Kookosöljy auttaa keskushermostosairauksiin

Kookosta on perinteisesti käytetty ravintona – kookosmehuna, kookosmaitona, kookosöljynä. Sitä voi kuitenkin käyttää myös lääkkeenä. Aasiassa ja Tyynenmeren saarilla sitä kutsutaankin elämänpuuksi.

Kookosta sanotaan funktionaaliseksi elintarvikkeeksi sen monien terveyttä edistävien vaikutustensa vuoksi. Länsimaissa terveysvaikutuksia on tutkittu viime aikoina enemmänkin.

Nykyisten ravintosuositusten mukaan 30 prosenttia kaloreista suositellaan koostuvan hyvistä rasvoista, joista voi olla tyydyttyneitä 7–10 prosenttia. Kookosöljy toimii nopeana energian lähteenä hyvin sulavien keskipitkien rasvahappojen (MCT) ansiosta. Ne myös kiihdyttävät aineenvaihduntaa.

Kookosöljy on turvallista sekä ihmisille että eläimille, sisäisesti ja ulkoisesti. Se ei myöskään lihota. Se on erinomainen myös ruoan paistamiseen, koska sen savuamispiste on 177 ºC. Kookosöljyä voi käyttää monella tapaa ihon hoidossa ja hierontaöljynä.

Ohjenuorana iholle laitettavista voiteista kannattaa pitää seuraavaa neuvoa: laita ihollesi vain sellaisia hoitovoiteita, joita voi myös laittaa suuhun. Suuri osa imeytyy myös muualle elimistöön kuten hygieniatuotteissa normaalisti olevat parabeenit.

Kookosrasvan huono maine länsimaissa johtunee poliittisista ja taloudellisista syistä muiden kasviöljyjen suosimiseksi. Kookos ei kasva täällä, joten on ollut taloudellisesti ja poliittisesti tuottoisaa – joskaan ei rehellistä – julistaa kookos, kookosöljy ja muut tyydyttyneet rasvat epäterveellisiksi.

Kampanjoinnissa kookosta vastaan käytettiin tutkimustuloksia, jotka on suoritettu hydrogenoidulla kookosrasvalla, harvemmin kylmäpuristetulla kookosöljyllä tai kookosrasvalla, jota ei ole hydrogenoitu. Kookosöljyn ja hydrogenoidun kookosrasvan terveysvaikutukset ovat kuitenkin täysin päinvastaisia.

Myös kookokselle allergiset voivat käyttää kookosöljyä, koska se ei sisällä proteiinia eli valkuaisaineita, jotka saattavat aiheuttaa allergisen reaktion.
Kirjoittaja on asiaan perehtynyt fytonomi.

Lue lisää: Kookosöljy palautti muistin

5 kommenttia

  1. Mistä tietää sen, onko kookostuote terveellinen vaiko epäterveellinen? Mitä on hydrogenointi?

    Plusääni(1)Miinusääni(0)
  2. Kookosöljyllä paistetut kanamunat maistuvat ”herkullisilta” kuulema, kehui joku joka ei tiennyt mitä rasvaa käytettiin paistamiseen, sopii mielestäni kaikkenlaiseen ruoanlaittoon. Kokemusta on myös hierontaöljynä, ihonhoidossa ja ylläyys, yllätys myös hampaiden pesussa, kun jäi hammastahna reissussa kotiin. Saattaa olla ehkä kallista hammaspesua mutta toimii ihan hyvin siinäkin ”hommassa.”

    Plusääni(3)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat