Kommentti: On pelit ja vehkeet, mutta puolustus puuttuu

Suomen hallituksen – ja ilmeisesti myös osan Suomen armeijaa – vaalima innostus kalliisiin, helposti hajoaviin, jatkuvasti päivitettäviin ja kerää-koko-sarja hightech-varusteisiin muistuttaa kovasti omien 4- ja 5-vuotiaiden poikieni innostusta ”vempaimiin”.

Vempaimet ovat kalliita ja muuttuvat varttitunnin rajun leikin jälkeen ongelmajätteeksi. Äitinä pidän vempainten hankintaa typeränä.

Mitä muuta voisi Suomen puolustuksen varmistamiseksi tehdä kuin hankkia kalliita, helposti hajoavia varusteita? Esimerkiksi kasvattaa reserviä jopa 600.000 naiseen ja mieheen; hieman kuin Sveitsissä, jossa jokainen täysi-ikäinen on koulutettu ja varustettu reserviläinen, varustaa alueelliset ja pääjoukot ajanmukaisella suhteellisen halvalla varustuksella, kuten nykyaikainen yksittäisen taistelijan varustus pimeänäkölaittein.

Alueellisten ja pääjoukkojen varustukseen voisi kuulua myös mönkijöitä, hevosia/rehuvarastoja, kevyitä telakuljetusajoneuvoja, tehokas taistelijakohtainen panssarintorjunta- ja it-aseistus.

Lisäksi olisi viisasta rakentaa paljon pieniä alueellisia varastoja, jotka sisältävät aseita, ammuksia, lääkkeitä, ruokaa, sidetarpeita ja muuta vastaavaa sekä siirtää väestönsuojelusta huolehtiminen ja kouluttaminen osittain puolustusvoimille

Suomella tuskin on varaa nykyisen kaltaiseen bisnesvetoiseen hightech-aseteollisuuden seuraamiseen. Päivityssykli kiihtyy jatkuvasti; täytyyhän tavaran kiertää, jotta aseteollisuus tienaa. Nykymallissa Suomen armeijan kokoa ja puolustuskykyä tullaan jatkuvasti leikkaamaan ja vain muutamaa prikaatia pyritään pitämään hightech-tasolla.

Maanpuolustuksen kannalta toiminta vaikuttaa – näin siviilin ja äidin silmään – älyvapaalta.

 

Takaisin pääjuttuun.

 

Lähteet:

http://formin.finland.fi/Public/default.aspx?nodeid=32295&contentlan=1&culture=fi-FI

http://www.interfax.co.uk/ukraine-general-news-bulletins-in-english/gaddafi-death-hasnt-stopped-war-in-libya-expert-3/

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/114604-ministeri-lehdelle-uusi-syy-nato-jasenyydelle

http://www.fas.org/sgp/crs/row/RL30150.pdf

http://www.defense.gov/speeches/speech.aspx?speechid=1581

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat