Kommentti: Imuilmiöstä uusia tuulia myös kunnille

Maamerkit-ohjelmassa tunnistetaan maaseutuun kohdistuvaa kysyntää sekä kartoitetaan maaseutuun liittyviä mielikuvia, merkityksiä ja mahdollisuuksia.

Sitran järjestämään Imuilmiö-tapahtumaan oli kutsuttu kaksisataa maaseudun visionääriä, uudistavaa muutosagenttia, edelläkävijää sekä maaseudulla toimivia innovatiivisia yrittäjiä. Tapahtumassa kammattiin työryhmissä ja -pajoissa  läpi eri työryhmien kokoamaa ja ideoimaa materiaalia maaseutuympäristön mahdollisuuksista.  Läpi käytiin erilaisia toimintatapoja ja -malleja, joilla auttaa yhteisöä parantamaan elinympäristönsä viihtyisyyttä, ekotehokkuutta, vihreän talouden lähiratkaisuja ja  liiketoiminnan edellytyksiä.

Itse olen ollut mukana Maaseutu merkitysyhteiskunnassa -projektin kautta ns. maaseudun visionäärinä ja edelläkävijänä. Maaseutu merkitysyhteiskunnassa -projektin avulla tunnistettiin uusia kohderyhmiä, joille maaseutu on mahdollisuus ja jotka puolestaan auttavat kehittämään maaseutua sekä pitämään sen elävänä.

Imuilmiö-tapahtumassa pohdimme myös, kuinka tuoda maaseutu kaupunkiin -jopa keinomaaseutuna- ja päinvastoin; miten se tehdään ja millaisia seurauksia siitä todennäköisesti on.

Ehdotin Sitralle, että järjestettäisiin myös kuntapäättäjille tilaisuus, jossa avataan erilaisia maaseudun mahdollisuuksia katsottavaksi uusin silmin. Sitra suhtautui ajatukseen myönteisesti. Eiköhän se kutsu kunnille kuulu.

Maaseutu ei ole pelkkä paikka, se on myös mielentila ja tila, etäisyys, vapaus ja luontoyhteys. Maaseutu on osa suomalaista identiteettiä.

http://provillage.files.wordpress.com/2010/01/konseptin-kuvaus-20100112.pdf

Lue lisää:

Kaupunkilaisetkin muuttavat maalle

Vihreässä taloudessa maaseudun mahdollisuus

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat