Kolumni: Valtamedia tarvitsee vahtikoiria

On tunnettu viisaus, että ”media on vallan vahtikoira”. Toisaalta tiedämme varsin hyvin sen, kuinka paljon valtaa medialla itsellään on. Kuka siis vahtii vahtikoiraa? Vaihtoehtomedia on syntynyt tarpeesta, kuten kaikki käyttökelpoiset keksinnöt ennen sitä. Uudenlainen, valtamedian orjallisesti noudattamista uutisagendoista vaihtoehtoisia näkökulmia esittelemä kansalaismedia, täyttää valtapelin aiheuttaman tyhjiön nostamalla kansalaisten mieliin otsikoinneillaan yleisen edun – ja toisaalta se ohittaa pienten eliittipiirien edunvalvonnan. Valtamedian harjoittama mielipiteen muokkaus kun ei ota huomioon mielipideilmastoa kansan keskuudessa, vaan pyrkii ohjaamaan sitä haluamaansa suuntaan.

Ajankohtaisessa Kakkosessa viikko sitten tiistaina 4.10. käsiteltiin vaihtoehtomedioiden esittämää haastetta vallitsevasta mediatilanteesta. Kansalaismedian äänitorviksi esiteltiin Verkkomedia.org uutispalvelu ja Magneettimedia. Haastavaa kansalaisjournalismia tuotiin ”kansanradiomme” toimesta tutuksi suurelle yleisölle. Ohjelman idea ”Verkkomedia haastaa Erkkomedian” nosti odotusarvoja. Yleisradio kun itse on osa tuota valtamediaa, kuten Helsingin Sanomat, tai muut markkinajohtajat. Pallo oli heillä ja haaste oli puolestaan meillä.

Helsingin Sanomat sai siis kunnian toimia vaihtoehtomedian haasteeseen vastaajana ja asioita kriittisesti tarkastelemaan oli valittu mediatutkija Johanna Vehkoo. Asetelmassa vastapuolen kasvoksi astui Hesarin päätoimittaja Pentikäinen. Nähtyäni sekä omani että vaihtoehtomedian toimittaja Riikka Söyringin haastattelut, sain ikäväkseni todeta, että olemassaolomme syyt jäivät kokonaan käsittelemättä, mutta sitä vastoin kritiikki vaihtoehtomedian toimintaa kohtaan keräsi paljon YLE:n huomiota. Mitä siis tapahtui?

Haastajan osa ei ole koskaan helppo. Olkoon taisteltava asia kuinka oikeutettu tahansa, vallitsevalle tilanteelle on aina olemassa perustelut. Valta kun on niin tärkeää sen omaaville, ettei sen vaalimisessa sattumalle ole sijaa. YLE antoi Goljatin lyödä, sillä tutkija Johanna Vehkoo, joka asettui keskustelussa neutraalin tarkkailijan paikalle, onkin todistetusti tehnyt tutkimustyönsä Helsingin Sanomien myöntämällä stipendillä. Oliko kytkös Yleisradion tiedossa ennen ohjelman tekemistä, sitä tarina ei kerro.

Tosiasia on, että 83 % kansalaisista ei luota valtamedian moraaliin – eli media rinnastetaan valheisiin ja korruptioon. Tämän haasteemme kysymyksineen olinkin halukas esittämään päätoimittaja Pentikäiselle ja kuulla hänen vastauksensa. Kysymys oli poistettu lähetyksestä. Helsingin Sanomat tekee päivittäin tutkimuksia lukijoidensa mielipiteistä, mutta jo nyt on toistuvasti selvinnyt, että se myös poistaa tutkimustulokset palvelimiltaan – siis piilottaa tutkimustuloksensa.

Magneettimedia sai osaltaan maistaa kohtuutonta kritiikkiä. Tunnin mittaisesta Riikka Söyringin haastattelusta, jota itse seurasin, oli katkottu ne osat lähetykseen, joista hänen vastauksensa eivät sadelleet perusteluineen kuin apteekin hyllyltä. Pari kysymystä, joista toiseen epäröivä alku, ja toiseen epäröivä loppu: käteen jäikin epäröivä tunne. Sekö oli tarkoituskin? Kiivaat keskustelut lähdeaineistoista ja niiden merkityksestä jäivät kuulematta, kuten myös Riikka Söyringin osaltaan lausuma tiukka asiakohtainen haaste Erkkomedialle.

Magneettimedialla tai sen omistajalla ei ole mitään velvollisuutta osallistua mihinkään ohjelmaan, eihän kyseessä ole mikään haasteen esittävä oikeusistuin. Toisaalta Riikan astuminen puhumaan Magneettimedian puolesta luulisi olleen jo tarpeeksi ohjelman tekijöille. Asiasta jäikin, kuten moni Verkkomedian lukija on sen todennut, hämärä kuva – ja koko episodin tarkoitus ei oikein avautunut.

Tässä ohjelmaa sen tarkemmin pureskelematta on lopuksi vain todettava, että suoritimme kunniakkaan torjuntavoitoin. Sadat onnittelut ja kiitokset ovat sadelleet Verkkomedian toimitukseen ja vaikka isot astuivatkin pientä lyömään, me selvisimme siitä lopulta varsin kunniakkaasti. Suorassa keskusteluohjelmassa olisimme voineet vastata kysymyksiin, nyt keskustelu käytiin ohjelman leikkauspöydällä. Siitä selviäminen ei olisi onnistunut ilman rehellisyyttä.

Vaihtoehtomedia on tarpeellinen kansan etua vaaliva valtamedian vahtikoira. Meidän tehtävämme on suuri ja tarve työllemme kiistaton. Suomalaisilla on oikeus laadukkaaseen journalismiin ja sitä ei synny, ellei suurten medioiden toimittajien tarvitse olla huolissaan työnsä tuloksista. Asioiden rohkea käsittely lisää yhteiskunnan rohkeutta puuttua ja käsitellä vaikeitakin asioita – siinä vaihtoehtomedialla on suuri merkitys. Me emme toimi kenenkään vaan yleisen edun puolesta.

Kirjoittaja on Verkkomedia.org päätoimittaja.

2 kommenttia

 1. Minusta näyttää, että valtamedia näyttää ainakin tehokkaasti sisäistäneen toimintansa tarkoituksen vallan vahtikoirana.

  Esimerkiksi kartanonisännän vahtikoira suojelee kartanoa ulkopuolisilta ja hälyyttää jos joku asiaton ja isännälle mahdollisesti uhkana oleva lähestyy.

  Näinhän vallan vahtikoirakin näyttää toimivan – jos joku ulkopuolinen lähestyy vallan kartanoita tai muuten uhkaa muodostua isännälle uhkaksi, uskollinen vallan vahtikoira nostaa metakan ja usein puree lähestyjää vähintään nilkkaan. Näinhän media näyttää tässä ajankohtaisen kakkosenkin lähetyksessä tehneen.

  Toivottavasti vaihtoehtomedia voi jatkossakin toimia kansalaisten, kansalaisoikeuksien ja kansalaisyhteiskunnan vahtikoirana.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. hm……. . Täytyy tunnustaa, että kohdallani on tässäkin asiassa aukko sivistyksessä, kun ko. ohjelma on mennyt ohi havaintoelimieni. Kuitenkin rohkenen ottaa kantaa ihan noin niinkuin sivusta, kuin maalikko konsanaan. Onhan päivänselvää, että valtamedia, siis melkein 60% kaikesta ”potaskasta”, mitä ”uutisiksi” tituleerataan, pyörittää sitä pintakuohun ratasta. Tähän pintakuohuun, ainakin toivotaan, valtaosan kuluttajista, äänestäjistä kiinnittävän päähuomionsa. Sitten kun mennään kuohuoa syvemmälle löytyy oletettavasti todellisten asioiden mukaan pyörivä ratas, joka pyörittää ns. reaalielämää, politiikkaa ja ikävä kyllä myös sitä niin pyhää ”taloutta”. Hieman jos saan esittää käytännön läheisen esimerkin lähimenneisyydestä, niin varmaan joku ainakin muistaa edellisen pääministerimme lauta ja lankku asiat, kuin myös avioliitto murheiden spekuloinnin demokratiamme pääuutislähetyksessä, siis1 :s uutisten ensimmäisenä uutisena…. hm….. . Kyseinen uutinenhan olisi kyllä kuulunut 3:s tai 4: kanavan uutislähetykseen. Kaikki keinothan ovat sallittuja, kun on kansakuntamme etu kyseessä.
  Varmaan jotkut saattavat muistaa kuinka ponnekkaasti tuolloin samaan aikaan päätettiin Suomen Helsingin edustan ohitsemenevän kaasuputken rakentamisasioista ja ketkä ko. asiaa niin innoissaan ajoivat. En osaa paremmin havainnollistaa tätä valtamedian käyttöä, mutta tässä vain pieni esimerkki. On vain ikävä todeta,että tulevat sukupolvet joutuvat kantamaan näiden sopimusten taakan ja joutuvat niiden seuraukset kärsimään.

  taottava ijän ikuinen

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat