Lakipalstalla ratkotaan arkipäivän ongelmia

Magneettimedian Kysy lakimieheltä –palsta on löytänyt lukijansa. Palstalla lukijoiden kysymyksiin vastaavat asianajaja, varatuomari Mika Talviaro ja oikeustieteiden maisteri Theresa Bergroth-Penttilä. Millaiset kysymykset kiinnostavat suurta yleisöä? Mihin oikeudenalaan lakipalstan ylläpitäjät ovat erikoistuneet? Lakipalstaa on julkaistu IsoMagneetissa parisen vuotta. Ideana on vastata kerran viikossa yhteen lukijan esittämään lakikysymykseen.

– Kysymyksiä voi lähettää sekä IsoMagneetin nettisivujen tai Asianajotoimisto Talviaron nettisivujen kautta. Kysymyksiä jätetään viikoittain viidestä kymmeneen kappaletta, joista valitsemme yhden julkaistavaksi. Kaikkiin kysymyksiin emme voi valitettavasti vastata, kertoo asianajaja Mika Talviaro.
Kysymyksen valikoituminen lehden sivuille ja nettiin ei ole kuitenkaan sattumankauppaa. Ajankohtaisella, lyhyellä ja ytimekkäällä kysymyksellä on huomattavasti paremmat mahdollisuudet tulla julkaistuksi kuin seikkaperäisellä kysymyksellä. Myös yleisellä kiinnostavuudella on merkitystä.

– Kysymyksen sopiva pituus parisen sataa merkkiä. Tähän määrään ei montaa riviä tekstiä mahdu. Tarvittaessa typistämme pitkiä kysymyksiä. Ajankohtaisia aiheita ovat lakimuutoksiin ja ylinten tuomioistuinten ennakkotapauksiin liittyvät kysymykset. Kalenterivuodestakin löytyy aiheita. Kesällä töissä ovat kesätyöntekijät ja vuoden lopussa voi vielä suunnitella verotustaan, Talviaro vertaa.

Asumiseen ja perintöihin liittyvät asiat kiinnostavat

Aihealueista kiinnostavimpia ovat Talviaron näkemyksen mukaan asumiseen ja perintöasioihin liittyvät ongelmat. Nämä ovat myös Asianajotoimisto Talviaron ydinosaamisalueita.

– Toimistomme on erikoistunut rakennusurakka-, kiinteistö- ja asuntokauppariitoihin. Olemme hoitaneet niitä kymmenen vuoden toiminta-aikanamme pitkälti toistasataa. Tämä ei tarkoita kuitenkaan sitä, että kaikissa jutuissa olisi riidelty käräjä- tai hovioikeutta myöten, vaan valtaosa riidoista on saatu onneksi sovittua, Talviaro sanoo ja lisää, että tutusta aihealueesta on mieluisa kirjoittaa.

Talviaro toivoo lisää kysymyksiä eritoten pienyrittäjien arkipäivää askarruttavista ongelmista. Myös verotuksesta voi esittää kysymyksiä, sillä Talviaro on toiminut ennen lakimiesuraansa verottajan tehtävissä. Verotukseen liittyy myös asianajaja Talviaron Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa (EIT) hoitama tunnettu oikeustapaus.

– Kyse oli siitä, voitiinko sakkorangaistuksen saaneelle langettaa sakon ohella toinen rangaistuksen kaltainen seuraamus eli veronkorotus. EIT totesi, ettei näin voitu menetellä ja antoi Suomen valtiolle langettavan päätöksen. Tämä niin sanottu Ne bis in idem-ratkaisu mullisti perin pohjin oikeusjärjestelmäämme, asianajaja Talviaro toteaa.

Asianajotoimisto Talviaro Oy:llä on toimipaikat Kokkolassa ja Ylivieskassa. Päätoimialueen ulkopuolelta toimisto hoitaa lähinnä kiinteistökauppariitoja. Toimistossa työskentelee myös oikeustieteiden maisteri Theresa Bergroth-Penttilä. Hän vastaa mieluusti lapsiasioita koskeviin ja rikosoikeudellisiin kysymyksiin.

 

Lakikysymyksiä voi jättää netin kautta osoitteista:

www.magneettimedia.com  -> Lukijat -> Kysy lakimieheltä

www.lakineuvo.fi -> Kysy!

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat