Lääkkeet löytyvät ruokakomerostasi
Ihmisiä on hoidettu ruoan avulla koko tunnetun historian ajan. Pidämme monia yrttejä pelkkinä mausteina, vaikka niitä voidaan käyttää myös lääkkeenä.
Rajanveto ruoka- ja lääkeyrttien välillä on aikalailla mielivaltainen. Usein yrttejä voidaan käyttää kumpaankin. Kuvittele spektri, jonka toisessa päässä ovat ruokakasvit ja toisessa lääkekasvit. Esimerkkitapauksessa ruokapäässä olisi kasveja kuten peruna ja porkkana, joista kummallakin on mahdollisesti lääkinnällisiä vaikutuksia, tosin lieviä, ja niiden käyttö on turvallista. Toisessa ääripäässä olisivat lääkekasvit, kuten oopiumunikko ja sormustinkukka. Niistä ei ole ravinnoksi, mutta niitä voidaan käyttää lääkkeenä.
Kahden ääripään välillä on harmaa alue. Otetaan esimerkiksi punahattu. Kukaan ei valmistaisi punahatusta keittoa. Yäk. Vaikka keitto olisi täysin syötävää. Entäs persilja? Sitä voidaan lisätä salaattiin ja syödä. Persiljasta valmistetulla mehulla voidaan lievittää turvotusta.
Itse asiassa lääkekasveissa on lähestulkoon samoja yhdisteitä kuin ruokakasveissa. Lääkekasveiksi on vain valittu ne kasvit, joissa on eniten aktiivisia ainesosia, jolloin niitä on kätevämpi käyttää.
Amerikkalainen herbalismi polveutuu pääasiassa eurooppalaisesta kansanlääkinnästä, jossa ruoka- ja lääkekasvit ovat erikseen. Ruokakasveja syödään, mausteilla parannetaan ruoan makua ja lääkekasveista valmistetaan tinktuuraa. Aasialaisissa lääkintäjärjestelmissä kahden kategorian välillä ei ole eroa. Ruoka on vain vähemmän konsentroitua lääkettä, ja jokaisella aterialla nautit joitain parantavia yrttejä. Itse asiassa, lääkinnällistä juomaa kuvaava kiinankielinen sana tarkoittaa ”soppaa”.
Kiinan ja Intian monimutkainen ruokakulttuuri alkoi tuhansia vuosia sitten. Pikkuhiljaa ruoanlaitto kehittyi, ja resepteistä tuli yhä monimutkaisempia. Yrteistä ja mausteista valmistui herkullinen seos, joka lämmittää sielua, parantaa kehon ja hieroo makunystyröitä.
Intialaisen ruoan pohjana on usein mausteseos, ”masala”, joka koostuu sipulista, valkosipulista, inkivääristä ja monista eri mausteista, jotka on valittu niiden lääkinnällisen arvon ja maun perusteella. Koska monet näistä yrteistä aiheuttaa ilmavaivoja, lisätään joukkoon vastavaikuttavia mausteita, kuten fenkolia ja korianterin siemeniä. Esimerkiksi inkivääri ja sinapinsiemen kiihdyttävät aineenvaihduntaa, jolloin ruoka imeytyy tehokkaasti ja kulkee vaivatta ruoansulatuskanavan läpi.
Vaikka yrttilääkkeiden lista on pitkä, alle on koottu muutamia, jotka on helppo löytää ja jotka ovat erityisen tehokkaita.
Erityisesti sarjakukkaiskasvien heimo (Umbelliferae) sisältää monia syötäviä kasveja ja lääkinnällisiä kasveja, jotka maistuvat hyvältä. Tämän heimon kasveja kasvaa kaikkialla maailmassa, ja niitä käytetään monissa kulttuureissa. Tämän kasviryhmän lääkkeet ovat kemiallisesti epätyypillisiä, joten monet alkuperäisväestöt käyttävät niitä ruoanlaitossa ja kansanlääkinnässä. Lääkinnässä käytetään yleensä siemeniä, mutta muitakin osia käytetään, kasvista riippuen. Tämän perheen tunnettuja jäseniä ovat persilja, korianteri, fenkoli, anisruoho, kumina ja tilli.
Tämän heimon kasvit sisältävät yhdisteitä, jotka toimivat kalsiumkanavan salpaajina, mistä on hyötyä nielurisatulehduksen hoidossa. Tämän heimon yrteillä, ja erityisesti niiden siemenillä, on estrogeeninen vaikutus. Suosittu kiinalainen yrtti dong quai kuuluu heimoon. Näitä persiljan sukulaiskasveja arvostetaan maailmalla, sillä niillä on ilmavaivoja lievittävä vaikutus. Herbalistit käyttävät ominaisuudesta nimeä ”karminatiivi”.
Fenkoli
Mikäli pitäisi valita paras karminatiivi, valitsisin fenkolin. Erityisen hyödyllinen se on aikuisille. En ole koskaan nähnyt tapausta, jossa fenkolinsiemen ei auttaisi ilmavaivoihin. Ottaen tietenkin huomioon, että annos on riittävän suuri.
Fenkoli sisältää kreosolia ja alfa-pineeniä, yhdistettä, joka irroittaa limaa keuhkoista ja helpottaa hengitystä, mistä on hyötyä astman hoidossa. Tuoreen tutkimuksen mukaan mauste myös alentaa verenpainetta.
Yrttiä on käytetty vuosisatojen ajan maidonerityksen stimulontiin, mikä on järkeenkäypää, kun otetaan huomioon nykyinen tietämyksemme hormonitoiminnasta. Se myös edesauttaa kuukautisten alkamista. Kirsikkana kakun päällä, se myös kasvattaa libidoa.
Jos kärsit ilmavaivoista, kokeile pureskella 1 ruokalusikallinen siemeniä, tai valmista teetä 1 ruokalusikallisesta siemeniä ja kupillisesta vettä. Voit myös käyttää jauhettuja siemeniä mausteena tai pakata jauheen kapseleihin.
Voit myös höyrystää fenkolin varren, aivan kuten minkä tahansa sellerimäisen kasvin. Sen ominaisuudet ovat samankaltaiset, mutta miedommat kuin siemenillä.
Tilli
Tillinsiemen on apu lasten ilmavaivoihin, aivan kuin fenkolinsiemen auttaa aikuisia. Tilliä kutsutaan ”brittilastenhoitajien salaisuudeksi”, ja sitä käytetään kuuluisassa gripe water –juomassa, jota käytetään koliikkiin Brittiläisen imperiumin alueella.
Tillinsiemen tehoaa mainiosti imeväisikäisten koliikkiin. Tilli edistää kuukautisia, joten sitä voi käyttää jos kuukautiset ovat myöhässä. Aikuisilla tilliä ja fenkolia voidaan käyttää närästyksen hoidossa. Lehdet ovat miedompia. Fenkoli ja tilli voidaan vaihtaa päittäin. Koliikin hoitoon lisää 2 ruokalusikallista tillinsiemeniä kupilliseen vettä, anna jäähtyä, makeuta, laita pulloon tai pipettiin, ja anna itkevälle vauvalle.
Persilja
Muistatko vihreän oksan lautasen reunalla, jonka heitit yleensä pois? Persilja on yrtti, jolla on voimakkaita lääkinnällisiä ominaisuuksia. Vaikka kasvin siemenet, lehdet ja juuret ovat syötäviä, yleensä lehdet käytetään.
Persilja sisältää fytoestrogeeneja, joten se voi auttaa osteoporoosin ja amenorrean hoidossa sekä edistää maidoneritystä.
Tällä rohdolla on pitkä historia virtsatieongelmien hoidossa. Tutkimusten mukaan se on diureetti, ja sillä on pitkä historia virtsarakoninfektioiden hoidossa.
Persiljalla voidaan hoitaa angiinaa. Sitä voidaan myös murskata ja sivellä mustelmaan. Se hillitsee histamiinin vapautumista, joten siitä on hyötyä allergioiden ja nokkosihottuman hoidossa. Se ehkäisee munuaiskivien muodostumista ja hoitaa jo olemassa olevia.
Persilja on vitamiinien ja mineraalien aarreaitta. Se on hyvä boorin ja fluorin lähde, joista molemmat ovat kriittisen tärkeitä luiden terveydelle. Se sisältää 3,5 kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini ja kaksi kertaa enemmän kalsiumia kuin parsakaali.
Koska persilja sisältää runsaasti kalsiumia, magnesiumia ja kaliumia, se helpottaa lihaskramppeja, kuten suonenvetoa.
Kolme unssia (suom. huom. noin 85 grammaa) sisältää noin 3 mg booria, mikä on suositeltava annos luiden terveydelle. Kliinisestä kokemuksesta tiedän, että noin kahden unssin (suom. huom. noin 57 grammaa) annos päivässä auttaa turvotukseen erittäin hyvin.
Persiljanlehteä saa myös kapselina, jossa on vain persiljaa tai yrttien yhdistelmää. Yhdessä kurkuman kanssa se edistää ruoansulatusta. Tyypillinen annos on 2-9 grammaa päivässä, mutta yrtti on turvallinen millä tahansa annostuksella.
Timjami
Timjami sisältää ikääntymistä hidastavia yhdisteitä. Yrttiä on käytetty aikoinaan päänsärkyyn.
Timjami tunnetaan yleisesti antimikrobisena yhdisteenä, joka vaikuttaa erityisesti bakteeri-infektioihin. Sillä on limaa irrottava vaikutus, ja se myös auttaa kuumeeseen, joten sitä käytetään yleisesti sairauksien kuten influenssan hoidossa.
Yhdellä ainesosalla, tymoli, on antiviraalisia vaikutuksia, ja se on myös antispasmodinen yhdiste, joten sitä käytetään päänsäryn ja kramppien hoitoon.
Nauti timjami teenä tai kurlaa kurkkusi sillä.
Basilika
Basilika on alunperin Intiasta, mutta mausteinen yrtti on noussut suosioon kaikkialla maailmassa. Kasvista on olemassa monia eri lajikkeita, mutta kaikilla on samat lääkinnälliset ominaisuudet. Erästä suosittua lajiketta, ”pyhä” basilikaa, käytetään ayurveda-lääketieteessä. Historiallisesti basilikaa on käytetty ruoansulatusvaivoihin, helpottamaan ilmavaivoja ja nopeuttamaan ruoansulatusta. Se myös lämmittää jäykkiä niveliä ja lisää niiden liikkuvuutta.
Basilikalla on kehon lämpötilaa nostava vaikutus. Sitä käytetään hengitystiesairauksien, kuten flunssan, hoidossa ja alentamaan kuumetta lisäämällä hikoilua. Koska basilika on myös ekspektorantti, sitä voidaan käyttää sairauksien, kuten keuhkolaajentuman ja astman hoidossa.
Minttuihin kuuluva basilika sisältää antibakteerisia yhdisteitä. Tuoreet tutkimukset ovat osoittaneet, että basilika saattaa ehkäistä syöpää.
Basilika laskee verenpainetta. Basilika sisältää antiviraalisia yhdisteitä. Vanha kansanparannuksen konsti on hieroa murskattua basilikaa suoraan syylän päälle.
Käytä basilikaa vapaasti ruokaan, kuten pestoon, tai valmista siitä teetä. Jos kärsit päänsärystä, jauha tuoreita basilikanlehtiä.
Mustapippuri
Länsimaissa yrtti tunnetaan lähinnä vain mausteena, mutta Aasiassa sitä pidetään tärkeänä yrttinä, jota käytetään kehonpuhdistuksessa ja ikääntymisen ehkäisyssä.
Mustapippuri on ruoansulatusta hellivä rohto, jolla on karminatiivinen vaikutus.
Yrtti edistää verenkiertoa ja laskee verenpainetta.
Tämä lääkinnällinen yrtti sisältää myös yhdisteitä, jotka ehkäisevät osteoporoosia.
Vaikka mustapippuri on arvostettu sen kehoa puhdistavan vaikutuksen vuoksi, erityisesti Ayurvedassa, tuore tutkimus tukee väitettä. Ainakin rotilla pippuri lisää karsinogeenien vapautumista maksan kautta, mikä laskee syövän riskiä. Tärkein aktiivinen ainesosa, piperiini, suojaa maksavaurioilta lähes yhtä hyvin kuin maarianohdake. Tämä alkaloidi myös lisää ravinteiden biosaatavuutta ja absorptiota. Esimerkiksi eräässä tuoreessa tutkimuksessa tiedemiehet mittasivat kurkuman aktiivisten ainesosien imeytymistä. Kurkuman annostelu yhdessä piperiinin kanssa kasvatti biosaatavuutta 154 % ja laski imeytymisaikaa puolella.
Mustapippuri vähentää vapaiden radikaalien määrää. Se on antioksidantti, ja se ehkäisee glutationivarantojen ehtymistä. Se myös ehkäisee muiden antioksidanttien, kuten A-vitamiinin hajoamista.
Ayurvedassa pippuria käytetään avaamaan tukkeutuneet poskiontelot.
Mustapippuria on saatavilla lisäravinteena terveysruokakaupoista. Käytä pippuriuutetta, jonka piperiinin määrä on vakioitu. Päivittäinen annostus 50 mg tai enemmän.
Käytä mustapippuria mausteena. Se on loistava Ayurvedinen rohto, jota käytetään poskionteloiden tukkoisuuteen. Lisää maitoon 10 kokonaista pippuria, siivilöi ja juo.
Nokkonen
Luit oikein – se pistävä rikkaruoho, jota yrität kitkeä kasvitarhastasi. Vaikka nokkosta ei yleisesti pidetä ravintona, se on syötävää ja maukkaan makuista. Poltto neutraloituu kun kasvi kuivataan tai keitetään. Kasvi valmistetaan kuten pinaatti, ja sillä on samankaltainen, mutta suolaisempi maku. Älä kerää kasvia ellet tiedä mitä teet. Kasvista voi saada kivuliaan pistoksen jos sitä ei ole neutraloitu.
Nokkonen on eurooppalaisten herbalistien suosikki. He käyttävät sitä samaan tapaan kuin amerikkalaiset herbalistit käyttävät sinimailasta. Sitä on myös käytetty perinteisesti lapsuusvuosien ihottuman ja hengitystieoireiden hoidossa sekä vahvistamaan verenkiertokudosta.
Nokkonen on hiljattain herättänyt huomiota luontaislääkinnän harjoittajien piirissä. Nokkosta käytetään allergisen nuhan (heinänuha) hoidossa.
Nokkosta saa terveysruokakaupoista kapseleissa. Suurin osa ihmisistä tarvitsee noin 2 gramman annoksen lievittämään allergisia reaktioita.
Rohtosarviapilan siemen
Tämä pieni palkokasvi on herättänyt huomiota lääkinnällisten ominaisuuksiensa vuoksi. Se sisältää erittäin paljon liukenevia kuituja.
Se on erittäin tehokas diabeteksen hoidossa, se laskee verensokeria tehokkaasti sisältämiensä kuitujen ja muiden aktiivisten yhdisteidensä ansiosta.
Rohtosarviapilan siemenet laskevat kokonaiskolesterolia ja nostavat HDL-kolesterolia.
Se sisältää erittäin suuria määriä koliinia ja beetakaroteenia, joista kumpikin on yhdistetty Alzheimerin taudin ehkäisyyn ja hoitoon.
Rohtosarviapila sisältää fytoestrogeeni diosgeniinia, joka on herättänyt mielenkiintoa sen rintasyöpää ehkäisevän vaikutuksen vuoksi.
Käytä rohtosarviapilaa kirjaimellisesti mausteena ruoassa. Tutkimuksissa verensokerin hallintaan käytetty annostus oli huomattavasti suurempi, noin 100 grammaa päivässä. Se on suuri määrä rohtosarviapilaa ja voi maistua kitkerältä noin suurina annoksina. Tieteellisissä tutkimuksissa rohtosarviapilan siemenistä leivottiin leipää tai keitettiin keittoa. Olen kuullut onnistuneista kokeiluista, joissa siemeniä on liotettu yön yli jotta ne pehmenevät, ja sitten ne on sekoitettu mietoon ruokaan, kuten puuroon.
Eräässä tutkimuksessa kuitenkin havaittiin merkittävä lasku kokonaiskolesteroli- ja triglyseriditasoissa, kun annos oli 2,5 grammaa kahdesti päivässä, joka on helppo nauttia kapselimuodossa. Rohtosarviapilaa saa terveysruokakaupoista jauhettuna ja kapseleissa tai uutteena, jonka pitoisuus on standardisoitu.
Kun on näin monta terveellistä yrttiä joista valita, ei tulisi olla ongelmaa kehittää herkullisia reseptejä, joista on lääkinnällistä apua. Yrttejä tulisi käyttää päivittäin.
Ruoka-aineita, joilla on lääkinnällisiä käyttötarkoituksia
Alkuperäinen artikkeli lähteineen: GreenMedinfo
Lue myös:
7 maailman eniten määrättyä reseptilääkettä ja niiden luonnolliset vastineet
Hämmästyttäviä yrttirohtoja ympäri maailmaa