Kommentti: Katastrofaalinen epäonnistuminen

Kirjoituksessani en ylistä Gaddafia, vaan suhteellistan lännen syytöksiä ja osoitan, että sodan (jossa liittouman sotavoimat räikeästi ylittivät niille lentokieltoalueen valvontaan myönnetyt valtuudet) perusteet olivat valheellisia aivan kuin mm. Irakin sodan perusteet. Länsi ei olisi tarvinnut tekaistuja perusteluja puuttuakseen monien vuosikymmenten saatossa tukemiensa diktaattorien ihmisoikeusrikoksiin.

Ja jos Gaddafin hallinto yhtäkkiä määriteltiin niin hirvittäväksi, miksi lännen johtajat sitten olivat niin hyvää pataa sen kanssa aina tähän vuoteen asti? Vaativatko Sarkozy ja muut johtavat poliitikot tapaamisten aikana esimerkiksi vuoden 1996 vankilaverilöylyyn syyllisten saattamista vastuuseen? Eivät. Tapaamisissa keskityttiin taloudelliseen yhteistyöhön.

Yksi pääargumenteistani on, ettei varsinkaan siviilien suojelun näkökulmasta ole mieltä ruokkia sotaa ja hylätä rauhanneuvottelutarjoukset, jollaisen mm. Afrikan Unioni esitti. Laajamittaisen sodan vaatimat uhrimäärät ovat sitä suuruusluokkaa, ettei sille ole eettisiä perusteluja tilanteessa, jossa kohteena oli maanosan kehittynein (ja YK:n inhimillisen kehityksen mittarilla länsimaita lähellä oleva) valtio, jonka ihmisoikeustilanne oli viime vuosina kehittynyt positiivisesti YK:n ihmisoikeusneuvostonkin tuoreen raportin mukaan.

Kymmenet tuhannet kuolonuhrit, lukemattomat haavoittuneet ja mittavat infrastruktuurituhot ovat kova hinta hallinnon vaihtamisesta. Ja millainen hallinto saatiin? Runsaasti Libyan hallinnon perivihollisia, al-Qaida-taistelijoita ja rasistisia aineksia sisältävä hajanainen joukko, joka on mm. ilmoittanut tavoitteekseen palauttaa naisten asemaa heikentävän islamilaisen sharia-lain. Länttä eivät ole juurikaan koskettaneet kapinallisten toteuttamat tummaihoisten maahanmuuttajien pahoinpitelyt ja joukkomurhat. Mutta siviilien suojelu ja ihmisoikeudet eivät alun alkaenkaan olleet päällimmäisiä motiiveja tässäkään konfliktissa.

Tai kuten The Guardianin toimittaja Seumas Milne toteaa erinomaisessa yhteenvedossaan: nyt on tullut täysin selväksi, että jos lännen väliintulon tarkoitus oli ”suojella siviillejä”, lopputulos oli katastrofaalinen epäonnistuminen.

 

Takaisin pääjuttuun

—–

Lähde:

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/oct/26/libya-war-saving-lives-catastrophic-failure

 

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat