Kommentti: Julkisesta keskustelusta puuttuu läpinäkyvyys

H1N1-sikainfluenssa ja Suomessa käytetty rokote Pandemrix (valmistaja GlaxoSmithKline) on jälkiseurauksineen nostanut voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan.

Uutisointi on ollut kautta linjan –pandemian alusta asti– enemmän sekoittavaa kuin selventävää. On annettu esim. ymmärtää, että rokotteisiin kriittisesti suhtautuvat vastustavat kaikkia rokotteita. Lääketiedeuskovaisten kannanotoissa taas lytätään vastakkainen näkökulma. Mitään kaikkia osapuolia hyödyttävää dialogia ei ole päässyt syntymään. Kenties sitä ei halutakaan?

On helppo yhtyä Euroopan Neuvoston raporttiin, jossa kehoitetaan mediaa välttämään pelottelua ja paniikinlietsontaa vain lehtiä myydäkseen ja viranomaisia sekä lääkeyhtiöitä suurempaan läpinäkyvyyteen ja avoimuuteen tiedottamisessa sekä solmittujen sopimusten sisällöissä.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkö Kari Välimäki kertoi taannoin (HS, IL), ettei suomalaisilla viranomaislla ollut tietoa Pandemrixin haittavaikutuksista, kun päätös rokottamisesta tehtiin.

Kuinka näin voi olla? Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos THL, joka Suomessa rokotetutkimusta tekee, on STM:n alainen laitos. THL:n rokotetutkimusta puolestaan rahoittaa sikainfluenssarokote Pandemrixin valmistaja GlaxoSmithKline, jolta rokote ostettiin. Kuinka siis voi olla mahdollista, ettei tieto kulje näin pienessä ympyrässä ja näin tärkeässä –kansanterveyttä koskevassa– asiassa?

Onko mahdollista, ettei STM:llä ollut tietoa haittavaikutuksista vaikka Euroopan lääkevalvontaviraston tiedote rokotteesta oli ilmestynyt ja kenen tahansa luettavissa internetissä? Vaikka Pandemrixin tuoteseloste oli saatavilla?

Nyt, kun vahinko on jo tapahtunut ja ihmisten luottamus THL:n mennyt, THL saa itse tutkia oman työnsä tulokset. Eikö olisi älykästä politiikkaa antaa loppuarvioinnit jonkin riippumattoman tahon suoritettavaksi niin, että luottamusta viranomaisten toimintaan voitaisiin edes jonkin verran palauttaa?

On uskomatonta, että vieläkään media ei ole avannut kansalaiskeskustelua avoimuuden ja läpinäkyvyyden puutteesta, joka maassamme selvästi vallitsee.

Lue lisää:

Rokotteet aiheuttavat sairauksia

Miksi media vaikenee rokotehaitoista?

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat