Kommentti: Eurokriisi etenee pikakelauksella

Ålandsbankenin Stefan Törnqvistin mukaan eurokriisi etenee pikakelauksella. Törnqvist toivoo, että euroalue hajoaa ennen kuin Suomi laittaa nimensä taas uusiin lainapapereihin.

Törnqvist on Ålandsbankenin varainhoitoyhtiön toimitusjohtaja.

Törnqvist ennusti euron hajoamista 80 prosentin todennäköisyydellä jo tammikuussa. Hieman aiemmin Törnqvist oli kommentoinut julkisesti, että Ålandsbanken ei huoli Suomen valtion velkakirjoja sijoittajien salkkuihin, koska ”niiden hankkimista ei pysty sijoittajille perustelemaan Suomen holtittoman taloudenpidon takia”.

– Kauhuskenaario on, että tuemme kriisimaita ja sitten markka tulee joka tapauksessa takaisin, Törnqvist pohtii.

Kauppalehden mukaan Törnqvist näkee kolme mahdollista skenaariota. Ensimmäisen mukaan EU muuttuu liittovaltioksi, federaatioksi. Törnqvistin mukaan vaihtoehto on epätodennäköinen; olisivatko euromaat todella valmiit luopumaan itsemääräämisoikeudestaan?

Eräs vaihtoehto on, että euroryhmä kokee ”hallitun avioeron”, minkä jälkeen Pohjois-Euroopan maat jatkavat omassa valuuttaunionissaan. Kolmas ja todennäköisin skenaario on, että joku kriisimaa menee konkurssiin ja ottaa oman valuutan.

– Jos maailman talous ajautuu lamaan, ei euromaillakaan ole varaa jatkaa kriisimaiden tekohengitystä massiivisin tukipaketein.

EU:n kriisirahastoille heinäkuussa suunnitellut valtuudet yhdistävät Eurooppaa – mutta yhdistämisestä on demokratia kaukana. Eurobondeilla maiden väliset vaurauserot tasoittuisivat ilman veronmaksajien suostumusta, varoittaa EKP:n entinen pääekonomisti Otmar Issing.

Euroopan keskuspankin (EKP) entinen pääekonomisti, saksalainen Otmar Issing kritisoi voimakkaasti EU-päättäjien toimia velkakriisin taltuttamiseksi Financial Times -lehteen kirjoittamassaan artikkelissa. Arvostelun tulilinjalle joutuu erityisesti ajatus eurobondien käyttöönotosta. Eurobondi on euroalueen jäsenmaiden yhteinen joukkovelkakirja, jonka takaajina ovat euroalueen veronmaksajat.

Eurobondin käyttöönotto tarkoittaa korkeampia lainakorkoja taloutensa hyvin hoitaneille maille ja matalampia tuhlareille. Eurobondien kautta voidaan liikuttaa veronmaksajien rahaa ilman kansallisten parlamenttien hyväksyntää.

– [Tämä] loukkaa selvästi perustavaa demokraattista periaatetta ”ei verotusta ilman edustusta” ja on askel kohti liittovaltiota.

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat