Luomuliitossa tyrmistyttiin Marttilan GMO-innosta

Luomuliiton puheenjohtaja Jukka Lassila on erittäin huolestunut geenimuuntelun vyöryttämisestä kotimaiseen ruokaketjuun.

– Keväällä suuret rehunvalmistajat ilmoittivat aloittavansa muuntogeenisten rehuraaka-aineiden tuonnin, tällä viikolla Evira kohautti aikomuksella kieltää gmo-vapaa merkinnät siipikarjanlihassa ja nyt MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila haluaa satsata gmo-viljelyn kehittämiseen.

Kun muualla Euroopassa on havahduttu geenimuuntelun mukanaan tuomiin haittoihin ja mietitään mahdollisuuksia gmo-viljelyn rajoittamiseen, esittää viljelijäjärjestö MTK:n puheenjohtaja sitä tuotantomme pelastukseksi. Viljelijöiden oikeus puhtaaseen tuotantoon ja kuluttajien vaatimukset tietää ruoan alkuperä tuntuvat kaikuvan kuuroille korville.

Kotimaisen ruoantuotannon imago on perustunut puhtaudelle, jonka yhtenä strategisena painopisteenä luomutuotannon rooli on vahvistunut. Geenimuunneltujen kasvien tulo pelloillemme aiheuttaisi väistämättä vaikeuksia luomulle ja tavanomaiselle gmo-vapaalle tuotannolle, sillä muuntogeenisen aineksen leviämistä ja sekoittumista ei pystytä millään keinolla välttämään.

– Kotimaisen tuotannon vahvuus pitää perustua jatkossakin puhtaudelle. Suomen tulee pitää tiukasti kiinni gmo-vapaudesta ja näin mahdollistaa puhdas tuotanto tulevaisuudessakin, toteaa Lassila.

Alkuperäinen artikkeli: http://www.luomuliitto.fi/luomuliitossa-tyrmistyttiin-marttilan-gmo-innosta/

7 kommenttia

 1. Tämä muutos pohjaa osaltaan siihen lakiin joka pari vuotta sitten astui voimaan. Eli Suomeen ei enää rekisteröidä uusia luomu-tiloja. Ja nyt vuodenvaihteesakin perinnesiemenet pitää tyyppihyväksyttää tai lakata niitä käyttämästä.

  Tosin, molempia edelleisistä saa tehdä, mutta niistä ei enää makseta tukiaisia jolloin tuottajan pitää nostaa hintaa.

  Kuluttajat voisivat hankkia raaka-aineensa enemmän ja Luomuliitto voisi listata sivuillaan kaikki ne tilat ja tuottajat jotka tuottavat luomua. Silloin kuluttajat voisivat hankkia tuotteensa suoraan heiltä.

  Tämä on ihan yksinkertaista.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
  1. SUOMI HYVÄKSYI GMO-MAISSIN!

   Kuin varkain Suomi äänesti EU:ssa GMO:n puolesta, vaikka valtaenemmistö oli vastaan. Voi tietenkin kysyä, kuka ja miksi? Erikoista aktiviteettia, kun muuten hallitus on ollut täysin kykenemätön mihinkään Merja Kyllöstä lukuun ottamatta. Lehtitietojen perusteella ei voi sanoa, kuka oli vastuussa päätöksestä, mutta pidän pääministerin lisäksi kokoomuslaista maatalousministeri Jari Koskista vastuussa päätöksestä. Käsittämätön veto, joka tehtiin vaivihkaa ohi suuren yleisön. Kokoomus puukotti suomalaisia selkään tässä asiassa pahemman kerran. Poliitikot eivät edes ymmärrä mistä GMO:ssa on kysymys, mutta kokoomuksen neuvonantajat ovatkin amerikkalaisia konsulttitoimistoja. Ilmeisesti on syntymässä uusi neuroosi, GMO- Nokia. Katainen on ollut täysin pihalla koko pääministerikautensa. Hän muistuttaa mätitahnan aina iloista Kallea, jolla on prässihousut. Eikä sitten muuta.

   GMO on saanut alan professorit hehkuttamaan asian puolesta, mikä ei ole ihmeellistä, sillä asiaan liittyy huomattavat taloudelliset intressit. Kasvijalostuksen dosentti evp Jussi Tammisola on tehnyt GMO:ta puolustavat nettisivut, jotka ovat mielenkiintoista luettavaa siinä mielessä, että Tammisolan perustelut ontuvat ja hän paasaa kuin poliitikko puhuen kehitysmaiden ihmisistä ja kaikesta muustakin, mikä nostattaa tipan silmäkulmaan. Tammisolan lauseeseen ”Täsmämuuntelu on miljardeja kertoja tarkempaa kuin mutaatiojalostus” sisältyy koko GMO:n todellinen vale. Hän vertaa GMO:ta ja entistä jalostusta keskenään antaen ymmärtää, että kyse on vain tarkemmasta tekniikasta. Todellisuudessa näitä kahta ei voi verrata keskenään. GMO perustuu siihen, että voidaan siirtää geenejä eri lajien kanssa. Esimerkiksi bakteerin geeni voidaan istuttaa kasviin tai kasvin ja eläimen geenejä voidaan sekoittaa keskenään. Saman voi tehdä myös ihmiselle. Tämä on mahdotonta käyttämällä perinteistä risteytystä. Yliopistotasoinen ihminen siis valehtelee suoraan kansalaisille.

   GMO:ssa on kysymys informaation siirrosta eri lajien kesken. Geeni-informaatio eliön sisällä välittyy geenin tuottaman proteiinin välityksellä. Se tarkoittaa, että uusi geeni tuottaa eliöön uudenlaisen proteiinien koostumuksen.

   Esimerkkinä Starlink-maissi, johon siirrettiin hyönteisiä tuhoavan bakteerin (Bacillus thuringiensis) geeni Cry9C. Idea on kuin insinöörin oppikirjasta. Geeni tekee maissin vastustuskykyiseksi tuhohyönteisiä vastaan. Bueno! Niin tarvitaan vähemmän myrkkyjä, ja luonto säästyy, jos on uskomista dosentti Tammisolaa. Mutta, mitä sitten tapahtui elävässä elämässä? Cry9C toi todellakin itkun silmään, sillä geenin todettiin aiheuttavan allergiaa ja herkistävän ihmisen immuunijärjestelmän ties mille. Se, että geenimuuntelulla saa kasvin pärjäämään, ei tarkoita, että se olisi toimiva ratkaisu ravintoketjun toisessa päässä. Viranomaiset kielsivät Starlink- maissin käytön ihmisravintona. Mitäs teuraseläimistä välittää, mutta jos tuota maissia on mustin murkinassa, niin mitä sitten tapahtuu? Kukaan ei ole kertonut sitä.

   Kielloista huolimatta Starlinik-maissi putkahtelee tuon tuostakin esille eri maissa. Ruokaa on analysoitu ja Cry9C-proteiinia on löydetty ruoka-ainesta. Tässä tutkimuksessa transgeenistä proteiinia löydettiin taco -lastuista ja ties mistä, jos kunnolla tutkitaan. Transgeenistä proteiinia on löydetty jopa raskaana olevilta ja sikiöiltä. Kun paha henki on päästetty vapaaksi, ei sitä enää saa pulloon takaisin, vaikka kuinka manattaisiin.

   Kokoomuksen reipas isäntämies kävi äänestämässä toisenlaisen GMO-maissin puolesta, vaikka Euroopan mepit ja valtaosa väestöstä vastustaa GMO:ta. Koskinen on selityksen velkaa, että miksi moinen. Tuliko puhelu jostakin, käskikö joku tai vain ihan ilokseen kävi äänestämässä? Koskisen suosikkimaissin nimi on Pioneer 1507. Siinäkin on käytetty tätä thyringin bakteeria (Bacillus thuringiensis). Tässä maississa on siirretty kaksi geeniä, joiden proteiinit Cry1F tappaa hyönteisiä ja PAT-proteiini sietää Roundup®-kasvimyrkkyä. Tämän maissin idea on siinä, että se voi tappaa tuhohyönteisiä, mutta samalla sietää rikkaruohomyrkkyä enemmän kuin normaali kasvi eli voidaan myrkyttää entistä enemmän. Nyt voi kysyä dosentti Tammisolalta, miten tämä suojelee luontoa, hän kun hehkuttaa että, geenimanipulaatio mahdollistaa kasvit, joita ei tarvitse myrkyttää. Geenijalostuksen kaikkivaltias Monsanto tienaa hyvin, kun sen patenttisuojattu Roundup® myy entistä enemmän ja samalla luonto saastuu.

   EU:n ruokaturvallisuudesta vastaava virasto EFSA on aina liputtanut GMO:n puolesta. Edellisessä blogissani kerroin EFSA:n pesiytyneestä korruptiosta. Sama käy ilmeiseksi tämänkin asian suhteen ikään kuin kaikki olisi päätetty jossakin (suomaiseen tapaan) ja mikään tosiasia ei muuta viraston käsitystä. On suorastaan järkyttävää, kuinka heppoisin perusteluin EFSA teki päätöksen GMO:n turvallisuudesta. Päätös perustui yhteen Monsanton tekemään rottakokeeseen. Koe-eläimiä seurattiin 90 päivää. Mitään haittoja ei ilmaantunut. Tarkempi analyysi osoitti, että veren valkosoluissa tapahtui muutoksia, ja punasolujen määrä laski, samoin koe-eläinten maksassa alkoi tapahtua muutoksia. Havainnot mitätöitiin. EFSA uskoo autonvalmistajan ilmoitukseen auton turvallisuudesta! Ranskalainen tutkija Gilles-Eric Séralini kritisoi tutkimusta pitäen seuranta-aikaa liian lyhyenä. Kun Séralini seurasi rottia riittävän pitkään, 4 -7 kuukautta niin syöpäkasvaimet alkoivat lisääntyä huomattavassa määrin. Greenpeace on ollut jyrkästi luvan antamista vastaan sillä GMO:n todellisia haittoja ei ole lainkaan tutkittu ja heidän tutkimuksensa viittaavat siihen, että Koskisen suosikki on myrkyllinen.

   Tuskin Cry1F eroaa kovinkaan paljoa Cry9C:stä, mitä tullee ravintoketjun loppupäähän – ihmiseen. Todennäköisesti tämäkin vieras proteiini rasittaa ihmisen immuunijärjestelmää. Tuo Roundup® on sitten aivan eri asia. Sitä on markkinoitu lähes terveystuotteena, joka hajoa täysin luonnossa. Todellisuus on jotain muuta.

   Viime vuonna 2013 Journal of Interdisciplinary Toxicology -lehdessä julkaistun artikkelin mukaan keliakia ja gluteiini-intolerassi on lisääntynyt huimasti ruuan mukana tulevan Roundup® -jäämien takia. Myrkky vaurioittaa suolistoa monin tavoin, jolloin myös immuunijärjestelmä häiriintyy, jolloin gluteiini haitat moninkertaistuvat. Suolistovaivat ovat maailmalla rajussa kasvussa. Tietääkö muuten Koskinen päätöstä tehdessään, mikä on vessapassi?

   Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan lisääntynyt kasvimyrkkyjen käyttö on lisännyt Non Hodkinin lymfoomia. Roundup® vaurioittaa ihmisen DNA:ta annoksilla, jotka ovat 450-kertaa laimeampia kuin mitä käytetään normaaliruiskutuksissa. Sri Lankassa on puhjennut munuaistautiepidemia joka on aiheuttanut usean ihmisen kuoleman. GMO vain lisää myrkkyjen käyttöä. Puheet luonnonsuojelusta ja köyhien ihmisten auttamisesta ovat täyttä roskaa.

   Evp dosentti Tammisola on vetänyt etusivulle skepsisyhdistyksen vuoden 2013 huuhaa palkinnon. Se on annettu ihmisryhmälle, joka vastustaa GMO:ta. Skepsis itse on todellinen huuhaa, jos selvittää palkinnon ilmoituksen allekirjoittaneiden todellisia tieteellisiä pätevyyksiä. Ne ovat alle nollan tasoa. Olen aina ihmetellyt tuollaisten ryhmien mielekkyyttä eli että kuinka kenelläkään on edes aikaa repostella ja osoitella sormella muita inkvisiittorin tavoin. Eikö nuo tyypit käy duunissa? Kysymyshän on patologisesta oikeaoppisuuden osoittamisesta, mikä on vakava-asteinen psyykkinen häiriö, jos mikään. Kautta historian näitä tyyppejä on ollut kiusaksi asti. Heille on tyypillistä hyökätä sellaisten ihmisten tai ihmisryhmien kimppuun, joilla ei ole puolustautumisen mahdollisuutta. Toisaalta, asiaahan voisi katsoa kunnialoukkauksena ja pistää tyypit edesvastuuseen. Se, että media julkaisee tuon luuseriporukan aivoituksia, kertoo vain maan median tasosta.

   Skepsikselle ja monelle muullekin kiusaajaporukalle löytyi selitys Edward Snowdenin paljastusten myötä. NSA:n vakoilu on ollut uskomattoman laajaa. Järjestö on soluttautunut koko sosiaalisen median alueelle. NSA:n expertit manipuloivat ihmisten mieliä ja mielipiteitä halunsa mukaan. Oikeastaan koko some on NSA:n läpitunkema. Esimerkiksi trollit ovat osa tätä järjestelmää. Niille jotka eivät tunne sanaa ”trolli”, niin selvityksenä, että he ovat narsistisen persoonallisuuden omaavia todellisia kiusanhenkiä, joihin moni lienee somessa törmännyt. Mukava mielipiteiden vaihto normaalien ihmisten välillä netissä voi häiriintyä pahasti tällaisen kiusanhengen ilmaannuttua keskustelupalstalle. Skepsiksen porukka on yksi esimerkki trollista.

   Yhdysvaltalainen kirjailija- ja perustuslakiin erikoistunut juristi Glenn Greenwald on tutkinut tätä NSA:n toimintaa netissä. Greenwaldin mukaan trollit ovat osa NSA:n koneistoa ja taktiikkaa, jolla manipuloidaan mieliä, hyökätään sopivia henkilöitä vastaan ja tuhotaan heidän maineensa.

   Obaman hallinto käyttää päätöksestä somea omien tarkoitusperiensä hyväksi. Suuren yleisön annettiin ymmärtää, että kyseessä oli osa normaalia puolustusta Amerikan vihollisia ja terroristeja kohtaan. Mutta Amerikan vihollisiin kuuluivat myös ne, jotka kritisoivat esimerkiksi lääke- ja ruokateollisuuden toimintaa. Erityisenä kohteena ovat olleet rokotuksia kritisoineet, mutta myös monet muutkin, kuten GMO:n vastustajat. Nämä samat ihmiset ovat myös Suomessa jatkuvan kiusaamisen kohteina.

   Urkinnassa ja manipulaatiossa on ollut muitakin maita mukana. The Atlantic kirjoitti viiden maan allianssista, johon kuuluvat Yhdysvaltojen lisäksi Kanada, Iso-Britannia, Australia ja Uusi-Seelanti. Oheisena julkisuuteen vuodatettu ohjeistus, kuinka mieliä manipuloidaan netissä. Periaatteessa ohjeissa ei ole mitään uutta, sillä mainostoimistot käyttävät sama taktiikkaa. Ohjetta kannattaa lukea ajatuksella. Sitä kautta alkaa ymmärtää, kuinka paljon media on rakentunut pelkälle sonnalle.

   Wikipedia on osa tätä laajaa koneistoa. Sitä hoitaa kasvoton joukko, jonka tarkoituksena on luoda mikätietoa, jossa virallista linjaa vastustavia rusikoidaan kunnolla, kun taas esimerkiksi lääke- ja ruokateollisuuden kaupalliset tiedotteet ovat Wikipedian mielestä objektiivista tietoa. Jokunen vuosi sitten perustettiin Kaliforniassa TED-niminen keskustelufoorumi, jonka tarkoituksena oli tuulettaa vapaasti uusia ideoita. Kaikki tuo on kuitenkin lumetta. Todellisuudessa kaikki systeemiä uhkaavat leikataan surutta pois. Ted on menettänyt hehkunsa. Miksi esimerkiksi professori Rupert Sheldraken esitys sensurointiin? Kerrankin jotain uutta, mutta ei sopivaa systeemille. Selvästi huuhaa-palkinnon ansainnut, mutta taitaa mennä skepsiksen luusereilta yli hilseen. Vapaus sallitaan, mutta vain ahtaiden rajojen sisällä.

   Suomessa lehdistö julkaisee täysin kritiikittömästi NSA:n välittämiä ”uutisia”. Joidenkin keskustelupalstojen moderaattorit ovat trolleja. Pahin on Iltalehden keskustelupalsta. Yleensä trollit eivät ole kunnon töissä. Jotkut ovat suojatöissä hyväntekeväisyysjärjestöissä ja vastaavissa, joiden koneita he käyttävät härskisti hyväkseen aikaa kun on, kun tulostavoitteet eivät häiritse työrauhaa.

   http://www.anttiheikkila.com/blogi/suomi-hyvaksyi-gmo-maissin/

   Plusääni(0)Miinusääni(0)
   1. Hyvin pyyhkii Suomi. Lisätään vaan noita hölmöläisiä päätöstentekijöiksi. Siunaa ja varjele meitä noilta pöllökustailta tulevaisuudessa. Kokoomushan on läpeensä kiero puolue ja oman etuansa ajava lössi ja HALLITuksen saisi kaataa kokonaan. Onneksi joku ymmärsi jo yrittää lähteä omin avuin, saman saisi tehdä moni muukin kaaleppi.

    Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Laiva on kääntynyt. Oli tosi hyvä idea, on meillä todella asiantuntemattomia päätösten tekijöitä. Eikö niistä Geenimanipuloiduista roskista ole jo tarpeeksi toitotetu että pitäis jo ymmärtää seurannaisvaikutukset. Mielestäni noin hölmöjä päätöksiä tekevät ääliöt pitäisi panna kilometritehtaalle ja välittömästi. Luomutuotanto kunniaan ja kaikkien halukkaiden saataville. JA HUOM: SE AITO LUOMU!

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. No nyt minä ymmärrän miksi EVIRA:n on ollut niin vaikeaa hyväksyä EM-mikrobia maanparannusaineeksi. Se luokitellaan lannoitteeksi jotta sen tuottaminen ja käyttäminen Suomessa olisi kannattamatonta. Aluski luulin että vain Kekkilä ja Biolan olisivat sitä vastaan. Onhan se heidän tuotteisiinsa verrattaun lähes ilmainen ja vaikutukset ovat paljon suuremmat. Maan tasapainottumisen lisäksi suurin osa kasvien taudeista saadaan kuolemaan ja sitä voidaan käyttää luonnonmukaisena torjunta-aineena tiettyyn rajaan asti.

  Euroopassa, erityisesti Saksassa, Itävallassa ja Puolassa ovat Luomu-tilat käyttäneet tätä yli kymmenen vuotta. Heillä ei ole tuoksuvia lantakasoja tai lietelantaloita. Ja sadot ovat paljon meidän satojamme suuremmat. Vain ja ainoastaan sen vuoksi että maaperä on tasapainossa.

  Jos aine kiinnostaa niin etsikää hakuroboteilla Teruo Higa, EM, Higatori jne. Esim. Itävaltalaisen yrityksen, Multicraftin sivuilla on hyvät ohjeet siitä miten sitä käytetään. Ja mitä aine on. Suomessakin sitä on käytetty voitookkaasti mm. kalankasvatus laitoksella. Ei tarvi huolehtia altaan pohjaan tulevasta lietteestä, koska sitä ei enää tule. Ja vesikin kirkastuu vuoden sisällä niin että kalat näkee selvästi.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 4. Käsittämätöntä! En ole kuullut tällaisesta kuin vasta nyt! Toivottavasti Evira ei kiellä tuota GMO-vapaa merkintää. Se on kilpailuvaltti ja ainakin minulle sellainen tieto, että joudun kyselemään myyjiltä ja tuottajilta sitä erikseen jos ei ilmoiteta. Ja outoa vielä ettei saa ilmottaa jos tahtoo.

  Meille tulee ehkä joskus kanoja, ja silloin ne ovat todella LUOMUJA. Niille ei mitään GMO-roskaa syötetä. Eikä viljaa. Niitä tosin tulee varmaankin vain omiin tarpeisiin.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 5. Älkää päästäkö hulluja, lyhytnäköisiä poliitikkoja päättämään asioistamme sanoo:

  Kannattaa katsoa tarkkaa mitä puoluetta ja keitä henkilöitä äänestää seuraavissa vaaleissa. Ja kysellä heiltä etukäteen asioista. Eräät haluavat näköjään tuhota suomalaisen elinkeinoelämän. Me emme pysty kilpailemaan muiden kanssa määrillä, ainoastaan laadulla. Pohjoisilla oloilla on runsaasti muita etuja, joita voimme hyödyntää.

  Mielikuva Suomesta GMO:n Ydinvoiman ja saastuttavien kaivosten maana ei ainakaan edistä sitä.

  Venäläisetkin ovat jo hylänneet lisäaineelliset jogurtit. Odottakaas kun saavat tietää että Suomessa tuotetaan GMO:ta, käytetään jo rehuna ja kuten tiedämme, sen leviämistä luonton ja muille lähiviljelyksille ei voi estää.

  Yhteyksien luominen suoraan tuottajaan on kannatettavaa. Levitetään tietoa. Myös venäläisille.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat