Kolumni: Miksi aidosti vapaa lehdistö olisi niin tärkeä?

Politiikan tutkija ja valtiotieteen apulaisprofessori Cynthia Boaz on analysoinut Amerikan suurimpiin kuuluvan Fox tv:n uutistarjontaa ja sen seurauksia. Analyysi on tehty amerikkalaisesta tv-kanavasta, mutta sen arviointi pätee toki muidenkin maiden tv-kanaviin.

Boazin mukaan keskiverto uutisten seuraaja ei koe mitään älyllistä ristiriitaa kahden niin erilaisen väitteen kuin ”siirtotyöläiset/maahanmuuttajat ovat laiskoja sosiaalipummeja jotka vain haluavat elää kustannuksellamme” ja ”siirtotyöläiset/maahanmuuttajat vievät työpaikkamme” välillä. Mistä tämä johtuu?

Boaz sanoo median muokkaavan tarkoituksella maailmankuvaamme, ja listaa Fox-tv:n ja muun median käyttämiä keinoja.

Tärkeimmäksi Boaz asettaa paniikin lietsonnan. Paniikin lietsonta pyrkii aktivoimaan taistele-tai-pakene-reaktion. Kummassakaan tilassa, pelästyneenä tai suuttuneena ihminen ei kykene harkitsemaan. Pelottelu on nopein ja tehokkain tapa ohittaa ”rationaaliset aivot”. Ja kun ei kykene ajattelemaan rationaalisesti, uskoo mitä tahansa.

Projisointi ja harhauttaminen ovat paneelikeskusteluissa usein nähtyjä konsteja. Projisoija syyttää vastapuolta jostain, mitä itse on tehnyt -esimerkiksi antirasisteja rasismista- jolloin argumentaatio aiheesta muuttuu juupas-eipäs-itse olet-väittelyksi ja itse asia hautaantuu kinasteluun.

Tehokas keino on myös tuhota henkilön uskottavuus, niin sanottu character assasination. Henkilön uskottavuus tuhotaan kyseenalaistamalla hänen luotettavuutensa, asiantuntemuksensa, älynsä, motiivinsa ja mielenterveytensä. Myös leimaaminen kuuluu tähän: henkilö kategorioidaan ituhipiksi, pasifistiksi, rasistiksi tai joksikin, joka herättää epämiellyttäviä mielleyhtymiä.

Uskottavuuden tuhoamista voidaan soveltaa sekä yksilötasolla että ryhmiin.

Uskottavuuden tuhoamisella vältetään myös itse kiistanalaisesta asiasta keskustelu.

Historian uudelleen kirjoittamista harrastetaan mediassa ja hallitusten toimesta paljon. Räikein laajan skaalan esimerkki on Englannin hallituksen Irakin sotaa koskevat Downing Street-muistiot. Tällainen menee läpi, koska dogmaattinen mieli mieluummin hylkää todellisuuden kuin tarkistaa käistyksiään, toteaa Boaz.

Keinovalikoiman klassikko on Ne muut- metodi eli syntipukkimenetelmä. Yksinkertaisuudessaan keino on lähes pettämätön harhaanjohdettaessa pelästyneitä tai epävarmoja ihmisiä. Ne muut- metodissa valitaan ryhmä, jota voidaan syyttää sosioekonomisista tai poliittisista ongelmista, ryhmän huono kohtelu oikeutetaan heidän syyllisyydellään. Vastuu siirtyy uhreille. Ja se on niille paskiaisille ihan oikein?

Metakehysmenetelmä hyödyntää syvään juurtuneita uskomuksia kuten Heikot sortuu elontiellä tai Luonnossa vallitsee vahvimman laki.

Uskomuksia vahvistetaan kielenkäytöllä. Oma puoli ”osoittaa voimansa” ja ”murskaa vihollisen”. Metakehyksessä kielenkäyttö käyttää samanlaista kieltä uutisoitaessa esimerkiksi urheilukamppailusta, sodasta tahi politiikasta ja luo samalla kuulijan mielessä yhtäläisyysmerkit urheilun, sodan ja politiikan välille. Sodasta tulee viihdettä, politiikasta sotaa: voiman käyttöä ja näyttöä pidetään vahvuuden osoituksena ja jalona. Väkivallasta tulee isänmaallisuuden, hyveen ja voiman symboli.

Kyllästämisen tekniikka käyttää toistoa: kun jotakin toistetaan kyllin usein, se tulkitaan faktaksi. Suomessa tällainen esimerkki ”faktasta”, jota tosiasiat eivät tue voisi olla hokema ”On lottovoitto syntyä Suomeen” tai ”Suomi on eräs maailman vähiten korruptoituneista maista”.

Keinoja on toki muitakin, paljon. Mitä niistä on käytetty sinuun?

Lähteet:

http://www.informationclearinghouse.info/article28377.htm

http://www.informationclearinghouse.info/article28473.htm

http://www.informationclearinghouse.info/article28465.htm

19 kommenttia

 1. HT-Jaska,

  olen jo selvillä mielipiteestäsi henkilöni suhteen 😀

  Kerro -perustellen- mitä ajattelet artikkelin sisällöstä so. Cynthia Boazin analyysista. Se kiinnostaisi (ainakin minua) enemmän.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Perfecto! Hyvä kirjoitus! ”Keinoja on toki muitakin, paljon. Mitä niistä on käytetty sinuun”? Suomen elintarvikkeet on viljelty puhtaasti. Veronkorotukset ovat perusteltuja (koska pohjaton kankkulan kaivo on valmis imemään tuhatkertaisesti sen mitä sinne nyt syydetään) eikä mikään kummene kansalaisen osalta. Kun markka vaihtui euroon, ei inflaatiota tapahtunut. Hah!! Tosiasiassa lukemattomat honnat nousivat 600-1200%
  Näitä on käytetty minuun

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Mitäon aidosti vapaa lehdistö?

   Ennen lehtiä perustivat intomieliset ihmiset, jotka halusivat saada sanomansa ihmisten tietoon.( Ehkä MM:aa kustantava yhtiö haluaa tarjota kansalle ”tietoa”?)

   Nykyään mediayhtiön tarkoitus on tuottaa omistajilleen rahaa. Perhonjokilaaksossa yleisönosastoon kirjoittaneen Markku Lehtolan mukaan pelihousunsa lehtien alv:sta repineen lehdistön sijoitetun pääoman tuotot ovat huikeita (Aamulehti 30 prosenttia).

   Että se siitä sananvapaudesta.

   Magneettimediakin on perustettu omistajayhtiönsä mainonnan kehykseksi.. Tai saattaa olla, että omistajalla on tavoitteena tuoda julki sellaisia juttuja, kuin tämä Norjan pommi- sotilasase-juttu.

   Muuten : Suomessa Yleisradion tehtävä on tuottaa uutisia,viihdettä ja asiaohjelmia- ei rahaa.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Asiahan on niin, että esimerkiksi tuoreet Norjajutut ovat täynnä mitä ihmeellisempia vihjeita ja viittauksia, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. ”Tiede” -lehden keskustelupalstaikin näkyy huomioineen Riikan ;=)

  konna
  Viestin otsikko: magneettimediaLähetetty: Ma Elo 01, 2011 11:08 am

  Liittynyt: Ti Touko 24, 2005 10:49 am
  Viestit: 516
  Jep,

  Magneettimedian yhteiskunnallisissa artikkeleissa on jo satiirin piirteitä.
  Tuntuu että kyseinen toimittaja on noussut laukalle, foliota kuluu Valitut palat:

  Norjan pommi-iskujen taustalla talous ja geopolitiikka?

  Lainaa:
  London Daily, maineeltaan NATO:lle läheinen lehti kertoi WikiLeaks-vuodosta, jonka mukaan CIA:lla on suunnitelma Norjan hallituksen kaatamiseksi.
  Muita varmasti tiedettyjä asioita ovat se, että Norja katkaisi öljyn toimituksen Israeliin ja että Norjan öljyministeriötä pommitettiin.

  Lainaa:
  Veterans Today huomauttaa suoraan, että autopommi oli todennäköisesti harhautusta, ja viittaa suoraan tiedustelupalveluihin, koska “ne ovat ainoat nykyään jotka puuhastelevat moista”. Veterans Today on sivusto, jossa armeijan eri aselajien ja tiedustelupalvelun veteraanit kommentoivat ajankohtaisia tapahtumia.

  Lainaa:
  Iskujen jälkeen puhunut pääministeri Stoltenberg teki selväksi, että Norjaa ei pommittamalla tai ammuskelemalla alisteta, vaikka Norja on pieni maa.

  Puheen sanavalinta herätti tunteen, että hän puhuu jollekin määrätylle taholle.

  _________________
  no place like /home

  Ylös

  Näytä viestit ajalta: Järjestä

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. Jos Hmm minua tarkoittaa, haluan vain keskustelua. Täytyyhän MM:n kin myöntyä kriittiseen keskusteluun, koska se kritisoi muuta mediaa.
  Omalla nimelläni en kehtaisi esimerkiksi Oslon pommi sotilasase?- juttua minnekään kaupata. Eihän tuollaista hm. kuinka kohteliaasti ilmaisisin, totuuden venyttelyä ja arvailua kukaan julkaisisikaan. Jutun totuusarvo kun on – nolla.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Ihmettelijä?,

   tuo mainitsemasi sotilasase-juttu oli osa muistiinpanoja joita keräsin sen varalta että niitä tarvitaan. Kyseessä on DEW-teknologia eli Directed Energy Weapon.
   Toimitukselle se meni muistiinpanoissa so. materiaalia on jos tarvitaan-ilmoituksena. Siitä huolimatta DEW-teknologia on näkökulma, pohdintaa; ei väittämä että näin oli, sitä käytettiin.
   Mksi sellaista menisi väittämään koska sitä ei ole todistettu?

   Sitä, miten se on raakakappaleena pujahtanut sellaisenaan lehteen, en tiedä.
   Olin myös ilmoittanut että ”skipatkaa aiemmat jutut”, teemme uusia sen jälkeen kun lisätietoja alkoi tulla. Ja teinkin.

   Taitto- ja painoaikataulun takia jutut perjantain lehteen ovat sisällä yleensä maanantaina jolloin jää vielä vajaa puolitoista vrk korjauksiin, jos niitä tarvitaan.
   Uutta materiaalia ja kuvia Norjasta alkoi tulla vasta tuon aikarajan jälkeen.
   En ole ehtinyt verrata vielä kaikkea (uutta ja vanhaa) toisiinsa.

   Muutama ristiriita ja outous on niistäkin pompannut silmiin, ja vaatinevat lisätarkastelua.

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
   1. Onko tämä MM oikeasti vapaata lehdistöä. Mielestäni oikeasti vapaassa lehdistössä täytyisi noudattaa journalismin pelisääntöjä, kunnioittaa totuutta ja ainoastaan totuutta. Nyt monet MM:n artikkelit suhtautuvat, kuten jo aiemmin olen sanonut, joustavasti totuuteen.

    ”Analyysi on tehty amerikkalaisesta tv-kanavasta, mutta sen arviointi pätee toki muidenkin maiden tv-kanaviin.” Esimerkiksi tämä väite, mihin se perustuu? FOX on räikeän oikeistolainen kanava, joka käyttää asemaansa amerikkailaisen äärioikeistolaisen liikkeen sanoman edistämiseksi. (”Sairausvakuutus on kommunismia.” jne)

    Jos tehdään tieteellinen sisältöanalyysi, uskoisin suomalaisten TV-kanavien selviävän puhtain paperein.

    Mielestäni MM itse syyllistyy salaliittoteorioineen, vrt. Globalistit yrittävät ojentaa Norjaa, tai Oslon pommin sotilasasejuttu seuraavan teesin toteuttamiseen:

    ”Tärkeimmäksi Boaz asettaa paniikin lietsonnan. Paniikin lietsonta pyrkii aktivoimaan taistele-tai-pakene-reaktion. Kummassakaan tilassa, pelästyneenä tai suuttuneena ihminen ei kykene harkitsemaan. Pelottelu on nopein ja tehokkain tapa ohittaa “rationaaliset aivot”.

    Minusta Riikka Söyringin jutut täyttävät aika hyvin juuri seuraavankin teesin: ”Keinovalikoiman klassikko on Ne muut- metodi eli syntipukkimenetelmä. Yksinkertaisuudessaan keino on lähes pettämätön harhaanjohdettaessa pelästyneitä tai epävarmoja ihmisiä.”
    Kaikissa jutuissa esiintyy valtamedia, talouselämä, lääketeollisuus, ,juutalaiset jopa.

    ”Meille ei kerrota, väitetään kuolleen luonnollisen kuoleman, tiettävästi, viranomaiset kieltävät, THL salaa.. jne”..

    Ps. copypastaanpa tämänkin siltä varalta, että aamulla tekstiä ei enää ole sivuilla. Jotain oppii.. Tästäkin vapaasta mediasta…

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
   2. Lisään vielä tämän vanajutun: ”Lentokoneiden taivaalla näkyvistä päästövanoista käydään kiistaa eri foorumeilla. Moni arvelee, että ne ovat täysin normaaleja päästövanoja ja toiset taas uskovat, että päällemme ruiskutetaan lentokoneista käsin kemikaaleja ja viruksia väestön vähentämiseksi.”

    Mitä muuta tämä on kuin pelottelua täysin normaalilla asialla? Kuten Keränen ja mrrKat tms. ovat todenneet, lentokoneen lentäessä määrätyisssä olosuhteissa sen jälkeen muodostuu valkoinen vana.

    Sou.

    Koko juttu on täynnä ihmeellisiä vihjauksia, jotka nimenomaan lietsovat paniikkia. Ehkä pyydämme asiasta Suoemn ympäristöviranomaisten lausunnon.

    Senhän voi sitten dissata otsikolla: Ympäristöministeri kieltää lentokoneiden jättämien vanojen vaarallisuuden..tai Ympäristöviranomaiset eivät kerro totuutta lentokoneiden jättämistä valkoisista vanoista..

    Näinhän se menee Magneettimediassa.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
 6. HT-Jaska,

  tuo oli siis arviosi Boazin analyysista?

  Ok. Huomaan, että mietit asioita tarkkaan 😉

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 7. ”Boazin mukaan keskiverto uutisten seuraaja ei koe mitään älyllistä ristiriitaa kahden niin erilaisen väitteen kuin “siirtotyöläiset/maahanmuuttajat ovat laiskoja sosiaalipummeja jotka vain haluavat elää kustannuksellamme” ja “siirtotyöläiset/maahanmuuttajat vievät työpaikkamme” välillä. Mistä tämä johtuu?”

  Boaz ei suostu tajuamaan, että siirtotyöläiset vievät työpaikkoja ja muut maahanmuuttajat lähinnä elävät yhteiskunnan tuilla.

  Jos ja kun harvoihin Hesan vielä oman alansa työtä tekeviin raksajätkiin kuuluva Pate viimein menettää duuninsa Arville, joka Virossa asuvana pystyy elättämään perheensä tekemällä työtä muutamalla eurolla tunti, hän saa runsaasti lisää vapaa-aikaa ja huomaa pian kuinka paljon Hesassa on toimettomia abdeja. Patella on nyt aikaa keskustella netissä ja ottaa asioihin kantaa muutenkin, ja niinpä Boazin tasoiset tuuliaivotutkijat saavat taas lisää syitä pitää maailmanmenoon vittuuntuneita duunareita mielenvikaisina idiootteina, jotka eivät ymmärrä, että jos veronsa ulkomaille maksavat arvit vievä työpaikat niin abdit eivät millään ilveellä voi elää suomalaisien kustannuksella ja toisin päin, kuten täytyy uskoa jos haluaa korkean sosiaalisen statuksen yliopiston käytävillä notkuvassa taliaivolaumassa.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 8. Ehkä toisten virheet on helpompi huomata kuin omia ;D

  Dr. Cynthia Fox on listanut itse asiassa 14 eri propagandatekniikka FOX:sta:
  http://www.straight.com/article-401945/vancouver/dr-cynthia-boaz-14-propaganda-techniques-fox-news-uses-brainwash-americans

  Täällä mainitsemattomia metodeita on listassa mm. nro 10.Jumalan käyttö : ”Jumala rakastaa FOXia ja republikaaneja” ja nro 12. Koulutuksen halveksunta: Yliopistollinen koulutus/paperit tekee henkilöstä anti-amerikkalaisen, pitelemättömän epäilyttävän elitistin. (Hyvin vapaasti suomeksi oikaisten by MrrKAT).
  USA:lle nykyään tyypillistä, mutta ehkä joskus vielä Suomessakin ?

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 9. Propagandan ja taivutuksen metodeita yritin muinoin kasata ”katedraaliini” tunnistaakseni ne:

  http://www.student.oulu.fi/~ktikkane/metaf.html

  Huomatkaa kohta ”8. KYSYMYKSET – VÄHÄN VÄITTEITÄ”.

  Täällä MM:ssäkin harjoitettu kysymysten esittäminenkään ei ole ihan ”viatonta”, niilläkin voi ohjata yleisön huomion ja käsitykset tiettyyn haluamaansa suuntaan..

  Toinen kohta ”9. TERMIT ja HÄMÄYKSET”: jossa huomatkaa tiettyjen verbien käyttö:
  ”—-
  9a-Kari Suomalainen nerokkaassa suomettumista ilmaisevassa stripissään kuvaa miten ”sopuli”journalisti opettaa uutta tulokasta:
  ”-Lännen johtavat aina VÄITTÄÄ, mutta kun idän johtaja puhuu niin
  panet TOTEAA. Näin pärjäät.-Ahaa. thänks.” (ulkomuististani)

  9b-vastustajien inhottu auktoriteetti
  ”väittää, luulee, uskoo, kuvittelee, tunnustaa, myöntää, ei pysty, ei keksi, ei ymmärrä, oli nuorena kommunisti, teki itsarin, kuoli nuorena, sairastui syöpään, tuli loppuelämässään hulluksi”

  9c-oman puolen hyvä auktoriteetti
  ”toteaa, laskee, tietää, keksii, palkitaan, on varma, on tunnustettu, on vakuuttunut, jo 6-vuotiaana ratkoi yhtälöitä, sai Nobelin, rikastui, eli virkeänä 98 vuotiaaksi”
  –”

  Tuon tehokeino 9:n, jossa toimittajan (piilo)asenne projisoituu verbeissä, oppii kokenut kyllä tunnistamaan vaistomaisesti mutta nuorelle aloittelijalle hyödyllistä hoksata.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat