Liimalihaa lihatiskillä

Australialainen Tonight Show sai aikaan kauhua kuluttajissa kertoessaan uusimmasta paljastuneesta huijauksesta ruokabisneksessä.

Tonight Shown mukaan liha kaupassa ei ole kokolihaa, vaan se on koottu paloista ja tähteistä jotka on liimattu yhteen lihaliimalla. Palat saattavat olla kotoisin jopa eri eläinlajeista.

Lihaliimaa valmistetaan bakteeriviljelmissä, ja se on entsyymi nimeltään transglutaminaasi. Lihaliimaa tehdään myös sian ja lehmien veriplasmasta. Entsyymi, jota lihan liimaamiseen käytetä’än on niin myrkyllinen, että lihanliimaajat joutuvat käyttämään naamiota työaikana, kertoo Tonight Show. Liimatun lihan todennäköisyys saastua bakteereista on satoja kertoja korkeampi kuin peruspihvillä.

Euroopan Unioni teki vuonna 2010 aloitteen liimatun lihan myynnin kieltämiseksi.
http://au.todaytonight.yahoo.com/article/9190450/consumer/glued-meat-widespread
http://www.cdc.gov/ncidod/eid/vol5no5/mead.htm
http://jama.ama-assn.org/content/293/2/172.short

6 kommenttia

 1. Liimalihaa lihatiskillä? Missä. Suomessako. miksi julkaista tällainen kohujuttu, jos em. lihaa ei tästä maasta löydy. Vai löytyykö?

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. Niin joo, mitäpä sitä ulkomaan uutisista kertomaan, parempi vaan elää täällä turvallisessa Suomen maassa missä kaikki on kunnossa ja mihin mikään rajojen ulkopuolella oleva ei vaikuta. Jos jossain räjähtää ydinvoimala tai muuta pientä turhaa, niin minä kyllä rupean syömälakkoon jos siitä kehdataan kertoa Suomen uutisissa. Ulkomaailmasta viis – vaikka ei ollakaan enää itsenäisiä, vaan EU:n liittovaltio. Mutta mitäs sitä pienistä…

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
   1. Tarkoitin kyllä tätä magneettia. Turha julkaista ulkomaanuutisia, kun niistä saa aivan väärän kuvan maamme asioista. Otsikot ja sisältö raportoivat mieltäkiihdyttävistä jutuista, mutta tarkemmin katsoen, ne ovatkin kiistanalaisia väitteitä jostan. – Kuten se lääkärit ja kipulääkkeet- juttukin.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Suomessa ilmeisesti leikkelemakkarat ja -kinkut on liimattuja tuotteita. Liimatut tuotteet pitäisi tunnistaa siitä, että ne on symmetrisen pyöreitä ympyröitä tai nelikulmaisia leikkeleitä. Täst on kyl aika hankala löytää tietoa, mut kotona ku testasin repiä marinoitua lihaa nin se repes kyl yllättävän helposti, ja paistamisen jälkeenki se oli osittain aika sitkeää tavaraa. Sit ku vertaa porukoiden maatilalta teurastettuun ja pakastettuun naudanlihaan, joka kypsyy pannulla huomattavasti nopeammin nin ero on valtava.. 🙂

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Hienoa, että magneetissa esiintyy myös artikkeleita, jotka esittelevät EU:n monia positiivisiakin puolia!

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. Transglutamiinia on käyetty iät ja ajat lihateollisuudessa ympäri maailmaa. Ei mikään uusi asia. Se, jos siellä Austraaliassa ei nyt oikein hallita prosesseja ja bakteerikanta kasvaa, ei ole entsyymin vika vaan tuotannon laaduntarkkailun puute. Ja kun kyseessä on entsyymi, siis proteiini, nin sillekin löytyy yliherkkiä ihmisiä. Todennäköisesti tässäkin mainitut bakteerit kuolevat kypsennysvaiheessa, mutta kuvan kaltaista puoliraakaa syöneelle saattaa joku oire tullakin.

  Me täällä kotosuomessa ymmärretään lihaliimalla naudan tai sian trombiinia, entsyymi tämäkin, joka tartuttaa lihapalat toisiinsa.

  Mielestäni EU ei ole kieltänyt tällaisten tuotteiden markkinointia ja myyntiä. Se mikä on kiellettyä, on jättää asia kertomatta tuoteselosteessa. Samoin tulee tietenkin käyttää EU:n sallimia entsyymejä.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat