Laillinen kannabis vähentäisi liikennekuolemia?

Kannabiksen laillistaminen lääkitsemistarkoituksiin vähentäisi liikennekuolemia ja alentaisi myös alkoholituotteiden kulutusta, kertoo amerikkalaistutkimus. Yhdysvalloissa asiasta on jo saatu näyttöä: tutkimuksen mukaan lääkemarijuanan laillistaminen on saanut aikaan noin 9 prosentin pudotuksen vuosittaiseen liikennekuolemien määrään.

Suurista kansallisista selvityksistä tietonsa kerännyt tutkimusryhmä tutki ensimmäisenä lääkkeeksi tarkoitetun kannabiksen vaikutusta liikenteeseen. Aihe on ryhmän mukaan tärkeä, sillä liikenteessä menehtyminen on Yhdysvalloissa 5-34-vuotiaiden yleisin kuolinsyy.

Medical Xpressin mukaan tutkimuksessa perehdyttiin 13 osavaltion tilastoihin. Tutkijoiden mukaan kannabiksen laillinen käyttö vähensi alkoholinkulutusta ja sen myötä myös alkoholikuolemien määrää merkittävästi 20-29-vuotiaiden keskuudessa.

Vaikka tutkijat pidättäytyvät pitämästä kannabiksen laillistamista absoluuttisen oikeana ratkaisuna, on heidän mukaansa selvää, että sillä pystytään kääntämään alkoholin aiheuttamien liikennekuolemien määrä laskuun.

Asiasta uutisoi Medical Xpress ja siitä kertoi Poliklinikka.fi

 

Lähteet:

http://www.poliklinikka.fi/?page=7874754&id=3882767

http://medicalxpress.com/news/2011-11-medical-marijuana-laws-traffic-deaths.html

7 kommenttia

 1. Se ei silti välttämättä toimisi (ainakaan sellaisenaan) Suomessa. Kulttuuriero vai mikä mutta täällä Suomessa on sanottu kansalliseksi piirteeksi se, että sekakäyttö on yleistä.
  Puolet kannabiksen käyttäjistä osoittautui erässä tutkimuksessa alkoholin käyttäjiksi.

  ”Sekakäyttö oli yleistä. Lähes kaksi kolmesta (66 %) asiakkaasta oli ilmoittanut käyttäneensä vähintään
  kolmea eri päihdettä”
  http://www.stakes.fi/tilastot/tilastotiedotteet/2008/Tt21_08.pdf

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Ao. viitteen mukaan uunituoreen australialaistutkimustiedon mukaan kannabis näyttäisikin olevan nuorille aivomyrkky, se surkastuttaa orbitofrontaalisen aivokuoren alueita. Tämä vaikuttaa päätöksentekoon ja ongelmanratkaisuun negatiivisesti.

  http://www.poliklinikka.fi/?page=7874754&id=0805836#
  ”Tutkijat huomasivat, että kannabista käyttäneiden nuorten aivojen orbitofrontaalisen aivokuoren tietyt alueet olivat 12-vuotiaina pienemmät kuin muilla. ”

  Noi oli tosin ”hyvin” nuoria.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
   1. Se on sitten vähän kuin (kärjistetysti) vertaisi: ”Ostaisko tuolta taas pojalleni Subutex-, ekstaasi- vai amfetamiini-huumetta ?”

    Netissä muinoin rekkakuski kehui silloin tällöin polttaneensa kannabista, ei pitänyt tupakkaa kummempana.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Suomalainen huumekeskustelu on käsitteenä mahdoton. Globaalien tutkimustehtaiden propagandajulkaisuja lainaillaan ristiin rastiin ja keskustelijoiden keskimääräinen tunnetila kiehuu jossakin ylilatautuneen ja käsiin räjähtäneen välimaastossa. Näin keskustelu on junnannut paikallaan jo monta kymmentä vuotta.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat