Luonnolliset rasvat – Verisuonten ja sydämen ystävät

Verisuonikirurgi Taija Somppi suosittelee verisuoniIle ja sydämelle luonnollisia rasvoja, kuten voita, oliiviöljyä ja neitsytkookosöljyä sekä kalan rasvaa. Hiilihydraatit ovat hänen mukaansa verisuonten pahimpia vihollisia.

Valtimoiden kovettumisen syistä on esitetty erilaisia teorioita. 1970-luvulla suomalaisille vakuutettiin, että eläinrasvat ovat vaarallisia; ne tukkivat verisuonet. Voi kehotettiin vaihtamaan margariineihin ja täysrasvatuotteet kevyttuotteisiin. Valtaosa lääkäreistä opettaa edelleen näin.

Tämän myytin murtajia on jokin aika sitten kovasti pinnalla olleen rasvakeskustelun myötä ilmaantunut monia. Esimerkiksi verisuonikirurgi Taija Somppi ja liikuntafysiologi Jani Somppi puhuvat luonnollisten rasvojen puolesta.

– Rasvat ovat epäilemättä väärinymmärretyin asia ravitsemuksessamme. Valitettavasti vain hyvin harva lääkäri tai muu terveydenhuollon ammattilainen on kiinnostunut kyseenalaistamaan vallitsevia ravitsemusohjeita, vaikka niillä ei ole saatu hyviä tuloksia, Taija ja Jani Somppi sanovat.

He vakuuttavat, että valtimoahtaumista ei löydy merkittäviä määriä kolesterolia tai rasvaa, vaan elimistöön imeytymätöntä kalkkia. Näkemyksiään Taija ja Jani Somppi esittävät kirjoittamassaan kirjassa Parantavat rasvat. Gummerus 2011.

Kolesterolilla tärkeitä tehtäviä 

Kolesterolin nimeäminen yhdeksi pahimmista sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöistä on mahdollistanut lääketehtaille multimiljardibisneksen.

– Ihmisiä pelotellaan maito- ja eläinrasvojen sekä kolesterolin haitoista ilman minkäänlaista näyttöä, ja kauppojen hyllyt pursuavat rasvattomia tuotteita, Sompit puuskahtavat.

Taija Somppi on huolestunut siitä, että lääkärit määräävät kolesterolilääkkeitä jopa täysin terveille ihmisille. Pahaksi kolesteroliksi nimetty LDL ei hänen mukaansa ole millään tavalla paha kolesteroli, vaan sillä on erittäin tärkeä tehtävä elimistössä.

– Kolesteroli on mm. D-vitamiinin ja monien hormonien esiaste, antioksidantti ja hermoston rakennusaine.
– Kolesterolin yksi tärkeä tehtävä on korjata soluvaurioita ja osallistua solukalvon rakentamiseen. Iäkkäiden ihmisten soluissa onkin paljon korjaamista.

– Jo pelkästään Suomessa on tehty useita tutkimuksia, joissa on osoitettu, että vanhoilla ihmisillä nykysuosituksia suurempi kolesteroliarvo ja hiukan kohonnut verenpaine ennustavat selvästi keskivertoa pidempää ja terveempää elämää, Taija Somppi sanoo.

Voita ja kalaöljyä sydämelle

Joka toinen suomalainen kuolee sydän- ja verisuonisairauksiin. Ranskassa sydänkuolleisuus on Euroopan pienin, vaikka voin kulutus siellä on suurin.

– Sydämen ja verisuoniston toiminnan kannalta on tärkeää, että saamme päivittäin ruokavaliostamme riittävästi sydänterveyttä edistäviä rasvoja, kuten kalanrasvaa, kalaöljyä ja voita, sanovat Sompit.

Tutkimusten mukaan erityisesti kalaöljyt edesauttavat sydämen toimintaa mm. ehkäisemällä rytmihäiriöitä ja säätelemällä verenpainetta.

– Myös neitsytkookasöljy ja oliiviöljy ovat sydänystävällisiä rasvoja.

Transrasvat sydäninfarktin riski 

Verisuonikirurgi Taija Somppi ei luokittele eläinrasvoja huonoiksi ja kasvisrasvoja hyviksi. Huonoja rasvoja ovat hänen mukaansa etenkin kovetetut kasvisrasvat. Näitä ns. transrasvoja saadaan friteeratuista ruoista, valmisruoista, eineksistä, leivonnaisista, hyytelöistä, makeisista ja jogurteista. – Transrasvoja on löydetty mm. punasolujen solukalvoilta. Transrasvat aiheut tavat elimistössä tulehdustiloja, jotka ovat erityisen haitallisia sydän- ja verenkiertoelimistölle. Muutaman grammankin päivittäinen haitallisten transrasvojen saanti lisää sydäninfarktiriskiä huomattavasti, Taija Somppi toteaa.

Kevytlevitteet sydänystävällisiä? 

Margariineja ja kevytlevitteitä valmistetaan uuttamalla öljykasvien siemeniä liuottimien avulla. Prosessissa käytetään eri lähteiden mukaan heksaania, bentseeniä, fosforihappoa ja lipeää. Valkaisu tapahtuu ns. deodoroinnilla. Rasva kovetetaan vetyatomeilla ja nikkelillä. Lisäaineita rasvaan laitetaan noin 15 erilaista. Lopputuloksena voi olla pöytämargariini tai kenkälankki.

Taija Somppi suosittelee kevytlevitteistä luopumista. Ne sopivat hänen mukaansa lähinnä vain viemäreiden ja pyörän ketjujen rasvaamiseen sekä saranaöljyksi.

Hiilihydraatit tukkivat veri suonet 

Taija Sompin mukaan maitorasvojen ja eläinrasvojen välttäminen ei ole vastaus verisuonten hyvinvointiin sen enempää kuin kolesterolin hoitaminen lääkkeillä. Vastaus löytyy huonojen, tärkkelyspitoisten hiilihydraattien välttämisestä.

– Monien tutkimusten mukaan liiallinen leivän, viljan, perunan syöminen lisäävät tulehdustiloja elimistössä. Pahoja ovat myös sokeri, virvoitusjuomat ja valmisruoat, jotka saavat verensokerin kohoamaan. Kohonnut insuliinipitoisuus veressä vaurioittaa ja kovettaa valtimoiden seinämiä ja kohottaa samalla myös verenpainetta. Hän ei suosittele nauttimaan myöskään liikaa pehmeitä kasviöljyjä, koska kasviöljyjen härskiintyessä syntyy vapaita radikaaleja.

– Monet kasviöljyt sisältävät runsaasti omega-6 -rasvahappoa, joka lisää elimistön ja valtimaiden tulehdusprosessia.
– Sen sijaan omega-3-rikkaan kalaöljyn tulisi kuulua jokaisen suomalaisen ruokavalioon.

Voi-terveystuote?

Verisuonikirurgi Taija Sopin mukaan voi on eräs tärkeimmistä ravintorasvoistamme, sillä maitorasva sisältää satoja erilaisia rasvahappoja.

– Voi on hyvä A-vitamiinin lähde. Siinä on myös D-vitamiinia ja runsaasti lesitiiniä. Lesiniini on solukalvojen ja kolesterolia kuljettavien lipoproteiinien tärkeä rakennusosa. Voista saa hyödyllisiä lauriini-, palmitiini- sekä voihappoa. Palmitiinihappo on tärkeä soluviestinnässä, voihappo omaa syöpää hillitseviä ominaisuuksia.

Voissa on sydämen hyvinvoinnille tärkeää seleeniä, jota ei maaperästämme tarpeeksi löydy.
– Seleenin puute lisää syöpäriskiä sekä sydän- ja verisuonitautien riskiä sekä kohottaa verenpainetta.
Voi sisältää myös K2-vitamiinia, joka Sompin mukaan puhdistaa verisuonia kalkkeutumista.

 

Lue myös: Oliiviöljystä antioksidantteja

 

Alkuperäinen juttu Karprint / Luontaisterveys 4/12

9 kommenttia

 1. >He vakuuttavat, että valtimoahtaumista ei löydy merkittäviä määriä
  >kolesterolia tai rasvaa, vaan elimistöön imeytymätöntä kalkkia

  Voin vakuuttaa, että pinnallisista haavoista ei löydy merkittävää määrää veitsiä tai kirveitä, vaan hyytynyttä verta ja arpikudosta.

  >Jo pelkästään Suomessa on tehty useita tutkimuksia, joissa on osoitettu,
  >että vanhoilla ihmisillä nykysuosituksia suurempi kolesteroliarvo ja hiukan
  >kohonnut verenpaine ennustavat selvästi keskivertoa pidempää ja
  >terveempää elämää

  Kolesteroli- ja verenpainesuositukset pätevät nuorelle terveelle väestölle. Vanhuksilla korkeammat arvot lisäävät positiivista ennustetta, mutta esimerkiksi diabeetikoilla arvojen pitäisi olla suosituksia matalammat. Eri ryhmien suositukset eivät ole sovellettavissa muihin ryhmiin.

  >Voi on hyvä A-vitamiinin lähde. Siinä on myös D-vitamiinia ja runsaasti lesitiiniä.

  Voi todella sisältää runsaasti lesitiiniä! Lesitiini on fosfatidyylikoliini eli koliinia sisältävä fosfolipidi, jonka luultiin 1920-luvulla laskevan kolesterolia, minkä vuoksi sitä luultiin terveelliseksi. Tuon ajan tietoihin perustuen lesitiini on edelleen myyntivaltti luontaistuotebisneksessä, vaikka nykyään tiedetäänkin, ettei lesitiinillä ole vaikutusta kolesterolitasoihin. Viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa koliinin (yksi osa lesitiinistä) havaittiin aiheuttavan ateroskleroosia hiirillä. Tämän tuloksen perusteella näyttäisi siltä, että voin verisuonia kalkkeuttava vaikutus johtuu lesitiinistä enemmän kuin suorista vaikutuksista kolesterolitasoihin. Linkki tutkimuksen abstraktiin, olkaa hyvät:

  http://www.nature.com/nature/journal/v472/n7341/full/nature09922.html

  Älkää siis vieläkään luulko voita terveelliseksi.

  Plusääni(4)Miinusääni(10)
 2. ”Transrasvat sydäninfarktin riski”

  Voissa on nykyään moninkertaisesti transrasvoja esim. margariineihin verraten,
  näin ainakin Suomessa.
  Transrasvaa syntyy lehmän pötsissä bakteeritoiminnan tuloksena.

  ”Margariineista ja rasvalevitteistä ei löytynyt haitallista transrasvaa”..
  ”Transrasvaa ei löytynyt lainkaan 55 prosentista näytteistä, joita oli 18 kappaletta.
  -Evira
  http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/valmistus_ja_myynti/pakkausmerkinnat_/ravintoarvomerkinnat/transrasvat/margariinit_ja_rasvalevitteet/

  ”Finelin mukaan suomalainen margariini sisältää transrasvaa 0,3-0,5 %, voi 2 % ja kasviöljy 0 % painosta”
  -wikipedia: Margariini

  Tuon mukaan margariini sisältää keskimäärin aboutti 5 kertaa enemmän transrasvoja kuin voi !
  Minä käytän Kultarypsiä ja finelin mukaan siinä on 0% transrasvaa elikkä voissa (2%) on likimain äärettömän paljon enempi terveydelle haitallisia transrasvoja kuin tuossa kultarypsissä ! 😀

  Plusääni(2)Miinusääni(9)
 3. Valehtelua. Ainakin voi on terveellistä, kuten entisajat opettavat

  Plusääni(6)Miinusääni(2)
 4. Voi teitä mielessänne ”viisaita”, jotka yritätte tehdä luonnollisesta voista vaarallista ja ihmisen tekemästä teollisesta tuotteesta terveellistä. Margariini käy läpi teollisen prosessin, jossa käytetään hyvin korkeita lämpötiloja, jotka muuttavat rasvahapot elimistölle vaaralliseen muotoon. Vaikka levitemargariinissa ei olekaan transrasvoja, se ei tee siitä terveellistä. Monet tieteelliset tutkimuksen osoittavat, että teollisen prosessin läpikäyneet rasvat heikentävät immuniteettiä, aiheuttavat sydäntauteja, erilaisia tulehduksia ja syöpää. Tieteellisen tutkimuksen täytyy kuitenkin olla lääketeollisuudesta ja margariiniteollisuudesta riippumatonta, muuten tutkimustuloksiin ei ole luottamista.
  Hyvä esimerkki tästä on tri Ralph Waltonin aikoinaan tekemät tutkimukset aspartaamitutkimusten rahoituksesta. Kaikki yritysten rahoittamat tutkimukset päätyivät tulokseen, että aspartaami on turvallista. Itsenäisesti rahoitetuista tutkimuksista 92 % osoitti, että aspartaamilla on haitallisia vaikutuksia terveyteen. Margariini on aspartaamin tavoin ihmisen kehittämä teollinen aine, joka on vaarallista elimistölle.

  Plusääni(12)Miinusääni(3)
  1. Pekka, 1 vuosi sitten

   Hyvä kirjoitus luonnollisten rasvojen puolesta ja siitä mitä eroa on luonnollisen ja teollisesti prosesoitujen rasvojen terveellisyydessä. Kyllähän tuon nyt pitäisi olla ihan maalaisjärjellä selitettävissä ettei teollinen tuote, olipa se mitä hyvänsä (koskien ravintoaineita), koskaan tule korvaamaan täyspainoisen ravinnon terveysvaikutuksia, joten olisi taas hyvä nostaa kissa pöydälle tässäkin asiassa, niinkuin monessa muussa hyvän terveyden ylläpitämissä asioissa. Ihanteellisinta tietysti olisi täydellinen sairauden puuttumunen mutta se lienee nykypäivänä pelkkä” illuusio,” kun ajatellaan esim. sitä miten rahanahneet erilaiset yritykset ovat tuhonneet luontoa monin eritavoin. Siinäpä meillä on oikein kunnon perintö jälkipolvien maksettavaksi, vielä hurjemmilla haittavaikutuksilla kuin nykyään. Että samaa peliä vaan niin ”MAAILMA PELASTUU.”

   Plusääni(3)Miinusääni(1)
 5. Skepotiede alkaa olla pelkkää Rockefeller-keskuksen ja Rothschildien määräämää petosta. Koko sivilisaatio alkaa olla kohta pelkkä vitsi.

  Plusääni(2)Miinusääni(2)
 6. Itse (30v), olen elämäni käyttänyt ja käytän pääasiassa voita, lisäksi kookosöljyä ja oliiviöljyä. Kaikki veriarvot lääkärin mielestä todella hyviä. Kun jätti nuoruuden jälkeen sokerin ja hiilarit pois, ei parempaa oloa voisi olla! Laihduin itse 15kg jättämällä hiilarit eli viljat ja sokerin. Että ainakin oman perheen kokemuksen perusteella en margariiniin ym. kevytvaihtoehtoihin koske. Hyvä mittari on se, että kokeilee esimerkiksi sen kuukauden ajan ruokavaliota ja kommentoi sitten!

  Plusääni(7)Miinusääni(0)
 7. luonnon oma rypsiöljy on tummanruskeaa öljyä ,.mitähän kaikenlaista mömmöä siihen lisätää että saadaan vaalea pöytä levite

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat