Kommentti: Vallitseeko Suomessa Omerta, vaikenemisen laki?
Suomella on Yleisradion toimintaa koskeva laki. Ylen lakisääteinen velvollisuus on lain mukaan tuoda tasapuolisesti julki erilaisia poliittisia näkemyksiä.
Viikon takaisessa mielenosoituksessa Ylen toimittajan ja kuvaajan toiminta kertoo toisenlaisesta toimituskulttuurista: vaihtoehdot ja vastakkaiset näkemykset halutaan vaieta olemattomiin. Se kertoo myös poliittisesta kulttuuristamme: Perustuslaki kirjoitettiin, jotta se suojaisi kansalaista valtiovallalta ja mielivallalta. Se on tärkein lakimme. Eikä sen heikentämisestä saa puhua?
Perustuslakiin ehdotetut muutokset, jotka nykyinen eduskunta on jo hyväksynyt, ja niiden merkitys kokonaisuutena Suomelle tarkoittaa Suomen itsenäisyyden ja toimivallan luovuttamista Euroopan Unionille, kansainväliselle järjestölle tai kansainväliselle toimielimelle. Lakiesitys haluaa myös rajoittaa kansalaisen syyteoikeutta lakia laatineita virkamiehiä vastaan sekä helpottaa poikkeustilan julistamista. Poikkeustilan aikana kansalaisen perusoikeuksia voidaan rajoittaa.
Entisen oikeusministeri Jacob Södermanin (sd) mukaan perustuslain muutosesitys myös mahdollistaa sen, että valtioneuvosto tai vaikkapa vain viisi ministeriä voi kaapata koko poliittisen vallan ja sivuuttaa muut parlamentaariset elimet päätöksenteossa.
Samaan aikaan, kun Suomi on luopumassa oikeudesta päättää omista asioistaan, Suomen media on omaksunut poliittisen eliitin kannan siitä, että keskeneräisistä asioista ei keskustella.
Vai vallitseeko maassamme Omerta, vaikenemisen laki?
Omakotiasuminen ja omertan laki?
”Viikon takaisessa mielenosoituksessa Ylen toimittajan ja kuvaajan toiminta kertoo toisenlaisesta toimituskulttuurista: vaihtoehdot ja vastakkaiset näkemykset halutaan vaieta olemattomiin.”
Kuinka tämä nyt liittyy juttuun omakotiasuminen on kallista? Jutun lopussa oleva linkki toi omertajuttuun??
Sitä paitsi: en usko lainauksessa olevaan väitteeseen.