Kolumni: Valhetta vain

Viime aikoina tiedotusvälineissä on vatvottu kahden valelääkärin edesottamuksia. Empaattiset hyvän supliikin omaavat miehet ovat esiintyneet torilta ostettujen todistusten avulla lääkäreinä, toinen jopa kymmenen vuotta. Silloin, kun kyse on hengestä ja terveydestä, asia on tietysti vakava. Valvonta on pettänyt pahasti, kun näin on käynyt.

Näitä tapauksia ajatellessa on mietittävä myös asian kääntöpuolta. Kuinka paljon ihan oikeilla lääkäreillä on potilaina valesairaita? Ilman mitään vastuuta he tulevat lääkärin vastaanotolle valittamaan olemattomia vaivojaan. Sairaslomaa tai eläkepapereita yritetään sumeilematta huijata puolustuskyvyttömältä lääkäririevulta. Lääkäriä ei tuossa tapauksessa suojaa Valvira eikä kukaan muukaan. Huijatuksi tullut lääkäri saa huonoimmassa tapauksessa syytteen hoitovirheestä.

Toinen huomattava ryhmä lääketieteen saralla ovat valeterveet. Flunssan painaessa päälle pusketaan vaan töihin. Syynä voi olla pelko työpaikan menettämisestä sairastelun takia. Paljon useammin syy on se, että nuhanenä kuvittelee olevansa työpaikallaan korvaamaton. Työkaverinsa tartutettuaan tämä työn sankari sitten pitää firmaa urhoollisesti pystyssä muiden sairastaessa kotonaan. Tällöinkin riskit ovat suuret, eikä vastuuta kanna kukaan.

Kokonaan käsittelemättä ovat vielä muut ammattikunnat. Joskus takavuosina kuulin tapauksesta, jossa mies oli ajanut Helsingissä bussia kolmekymmentä vuotta ilman ajokorttia. Asia tuli ilmi hänen ajettuaan peltikolarin, jossa hän ei ollut edes syyllinen. Kuinkahan paljon meillä on valerakennusmestareita, -insinöörejä tai -arkkitehtejä? Homeongelmista päätellen paljon. Vai olisiko vika valekirvesmiehissä tai -lautapojissa? Moniko epäilee suutarin pätevyyttä viedessään kenkiään korjattavaksi? En ainakaan itse ole tullut papereita kysyneeksi.

Jos oikein tarkasti asiaa miettii, joskus tällainen epäily olisi paikallaan. Onkohan autokauppias, joka myy autoa, oikea? Ei kai hän vaan ole kravatin kaulaan pistänyt tiehöylän kuljettaja? Tai korjaamon puolelta tullut asentaja? Mitä jos kauppiaan kehon kieli kertoo hänen olevan rakennusmies tai peräti puuinsinööri? Kannattaa ensi kerralla autokauppaan mennessä tarkistaa paperit.

Todella huolestuttava merkki tässä ajassa ovat myös valepukit. Viime viikonloppuna joulupukkeja oli monessa kaupassa. Pyh. Heti näki, etteivät olleet oikeita. Onko millään enää mitään väliä, kun joku julkeaa pukeutua joulupukiksi? Silloin aletaan olla jo aika lailla harmaalla alueella, suorastaan pilkataan ihmisarvoa ja jouluperinteitä. Mitenkö sain nämä petolliset näyttelijät paljastettua? Helppoa. Yhdelläkään ei ollut mukanaan kilisemässä poronkelloa, joka mukavasti kilahtaa jokaisella askeleella. Näillä Juudaksilla ei ollut myöskään kädessä luonnonväärästä puusta kuorittua keppiä, jolla pukki kopsauttelee rytmikkäästi tervetulolaulua laulettaessa.

Oikealla on.

Kirjoittaja on ylivieskalainen palomies- sairaankuljettaja ja vapaa kirjoittaja

4 kommenttia

 1. Tämän kolumnin otsikko kuvaakin erinomaisesti Magneettimediaa.
  Mikä arabinn….ja voikaan kirjoittaa pääkirjoituksessa: ”edellytykset ryhtyä sotilaallisiin toimiin
  Irania vastaan ovat täysin perusteettomia” ?

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Joulupukki ei tainnut oikeasti olla kovin kiltti lapsille jos lukisit läksysi. Kyllä nämä vale-lääkärit todennäköisesti paremmin ovat auttaneet ihmisiä kuin kaikenmaailman kukkahattutätien yrittijuomat ja muut luomutuotteet.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Taitaa olla tasapeli valelääkäreiden ja luontaispoppamiesten välillä, kuuro sokeaa auttamassa ;=).

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat