Luettuasi tämän katsot banaania uusin silmin!

Banaanissa on kolmea luonnollista sokeria: sakkaroosi, fruktoosi ja kuituun yhdistynyt glukoosi. Banaanista saa välittömän, merkittävän ja pitkäkestoisen energialisäyksen. Tutkimusten mukaan jo kaksi banaania antaa tarpeeksi energiaa vaativaan 90 minuutin treeniin. Ei siis mikään ihme, että maailman johtavien urheilijoiden suosikkihedelmä on banaani.

Energian lisäys ei ole kuitenkaan ainoa banaanin hyötyvaikutuksista. Se voi myös ehkäistä ja auttaa päihittämään useita sairauksia ja vaivoja, mikä tekee siitä ehdottomasti tarpeellisen lisän jokapäiväiseen ruokavalioon.

 

Masennus

Mind Research Networkin tekemän kyselytutkimuksen mukaan useat masennuksesta kärsivät kokivat mielentilansa parantuvan syötyään banaanin. Banaani sisältää tryptofaania, joka on välttämätön aminohappo, josta elimistö muodostaa serotoniinia, jonka tiedetään rentouttavan, parantavan mielialaa ja tekevän onnellisemmaksi.

 

PMS

Unohda särkylääkkeet ja syö banaani. Sen sisältämä B6-vitamiini säätelee verensokeria ja vaikuttaa mielialaan.

 

Anemia

Banaani sisältää runsaasti rautaa ja voi stimuloida veren hemoglobiinin tuotantoa, mikä auttaa varsinkin anemiaan.

 

Verenpaine

Ainutlaatuinen trooppinen hedelmä sisältää runsaasti kaliumia, mutta hyvin vähän suolaa, mikä tekee siitä täydellisen verenpainelääkkeen. Banaanintuottajien sallitaan jo mainostavan banaania verenpainetta alentavana ja infarkteja ehkäisevänä.

 

Aivotoiminnot

Opiskelijoilla suoritetut kokeet ovat osoittaneet, että banaani aamiaisella, välipalalla ja lounaalla auttaa tehostamaan aivotoimintoja. Kaliumpitoinen hedelmä auttaa oppilaita pysymään virkeämpinä.

 

Ummetus

Banaani sisältää runsaasti kuituja, joten sen sisällyttäminen ruokavalioon voi auttaa palauttamaan suoliston toiminnan normaaliksi ja parantaa vatsaongelmia ilman laksatiiveja.

 

Krapula

Eräs nopeimmista tavoista selvitä krapulasta on nauttia hunajalla makeutettu banaanipirtelö. Banaani rauhoittaa vatsaa ja hunajan avulla kohottaa alhaista verensokeria, kun taas maito auttaa rauhoittamaan ja nesteyttämään kehoa.

 

Närästys

Banaani neutraloi luonnostaan mahan liikahappoisuutta, joten närästyslääkkeen sijaan kannattaa kokeilla banaania.

 

Aamupahoinvointi

Banaani välipalana auttaa pitämään verensokerin ylhäällä ja välttämään aamupahoinvoinnin.

 

Hyönteistenpuremat

Hyttysten ja hyönteisten puremiin kannattaa kokeilla kaupallisten voiteiden sijaan banaanin kuoren pehmeää sisäpintaa. Monet ovat havainneet sen helpottavan turvotusta ja ärsyyntynyttä ihoa yllättävän hyvin.

 

Hermostuneisuus

Banaani sisältää runsaasti B-vitamiineja, jotka auttavat rauhoittamaan hermostoa.

 

Ylipainoa ja stressiä töissä?

Itävallan psykologian instituutissa havaittiin tutkimuksissa, että työperäinen stressi voi johtaa suklaan ja pikku välipalojen kaltaisten lohturuokien ahmimiseen. 5000 sairaalapotilaan tutkimuksessa havaittiin kaikkein lihavimpien potevan kovinta työstressiä. Tutkimuksessa todettiin, että paras tapa välttää stressin laukaisemaa syömishimoa oli säädellä verensokeria nauttimalla kahden tunnin välein hiilihydraattipitoista välipalaa.

 

Vatsahaava

Banaani hellii vatsaa, sillä sen rakenne on pehmeä ja soseutuva. Se on ainoa hedelmä, jota voi syödä huoletta tuoreeltaan esimerkiksi gastriittia (mahan limakalvon tulehdus) sairastettaessa. Banaani myös neutraloi mahan liikahappoisuutta ja vähentää mahan limakalvon ärsytystä.

 

Ruumiinlämmön säätely

Useissa kulttuureissa banaania pidetään viilentävänä hedelmänä, joka voi alentaa odottavien äitien fyysistä kehonlämpöä sekä tunteiden kuumentumista. Thaimaassa esimerkiksi raskaana olevat äidit syövät banaania varmistaakseen, ettei lapsi synny ”kuumaverisenä”.

Banaani on siis luonnollinen hoito moniin vaivoihin. Verrattuna esimerkiksi omenaan siinä on neljä kertaa enemmän proteiinia, kaksi kertaa enemmän hiilihydraatteja, kolme kertaa enemmän fosforia, viisi kertaa enemmän A-vitamiinia ja rautaa sekä kaksin verroin muita vitamiineja ja kivennäisaineita. Siinä on myös runsaasti kaliumia ja se on yksi parhaista hedelmistä ravintoarvoiltaan.

Banaani päivässä pitää lääkärin loitolla!

Alkuperäinen artikkeli englanniksi osoitteessa Karenstan.net

17 kommenttia

 1. ”Banaani sisältää tryptofaania…”

  Mainitse ruoka, joka ei sisällä tryptofaania :).

  ”…sisältää runsaasti kaliumia…”

  Tämä on itse asiassa totta, ja hyvä tapa muistaa tämä fakta on katsoa elokuva Honey, We Shrunk Ourselves (1997).

  ”…Verenpaine… …Krapula… …Närästys… …Aamupahoinvointi…”

  Tavallaan totta, joskin hieman liioitellen. Paras tapa välttää näitä on välttää liiallista suolan käyttöä, alkoholia ja kovaa- tai transrasvaa.

  ”…Tutkimuksessa todettiin, että paras tapa välttää stressin laukaisemaa syömishimoa oli säädellä verensokeria nauttimalla kahden tunnin välein hiilihydraattipitoista välipalaa…”

  Kuten ravitsemussuosituksissa sanotaan :).

  ”Verrattuna esimerkiksi omenaan siinä on neljä kertaa enemmän proteiinia, kaksi kertaa enemmän hiilihydraatteja, kolme kertaa enemmän fosforia, viisi kertaa enemmän A-vitamiinia ja rautaa sekä kaksin verroin muita vitamiineja ja kivennäisaineita. Siinä on myös runsaasti kaliumia ja se on yksi parhaista hedelmistä ravintoarvoiltaan…. …Banaani päivässä pitää lääkärin loitolla!”

  Itse asiassa nykytiedon valossa paras hedelmä lääkärin välttämiseksi on appelsiini. Paras tapa välttää lääkäriä on itse asiassa syödä mahdollisimman monipuolisesti mahdollisimman paljon eri hedelmiä ja vihanneksia ja välttää punaista lihaa (ja tupakkaa!).

  Plusääni(11)Miinusääni(26)
 2. Olen itse kyllä päin vastoin kuullut, että banaani saattaa lisätä/aiheuttaa ummetusta.

  Plusääni(11)Miinusääni(12)
  1. Samanlainen uskomus on monella muullakin mut mun äitee aina sano, että hoitajat on suositelleet banaanin syöntiä niille, jotka ovat toipumisvaiheessa ripulista – syynä se että sulaa hitaammin ja siitä ehtii imeytyä jotain hyviä aineita jos ripuli kuitenkin jatkuukin. Eli ei lisää ummetusta vaan viipyy vähän pitempään jos hyvin sattuu 😀

   Plusääni(15)Miinusääni(0)
  2. aivan. a-veriryhmälle ei käy ollenkaan. tulee aivosumua, ummettaa ja lisäksi muuten banaani on erittäin epäekologinen kasvi. yksivuotinen plajon vettä vievä ruohokasvi. banaani ns. metsiä kuolee pystyy alueilla, joissa on todella vähän vettä ja siinä ei sitten voi viljellä enää mitään. olisi fiksua lopettaa banaanin syöminen kokonaan. banaanisssa on niin pieniä määriä yhtään mitään hivenaineita, ettei ole lainkaan tarpeellinen syötävä. yhtälainen turhake kuin peruna.

   Plusääni(5)Miinusääni(19)
 3. Banaani kyllä aiheuttaa ummetusta näin yleensä. Vain tummakuorinen banaani helpottaa ummetusta.

  Plusääni(7)Miinusääni(4)
 4. se, että banaani aiheuttaisi ummetusta on vanha käsitys. Lapsilla ja vanhuksilla kuin myös itselläni banaani helpottaa vatsan toimintaa. Juustot kovettaa helposti.

  Plusääni(12)Miinusääni(2)
 5. Ruokatorvikatarrin aikana ei kannata syödä, mutta muuten kyllä. Elikkäs vatsahaavaa ei hoida käsittääkseni eli ei ole kaikkein parhaiten sulava. Muuten terveellinen.

  Nimim. kokemusta on.

  Plusääni(1)Miinusääni(1)
 6. Banaani on jalostettu niin kauaksi alkuperästään, ettei sitä voi hyvällä syylläkään sanoa enää luonnolliseksi tai terveyttä edistäväksi. Se on lähinnä nopeita hiilihydraatteja sisältävä keltainen, siemenetön, RAVINTEETON hedelmän muunnelma… josta ainakin itsellä tulee helposti vain huono-olo.

  Plusääni(8)Miinusääni(14)
 7. Millähän banaanilla tuokin tutkimus on tehty, onkohan tutkimus suoritettu banaanilla suoraan sen luonnollisesta kasvuympäristöstä?

  Olisi ollut hyvä myös mainita kuinka Eurooppaan rahdatut banaanit kerätään keskenkasvuisina terttuina rahtilaivaan jossa ne kypsytetään loppuun nestekaasun avulla sen kolmen viikon aikana minkä matka tänne kestää.

  ja koska sekin on meille suomalaisille tuontitavaraa, niin tahtoisimme kyllä tietää mikä olisi meille kotimainen vaihtoehto jolla tuokin pitkälle jalostettu siemenetön ravintopommi korvataan.

  säästyisi suomalaisten rahat johonkin tärkeämpään tuontitavaraan.

  Plusääni(18)Miinusääni(3)
 8. Muistakaa syödä banaanit kypsinä! Vasta kun kuoreen ilmestyy tummia pilkkuja, on banaani kypsynyt ja kaikki ravintoaineet optimaalisia. Raaka keltainen tai jopa vihreä banaani aiheuttaakin vatsavaivoja.

  Plusääni(20)Miinusääni(1)
 9. raaka banaani aiheuttaa ummetusta tumma banaani nopeuttaa vatsan toimintaa

  Plusääni(12)Miinusääni(1)
 10. ”Banaani sisältää runsaasti rautaa ja voi stimuloida veren hemoglobiinin tuotantoa, mikä auttaa varsinkin anemiaan.”

  Naisilla, joilla on kuukautiskierto käynnissä, on raudan saantisuositus 15 mg päivässä (otettu huomioon se, että raudan imeytymisprosentti on n. 15 %). Yhdessä banaanissa on 0,4 – 0,5 mg rautaa, joten voiko tosiaan sanoa, että banaani sisältää sitä runsaasti? Miehillä raudan tarve on 9 mg, joten ei banaani vastakkaisellakaan sukupuolella aja mitä parhaimman raudan lähteen asemaa.

  Ainut kivennäisaine jota banaani sisältää suositeltavaan saantiin nähden sellaisen määrän josta voisi olla hyötyä on kalium. 100 g banaania sisältää kaliumia 360 mg , saantisuositus 18-30 vuotiailla naisilla on 3 g (= 3000 mg). Eli ei parilla saati yhdellä banaanilla päivän kaliuminkaan tarvetta täytetä, mutta kyllä sillä suuremman osan saantisuosituksesta kattaa, jos vaikkapa rautaan verrattaisiin.

  Nopean hiilihydraatin lähteenä banaani on mitä mainioin ja rakenteensa puolesta helposti syötävä ja sulava. Tykkään itse banaaneista todella paljon ja syön melkein päivittäin, mutta en pidä sitä kuitenkaan minään vitamiini- ja kivennäisainerikkaana ihmehedelmänä, koska sitä se ei yksinkertaisesti ole.

  Plusääni(9)Miinusääni(3)
  1. En minäkään ole koskaan kuullut banaanista muuta kuin että on hyvä kaliumin lähde, eikä mitään muuta.

   Itse en syö banaaneja ollenkaan kun kaliumtasoni ovat tapissa, eli korkeimmalla tasolla viitearvoissa. En tarvitse kaliumlisää.

   Plusääni(1)Miinusääni(1)
 11. Banaani aiheuttaa ummetusta, vatsan toiminnan paranemista tai seksuaalista mielihyvää ihan riippuen siitä mihinkä reikään sitä työntää..

  Plusääni(7)Miinusääni(5)
 12. Kohta 6 v. Kyproksella asuneena; Suomessa asuessamme harvoin ostin banaaneja, mauttomia, keinokypsytettyjä… Täällä ne ovat pienempiä, käyrempiä (ehkä EU ei kelpuuttaisi), mutta ah, niin maukkaita ja tuliperäinen ja kalkkipitoinen maa vaikuttanee myös. Tänään juuri kg-hinta oli lähikaupassa 74 senttiä ja tulee läheisiltä viljelyksiltä ilman pitkiä kuljetuksia, varastointeja. Ynnä, kun naapurit kantavat meille banaaneja (ylituotantoa), osuinkin näille sivuille yrittäessäni etsiä, mitä kaikkea voisin valmistaa niistä. En pelkästään banaanin nimeen vanno, vaan kaikki vihannekset, juurekset maultaan eri luokkaa kuin siellä pohjoisessa. Suomessa vielä ollessa jouduin käyttämään 4-6 eri lääkettä. Nykyisin en käytä mitään, niin verenpaine kuin muutkin arvot kohdallaan (?) Tiedän, ettei vertailukelpoista noihin muihin kommentteihin, mutta… Hyvää tulevaa 100 -vuotis juhlavuottamme meille kaikille suomalaisille kautta maailman.

  Plusääni(16)Miinusääni(1)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat