Luonnollinen inkivääriolut

Virvoitusjuomat eivät ole aina olleet nykyään tuntemiamme teollisia sokereita ja väriaineita sisältäviä keitoksia alumiinitölkissä.

Satojen vuosien ajan (ja luultavasti paljon pidempään) kulttuurit eri puolilla maailmaa ovat valmistaneet käymisteitse erilaisia virvoitusjuomia makeutetuista yrttiteestä ja hedelmämehuista. Luonnolliset käymisteitse valmistetut juomat sisälsivät hyödyllisiä entsyymejä ja probiootteja terveyden vahvistamiseksi ja olivat kaukana nykypäivän epäterveellisistä versioista.

Reseptissämme käytetään käynyttä inkivääri-sienikasvustoa luonnollisesti poreilevan juoman tekemiseksi. Inkivääri on herkullinen kasvi, jota on käytetty useissa kulttuureissa sen terveyttä edistävien ominaisuuksien vuoksi. Inkivääriä on käytetty kiinalaisessa lääketieteessä tuhansia vuosia ja sen sanotaan auttavan moniin vaivoihin:

 • Lievittämään ruoansulatuksen häiriöitä.
 • Lievittämään pahoinvointia (loistava raskauden alkuaikoina).
 • Alentamaan kuumetta.
 • Vähentämään yskimistä ja lievittämään hengitysteiden ongelmia.
 • Stimuloimaan verenkiertojärjestelmää.
 • Helpottamaan lihassärkyä ja –kipuja.
 • Pääsemään eroon hilseestä.
 • Alentamaan kolesterolia (uusimpien tutkimusten mukaan).
 • Japanilaisten tutkimusten mukaan inkivääri myös auttaa alentamaan verenpainetta ja vähentää syöpäriskiä.

Inkivääriolutreseptissä käytetään tuoretta inkivääriä ja inkiväärin sienikasvustoa (engl. ginger bug) luonnollisella tavalla käytetyn ja kuplivan inkiväärioluen valmistamiseksi.

Juomaan saattaa muodostua alkoholia, jos sen jättää käymään viikkojen ajaksi huoneenlämpöön. Reseptissämme kuitenkin käytetään lyhyttä käymismenetelmää poreilevan juoman valmistamiseksi ilman alkoholia.

Itse tehty inkivääriolut rauhoittaa temppuilevan ruoansulatuksen hyödyllisillä entsyymeillä ja probiooteilla. Kuten minkä tahansa käymisteitse valmistetun juoman tapauksessa, kehotan aloittamaan nauttimisen pienillä annoksilla (desilitran luokkaa), sillä entsyymit ja probiootit saattavat saada vatsan sekaisin käyneisiin tuotteisiin tottumattomilla. Itselläni pieni määrä inkivääriolutta auttoi raskauden aikaiseen pahoinvointiin ja jos vatsa oli sekaisin. Lisäksi se maistuu todella hyvältä!

Reseptillä valmistetaan noin 2 litraa juomaa, mutta sitä voi muokata pienemmäksi tai suuremmaksi suhteessa puoli desilitraa sokeria ja saman verran inkiväärisientä litraan vettä.

 

Käymisteitse valmistettu vanhan ajan inkivääriolut

Valmistusaineet:

 • Parin sentin pätkä inkiväärijuurta raastettuna tai paloina antamaan makua
 • 1 dl ruoko- tai fariinisokeria, tavallisen sokerin lisäksi 1 rkl siirappia tai melassia antamaan väriä ja mineraaleja
 • 1 dl tuoretta sitruuna- tai limemehua
 • ½ tl merisuolaa tai vuorisuolaa
 • 2 litraa suodatettua vettä (klooriton)
 • 1 dl itse tehtyä inkiväärisientä (tai ½ dl heraa, josta ei kuitenkaan tule yhtä maukasta)

Valmistusohje:

 1. Valmista ensin inkiväärioluen vierre kattilassa lämmittämällä n. 7-8 dl vettä, hienonnettu inkiväärin juuri, sokeri (sekä melassi) ja suola.
 2. Anna seoksen hautua viisi minuuttia, kunnes kaikki sokeri on liuennut ja seos alkaa tuoksua inkiväärille.
 3. Siirrä pois liedeltä ja lisää loppu vesi. Jos seos ei ole tarpeeksi jäähtynyt, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen seuraavaa vaihetta.
 4. Lisää tuore sitruuna- tai limemehu ja inkiväärisieni (tai hera).
 5. Siirrä seos 2 litran lasipurkkiin, sekoita hyvin ja sulje kansi ilmatiiviisti.
 6. Sijoita purkki huoneenlämpöön 2–3 päiväksi. Kun juoma on käynyt ja muodostaa poreita, siirrä purkki jääkaappiin, jossa se säilyy tarvittaessa pitkäänkin.
 7. Tämä on tärkeä vaihe. Heralla käyttäminen vie vähemmän aikaa. Seoksen pitäisi kuplia ja suhista, tuoksua inkivääriltä ja hieman hiivaiselta / käyneeltä, kun kannen aukaisee. Toisinaan seosta pitää hämmentää, jotta käyminen alkaa. Kuten minkä tahansa käymisteitse valmistetun juoman kanssa, prosessi on monen muuttujan summa, johon vaikuttavat lämpötila, sieniviljelmän laatu, käytetty sokeri, raaka-aineiden ja astioiden puhtaus sekä ympäristö. Älä anna käydä lämpimässä liian pitkään, ettei astia ylipaineistu! Paksukin lasipurkki voi poksahtaa.

Juoman voi siivilöidä ennen pulloihin siirtämistä ja kylmään varastointia tai viimeistään ennen nauttimista.

 

Alkuperäinen artikkeli englanniksi Wellness Mama –verkkosivuilla.

4 kommenttia

 1. http://www.redicecreations.com/radio/2014/09/RIR-140922.php

  Suosittelen kuuntelemaan! Kai Murros – Hour 1 – Pan-European Revolution 20v asunut ruotsissa asunut suomalainen! Kertoo just sellasen totuuden tulevasta romahduksesta kuin mihin itse valmistunut!

  Magneettimedia voisi laittaa artikkelin valmistautumisesta tulevaan kaaokseen talouden romahdettua! Voisi tulla tietenkin valituksia pelon lietsomisesta, mutta ne jotka tajuavat mitä lähitulevaisuudessa tulee tapahtumaan, ymmärtävät täysin! niin magneettimedia voisi auttaa lukijoitaan, että valveutuneet ihmiset pääsisivät muiden aivopestyjen keskiluokkalaisten jaloista pois, kun totuus juutalaisten tuhomasta taloudesta osuu omalle kohdalle, kun elämältä menee pohja kun tajuaa että koko elämä kusetettu ja pahimmassa tapauksesta ruuat loppuvat kaupasta!

  Amerikan mantereella prepperit ovat viisainta ja valveutuneinta porukkaa koko maasta! No onhan sielläkin kaikki tulivuoren purkauksiin valmistuneita, mutta talouden romahdus eli dollari reservi valuuttana muuttuu, niin aivopestyt ihmettelee mitä tapahtu, mutta prepperit porskuttaa ja saavat lopulta sanoa typerille pankkiirien orjille että näistä asioista on yritetty kertoa, mutta 99% olitte sitä mieltä että on salaliittoa, varmaan moni valmistautunu nauttii niiden kärsimyksestä koska eivät heränneet ajoissa!

  Missä artikkelit romahdukseen varautumista varten?

  Ministerit varmasti tietävät asian mitä tulevaisuudessa tapahtuu ja valehtelavat joka ainoassa asiassa! No eihän he voi totuutta kertoakaan, koska silloin olisi kaaos!

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 2. Oikeassa olet, mutta mitäpä ne ministeriplantutkaan ihmisten asioista välittävät tai ovat koskaan välittäneetkään. Heidän ja koko eduskunnan hengenpitimensä on turvattu ”bunkkerilla” joka on rakennettu hätätilanteita varten maanalle. Tietysti ruoka ja muu tuikitarpeellinen on sinne rahdattu ettei tarvitse kuin syödä ja sitten se toinen välttämätön toimenpiteen suoritus ja siinä kaikki miten tähänkin asti ovat kansan asioita hoitaneet. USA kasaa varmuusvarastojaan avaruusasemalle ja Venäjä kuulema olisi halukas auttamaan. Siellä avaruusasemalla sitten P. ja O. kiikaroivat karvaisia käsiään yhteen lyöden ja ilosta kiljuen kun muu maailma tuhoutuu. Ovat varmaan keksineet ikuisen elämän pillerin sinne mukaansa. Bunkkerieläjät tekevät varmaan sitä samaa, että onnea vaan yrityksille. Maailma on erittäin upea paikka asua ja varsinkin kun on noin viisaita vallanpitäjiä, niinkuin meillä Suomessakin on tullut nähdyksi ja kuulluksi eikö vaan.

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat