Libyan sota laajenemassa?

Sota Libyassa saattaa laajeta naapurimaihin, varoittavat lukuisat asiantuntijat.

Useiden asiantuntijoiden mukaan länsimaat pyrkivät ohjailemaan levottomuuksia Pohjois-Afrikassa itselleen suotuisaan suuntaan. Tarkoitus on varmistaa kaupankäynnin jatkuminen, astuu valtaan kuka hyvänsä. Britit aseistavat sekä Gaddafia että kapinallisia. Eurooppalainen aseteollisuus tekee tiliä. Länsimaiden uskotaan suunnittelevan osallistumista myös Syyrian levottomuuksiin.

– Kolme maata, Libya, Syyria ja Iran eivät automaattisesti alistu globaalille eliitille tai länsivaltojen intresseille Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä kuten Egypti, Saudi-Arabia ja Kuwait ovat tehneet, toteaa politiikan tutkija Adrian Salbuchi.

– Syyria on strategisesti tärkeä. Ilman Syyriaa Iran menettää kulun Libanoniin. Jos Syyrian hallitus kaatuu, se heikentää myös Irania mikä tietenkin hyödyttäisi angloamerikkalaisia, sanoo puolestaan journalisti James Corbett.
Asiantuntijat uskovatkin, että’ tasapainon heikentäminen alueella on lännen tavoitteena:

– Näemme strategian, jonka tarkoitus on heikentää alueen itsenäisiä arabivaltioita: tarkoitus on myös eristää Iran ja jättää se vaille ystäviä. Sen toivotaan aiheuttavan sisäisiä levottomuuksia Iranissa, arvioi Salbuchi.
Yhdysvaltain puolustusministeri onkin kehottanut Syyrian armeijaa vahvistamaan vallankumousta ja ”seuraamaan Egyptin armeijan esimerkkiä”

Iranin varaulkoministeri Muhammad Ali Fathollah puolestaan sanoo, että Afganistan on hyvä esimerkki siitä, kuinka kansainvälinen sekaantuminen valtioiden sisäisiin asioihin vain pahentaa tilannetta kansalaisten kannalta: – Afganistanissa ei ole turvallista, huumetuotanto on nelinkymmenkertaistunut ja väkivaltaisuus lisääntyy. Asiasta kertoi RT News.

6 kommenttia

 1. Länsimaat ohjailevat. Tarkoitus varmistaa kaupankäynti. Globaali elitti. Joopa joo. Eipä tuohon oikeastaan kannata muuta sanoa, kuin että kaikenlaisia kommentteja. Totta siteeksi, mutta tulkinta ontuu..

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Financial Times Libyan tilanteesta tänään:

  West must set limits on Libya engagement
  The western allies are in a fine Libyan pickle. The real mission of the British and French military “advisers” being dispatched to the rebel camp is to explore what the west might do to get out of it. The declared objectives of their national leaderships are much larger than the means available to achieve them. It was because defence chiefs on both sides of the Atlantic foresaw this that they were reluctant to intervene in the first place.

  David Cameron, British prime minister, was much influenced in his decision to lead a charge against Muammer Gaddafi by memories of alleged western pusillanimity in Bosnia in the 1990s. Thousands of civilians were massacred while the European powers flinched from action without US participation, which Bill Clinton was slow to sanction.
  http://link.ft.com/r/NA70KK/S3SKGM/HXJLF/9Z6MPK/BM0E2H/ID/h?a1=2011&a2=4&a3=20

  mielenkiintoinen tulkinta FT:lta ottaen huomioon NATOn omat tiedotteet (joihin pätee Nevanlinna&Relanderin nyrkkisääntö).

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Robottilentokoneet käyttöön Libyassa

  Breaking News Alert: Pentagon chief: Obama approves use of armed drones in Libya
  April 21, 2011 3:33:11 PM
  —————————————-

  Secretary of Defense Robert M. Gates says armed Predator drones will contribute to coalition military campaign in Libya.

  http://link.email.washingtonpost.com/r/AADB45/6V5D3K/DESCHR/9UM79Z/P7NJI/ID/h

  Robocop & co suorittavat humanitaarisen intervention Libyaan pommittamalla siviilejä Rauhan Nobelilla palkitun presidentti Obaman käskystä. Siis hänen, joka aloitti sodan laittomasti ilman kongressin lupaa, rikkoen NATOn peruskirjaa ja kansainvälistä lainsäädäntöä. Yes I can!

  Mahtavatko nakella siviilien niskaan (jaloista humanitaarisista vaikuttimista) samaa tavaraa kuin Kosovossa eli steriloivia kemikaaleja, kasvintuhomyrkkyjä, kiellettyjä rypälepommeja ja kiellettyjä DU-ammuksia?

  Yhdysvaltain entisen oikeusministerin Ramsey Clarkin samoin kuin espanjalaisten taistelulentäjien kuvaukset NATOn sotarikoksista Kosovossa ovat olleet silmiä aukaisevaa luettavaa.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat