Koukussa jumppaan

Sonja Salmela harrastaa kymmenen tuntia viikossa liikuntaa. Erilaiset jumpat ovat hänen intohimonsa.

Fysioterapeutti Sonja Salmelan käynti on reipas: olemuksesta näkee kauas, että tämä ihminen pitää kunnostaan huolta.

Vaikutelma ei osoittaudu vääräksi, sillä Salmela kertoo olevansa koukussa liikuntaan, erityisesti erilaisiin jumppiin.

– Olen huomannut, että mitä enemmän liikun, sitä energisempänä pysyn. Rankka, hikinen jumppa ei vie voimia vaan mieluummin antaa sitä.

Sairaana Salmela ei liikuntaa harrasta, sillä hän tiedostaa siihen liittyvät riskit.

– Jos rasittaa itseään kipeänä, siitä saattaa seurata vaikka sydänlihastulehdus.

Jumpparyhmissä tsemppaava henki

Salmela käy Ylivieskan Kuntojumppiksessa erilaisissa jumpissa useampana iltana viikossa. Lisäksi hän on suunnitellut itselleen ohjelman kuntosalille. Ulkoliikuntaa hän harrastaa parina iltana viikossa.

– Tykkään jumpista ehkä juuri ryhmähengen vuoksi ja siksi, että ohjaajat osaavat tsempata, Sonja kertoo.

Hänen lempijumppansa on BodyCompat, jonka ohjelma on saanut vaikutteita erilaisista taistelulajeista. BodyCompat on Sonjan makuun tarpeeksi vauhdikasta, siinä hiki irtoaa ja iskut ja potkut tuntuvat luontevilta. Salmela harrasti nuorena kuntonyrkkeilyä.

Salmelalla on mies ja kuusivuotias tytär. Liikunta on perheen yhteinen harrastus, eikä muille harrastuksille jää arjen aikataulussa tilaa. Eikä niitä kaivatakaan.

– Tytär harrastaa telinevoimistelua. Hän on innoissaan myös jumpista ja kun lupasin, että 14-vuotiaana hän pääsee mukaani jumppaan, hän oli aivan innoissaan, Salmela nauraa.

Salmela harrastaa liikuntaa säännöllisesti läpi vuoden. Kesällä hän liikkuu enemmän ulkona, mutta liikunnan määrä pysyy samana. Tänä syksynä kuntosali on tullut pitkästä aikaa kuvioihin.

Yleensä Sonja pitää yhden lepopäivän viikossa. Lepopäivä on kunnon kannalta tärkeää, mutta jos rokulipäiviä kertyy useampia peräkkäin, Salmela huomaa sen heti omassa olossaan.

– Siitä tulee jotenkin vetämätön, väsynyt ja löysä olo. Eikä se ole mukava olo.

Millainen olo on hyvän jumpan jälkeen?

– Hyvä ja ihana olo, oikein hikinen ja tyytyväinen!

Motiivina terve kroppa

Salmela harrastaa liikuntaa pääasiassa siksi, että nauttii siitä. Runsas liikunta on elämäntapakin, sillä hän on koko elämänsä liikkunut paljon: nuorena hän muun muassa pelasi koripalloa ja lumilautaili.

Lisäksi hän ammattinsa puolesta tietää, kuinka tärkeää liikunta on ihmisen hyvinvoinnille.

– Olen salilla pannut merkille, että vanhoista ihmisistä huomaa, jos he ovat harrastaneet paljon liikuntaa. He pysyvät paremmassa kunnossa.

Kaukana tulevaisuudessa siintävää omaa vanhuuttaan 31-vuotias Sonja ei sen sijaan ole tähän mennessä hoksannut ajatella.

– Kun sitä tarkemmin ajattelee, niin onhan tämä liikunta vähän sama asia kuin pistäisi rahaa pankkiin!

Lue lisää:

Syksy täyttää jumppasalit

1 kommentti

  1. Itse en ole saanut aikaiseksi lähteä jumpparyhmiin, mutta lasten Nintendo Wii -konsolille olen ostanut EA Sports Activen, jolla tulee iltaisin jumpattua.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat