

  Lisäksi se, että kirjoittaja on laittanut tekstin otsikoksi ”Kolesterolin alentaminen aiheuttaa syöpää”, asettuu aika humoristiseen valoon, ottaen huomioon, että hän itse toteaa tekstissä näin:

  >Itse kolesteroli on täsmälleen samaa, kuljetti sitä sitten LDL tai HDL

  Vaikka varsinaisen tutkimuksen johtopäätös oli tämä:

  >LDL-tason alhaisuus ennakoi syöpään sairastumista

  Suosittelen kaikille lukijoille, että he miettivät, mitä esiin nostamani kohdat kertovat tekstin kirjoittajan asiantuntijuudesta ja siitä, mihin asiantuntijuutta tarvitaan.

  Itse juttu vaikuttaa ihan järkeenkäyvältä. On itse asiassa jo renessanssista lähtien tiedetty, että kaikki aineet ovat myrkkyjä, ja että annos ratkaisee biologisen vaikutuksen. Ravintoaineilla on lisäksi tietty minimisaanti, joten kaikille lääkäreille, tutkijoille ja ravitsemussuosittelijoille on tähänkin asti ollut päivänselvää, että LDL-puute on haitallista (eikä _kukaan_ ole muuta väittänyt). Näiden tutkimusten valossa näyttäisi siltä, että yksi haitta on mahdollisesti syöpä.

  Tekstin otsikosta saada vielä asiavirheet korjattua, mikäli alentaminen -sanan toinen a-kirjain vaihdetaan u:ksi ja aiheuttaa -sana korvataan sanalla ennakoi. Ja kun kirjoittaja itse valitti tekstissä epäeksakteista kansankielisistä ilmaisuista, niin kannattanee laittaa vielä kolesteroli-sanan eteen kirjaimet LDL-, niin menee oikein.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Tässähän on selvästi keskitasoa parempi Magneettimedia-juttu, kun on jotain edes jotenkin oikein: Jos kolestrolin alentaminen vähentää potilaan todennäköisyyttä kuolla sydän- ja verisuonisairauksiin, niin toki silloin hänen todennäköisyytensä kuolla johonkin muuhun, kuten syöpään, nousee.

  Vähän sama juttu kuin se, että ihmiset todella ovat useamman kerran sairaana rokotusten ja antibioottien takia – ennenvanhaan se osa porukkaa, joka kuoli jo pikkulapsina tulirokkoon, keuhkokuumeeseen tai vastaavaan, ei ehtinyt sairastella läheskään niin montaa kertaa kuin nykyajan ’ensimmäisen maailman’ eläjä, joka vaeltaa täällä jonnekin kahdeksankymppiseksi.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. Tämä oli minulle uusi tieto. Tutkimuksen tulos oli, että LDL-tason alentuminen ennakoi syöpää. Siitä ei käynyt ilmi, oliko LDL-taso alentunut ilman ihmisen vaikutusyrityksiä vai niiden kanssa. Eli oliko ihminen käyttänyt statiineja (statiinien käyttö on suomessa 20 vuodessa 88 kertaistunut, statiinien markkinoilletulosta n. vuodesta 1988 alkaen tasaisesti aina 1960-luvulta laskenut sydän- ja verisuonitautikuolleisuus tasaantui, lasku siis jatkui loivempana. Eli, päätelmänä voidaan pitää, että statiinien käyttö säännönmukaisesti lisää sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta. Se on täysin luonnollista, koska ne sotkevat maksan toiminnan, estämällä kolesterolin muodostumista maksassa. Ja, kolesterolista 60-70 % sijaitsee aivoissa, ja statiinit siten rapauttavat aivosoluja. koska aivot eivät saa riittävästi kolesterolia. Onko seurauksena sitten aivoveritulppa, tuntuisi varsin loogiselta.) tai benecolia tai vastaavaa vai ei? Se ei käynyt ilmi tästä. Eli oliko lasku ehkä ennakoivan syövän aiheuttama, vai aiheuttaako kolesterolin lasku syöpää vai aiheutuiko syöpä mahdollisesti statiineista tai margariiniin laitetusta benecolista, mitä väitetään myrkyksi?

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. Tämä kirjoitus tukee hyvin sitä,että Omega 6:den aiheuttama myrkytystila,joka suurimmalla osalla meistä ihmisistä on,aiheuttaa verisuonten tulehtumista,tukkeutumista ja kudoskasvua näissä kohdissa,eikä suinkaan kolestroli.

  Omega 3 tuhoutuu helposti jo elintarvikkeiden varastoinnin aikana,loput sitten valmistuksen prosesseissa.Omega 6 jää rasvahapoista jäljelle ruokien prosessoinnista,eli myös maitotuotteet sisältävät niitä.Soija ,ym prosessoidut öljyt ovat suurin Omega 6 lähde,liika on liikaa tässäkin.En olisi uskonut miten paljon vaikutusta on rasvahappojen tasapainottamisella oloon ja tulehduksiin ja koko elimistön toimintaan suosittelen kaikille 🙂

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 6. Mikä tekee tästä uutisesta laadullisesti huonon ja populistisen?

  Ensinnäkin tekstissä viitataan ”moniin tutkijoihin” sen kummemmin paljastamatta kenestä on kyse. Väitteiden kuten ”jonkun mielestä” tai ”kaduilla huudellaan” tai ”eräiden tutkijoiden mukaan” käyttäminen mihinkään oikeaan asiaan on turhaa, ja sekavaa.

  Toisekseen se tutkimus mikä tässä mainitaan on vain kaksi yksittäistä tutkimusta, olkoonkin että toiseen niistä yritetään viitata jonkin alkuperäisen epämääräisen artikkelin kautta. preventdisease.com ei anna vakuuttavaa kuvaa lähteenä kun sivuun tutustuu.

  Toisekseen vasta-argumenttina toimii paremmin viitaus suoraan tutkimukseen, joka toteaa LDL-arvojen korreloivan vahvasti sydänperäisten tautien kuolemien määrässä. [1] Eikä tarvinnut kuin kerran kirjottaa sana ’cholesterol’ tieteellisten artikkelien hakukoneeseen scholar.google.com

  [1] http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673610613505

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 7. Mutta me tiedämme, että nuo oskun linkin tutkimukset ovat valehtelua ja petosta

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat