Kotitalousvähennys asunto-osakeyhtiössä
Asunto-osakeyhtiössämme on edessä putkiremontti. Isännöitsijä kertoi, ettei kotitalousvähennystä myönnetä taloyhtiölle. Entä jos päättäisimme yhtiökokouksessa, että kukin osakkeenomistaja sitoutuu itse tilaamaan asennustyön putkifirmalta? Saammeko tällöin vähennyksen?
Ette saa. Korkein hallinto-oikeus on ratkaisussaan KHO 2012:21 käsitellyt vastaavaa tapausta hiljattain, jossa se päätyi kotitalousvähennyksen epäävälle kannalle.
Kyseisessä tapauksessa rivitaloyhtiössä oli tehty ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksellä kaikkiin asuntoihin vesijohtojen muutos- ja korjaustyö, jonka yhteydessä vanhat putket oli vaihdettu uusiin ja asennettu pintavetoina. Yhtiökokous oli päättänyt, että jokainen osakas sitoutuu teettämään asennustyön samalla yrityksellä ja maksamaan työn osakemäärien mukaisessa suhteessa. Tarvikkeista asunto-osakeyhtiö maksoi ainoastaan 2 523 euroa.
Ratkaisun perusteluissa korkein hallinto-oikeus katsoi, että putkiremontti oli katsottava yhtiön teettämäksi, vaikka työn laskutus oli valtaosin kohdistettu suoraan osakkeenomistajiin. Kotitalousvähennykseen ovat oikeutettuja vain luonnolliset henkilöt. Asunto-osakeyhtiö ei voi saada vähennystä, eikä yhtiön teettämästä työstä myönnetä vähennystä yhtiön osakkeenomistajille.
Asian kannalta ratkaisevaa oli se, että putkiremontti oli tehty ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksellä. Remontti oli kohdistunut yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluviin vesijohtoihin ja se oli toteutettu kaikissa yhtiön huoneistoissa. Osakkeenomistajilla ei ollut itsenäistä päätäntävaltaa putkiremontin tekemisestä eikä siitä, millä yrityksellä työ hänen huoneistossaan tehdään.
Edellä selostettu oikeustapaus ei tarkoita sitä, etteikö asunto-osakeyhtiössä voitaisi tehdä myös kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä.
Kotitalousvähennyksen saa silloin, kun työ tehdään osakkeenomistajan asunnossa, työn maksaa osakkeenomistaja ja työ on osakkeenomistajan teettämä. Tyypillisiä tällaisia töitä ovat huoneistossa tehtävät pintaremontit, kuten tapetoinnit, maalaukset sekä keittiöremontit.
Myös parvekelasien asennustyöstä voi saada kotitalousvähennyksen, jos parveke on osakkeenomistajan hallinnassa, eikä taloyhtiö ole päättänyt parvekelasien asennuksesta.
Mika Talviaro
Asianajaja, varatuomari
Asianajotoimisto Talviaro Oy
www.lakineuvo.fi
Mikä neuvoksi? As Oy rivitalossamme on 4 asuntoa, omistan yksinäni asuntoni suuruuden takia suurimman osakemäärän, mutta minulla ei ole mitään oikeuksia eikä edes kodinturvaa, koska en kuulu taloyhtiön hallitukseen. Enkä tule tulevaisuudessakaan olemaan hallituksen jäsen, koska nykyisistä 2 naista ovat sokaistuneet saamastaan vallasta ja käyttävät sitä ihan omien lakiensa mukaan miten tahtovat. Isännöitsijätodistuksessa ei kerrottu esim. sitä, että peltikattoni vuotaa. Yhtiöjärjestyksessä lukee, että veden kulutus laskutetaan huoneistossa olevan mittarin mukaan, sellaisia ei ole. Olen asunut talossa nyt runsaan vuoden. Koska olen kertonut vioista ja puutteista, minua on alettu vainota, määräillä ja uhkailla, eikä poliisikaan tee mitään muuta kuin kuulustelee, kirjaa ja lähettää paperin edelleen syyttäjälle, joka myöskään ei tee sen enempää. Tästä johtuen ko. 2 hallituksen naista ovat tulleet siihen tulokseen, että heillä on oikeus tehdä ihan mitä tahansa, koska kukaan ei pistä heitä kuriin.
Lista on pitkä, mitä ilkivallantekoja ja varkauksia he ovat tehneet.
Kiinteistöliitto on kuulema ylin elin, olen kirjoittanut sinne kaksi kertaa ja pyytänyt neuvoja ja apua, mutta sieltä ei edes vastata.
Eikö tuollaista epäpätevää hallitusta voi mitenkään kaataa/erottaa? Eikö minulla yksin elävänä, vammaisena henkilönä ole mitään oikeuksia Suomen valtiossa?