Macan terveysedut

Macalla kerrotaan olevan lukemattomia positiivisia terveysvaikutuksia. Sen kerrotaan nostavan testosteronin määrää, lisäävän energisyyttä ja libidoa, parantavan mielenterveyttä, lievittävän kuukautisia edeltävää kipua sekä olevan hyödyllinen monin muin tavoin.

Richard on 53-vuotias tatuoija, joka treenaa päivittäin. Hänen salikaverinsa neuvoivat häntä käymään ”testosteronilääkärin” pakeilla hoidettavana. Näin Richard päätyi vastaanotolleni ja kertoi tarinansa.

Richard oli huolissaan testosteronitasoistaan. Hän valitti, että kehittyy treenatessa entistä hitaammin, lihasten koko ja erottuvuus eivät kehittyneet entiseen malliin. Lisäksi Richard huomasi libidon laskeneen kuluneiden vuosien aikana. Hänen ruokavalionsa on täydellinen proteiinijuomineen ja kourallisine vitamiinilisiä päivässä.

Laboratoriokokeet paljastavat klomifeenin vaikutuksen

Odotin että laboratoriokokeissa paljastuisi matalat testosteronitasot, mutta hänen kokonaistestosteroninsa oli yllättävän korkea, 870, ja hänen FSH- ja LH-arvot olivat tavanomaista korkeammat, 9,4 ja 11,3. Tällainen jakauma on tyypillinen klomifeeniä käyttäjillä, sillä aine nostaa FSH:n, LH:n ja testosteronin määrää. Vaikka FDA alunperin salli sen käytön naisten hedelmöityshoidoissa, osa nuorista miehistä käyttää sitä nostaakseen testosteronitasojaan.

Välitin tiedon Richardille, joka kielsi käyttäneensä klomifeenia. Tämän jälkeen kysyin häneltä käyttikö hän mitään muuta. Ei, ei tietääkseen. Hän oli hetken vaiti ja kertoi seuraavaa: eräänä päivänä hän kävi ostoksilla maalaismarkkinoilla ja osti perulaista maca-jauhetta proteiinipirtelöitä varten. Se oli ainoa uusi lisä päivittäiseen ruokavalioon.

Maca nostaa rottien LH-tasoja

Ennen tuota en ollut kuullut macasta, joten päätin selvittää asian ja löysin tämän tri Uchiyaman artikkelin vuodelta 2014: Maca nostaa luteinisoivan hormonin (LH) tasoja. Tämä kiehtoi minua, sillä tavallisesta kaupasta saatava tuote, maca, saa aikaan samanlaisen vaikutuksen kuin klomifeeni, FDA:n hyväksymä hedelmöityslääke.

Maca nostaa rottien testosteronitasoja

Toinen, tri Ohtan tutkimus vuodelta 2015 osoitti, että maca-uutteen syöttäminen rotille nostaa niiden testosteronitasoja edistämällä Leydigin solujen toimintaa. Testosteronin nousun ilmenemiseen kesti 14 viikkoa, eikä LH-arvot muuttuneet.

Maca on superruokaa – huimat terveysedut

Monet macan käyttäjät sanovat sen olevan ”superruokaa”, jolla on lukuisia terveysetuja. Sillä ei ole haittavaikutuksia, eikä se ole myrkyllinen:

  • lihakset kasvavat nopeammin
  • nopeuttaa urheiluvammoista paranemista
  • lisää energiaa, sisukkuutta ja kestävyyttä
  • nostaa libidoa ja seksuaalista suorituskykyä
  • terveempi iho
  • mieli toimii kirkkaammin ja vähemmän stressiä
  • korkeampi glukoositoleranssi ja tehostunut kilpirauhasen toiminta
  • sisältää biosaatavaa di-indolimetaania, joka kumoaa estrogeenidominanssin
  • maca lievittää kuukautisia edeltäviä oireita, päänsärkyä, masennusta ja ahdistusta

Macan käyttö ennen vaihdevuosia ja niiden jälkeen

Lääkäri Hugo Malaspinan mukaan maca parantaa vanhempien miesten libidoa ja seksuaalista suorituskykyä, ja naisilla macaa voidaan käyttää perimenopaussin oireiden lievittämiseen, ja sitä pidetään ”tehokkaana ja ylivertaisena korvikkeena lääkkeitä hyödyntävälle hormonikorvausterapialle”. Hänen menetelmässään käytetään 1200-3200 milligrammaa esikypsennettyä luomumacaa (3-8 kapselia) päivittäin vaihdevuotisilla ja vaihdevuoden ohittaneilla naisilla, ja hänen mukaansa tulokset ovat loistavia. Eräs tri Malaspinan potilaista kävi kohdunpoistossa, jonka yhteydessä myös munasarjat poistettiin. Hän voi pahoin hormonikorvaushoitojen aikana ja keskeytti ne. Hänen tullessa vastaanotolle veren estradiolipitoisuus oli 15, siis erittäin matala. Kahden kuukauden kuluttua macan käytön aloittamisesta hänen estradioliarvonsa oli 75, ja kuumat aallot ja menopaussin oireet hävisivät. Tarina kiehtoi minua, sillä en ollut ennen kuullut yrtistä, joka voisi korvata vaihdevuotisten naisten hormonikorvaushoidot.

Meissner ja MACA-GO

Lääkäri Meissner on suorittanut kaksi tutkimusta vuosina 2005 ja 2006, joissa käytettiin MACA-GO-tuotetta. Kymmenelle esivaihdevuotiselle naiselle annettiin päivittäin 2 grammaa MACA-Go:ta kahdeksan kuukauden ajan. Kontrolliryhmään verrattuna macalla hoidettujen naisten FSH-arvot laskivat ja LH-arvot nousivat, mikä johtui kohonneesta estradioli- ja progesteroni-pitoisuudesta. Heillä esiintyi vähemmän epämukavuuden tunnetta menopaussin aikana.

Toinen vuonna 2006 tehty tutkimus vaihdevuodet ohittaneilla naisilla osoitti: Kahden kuukauden Maca-GO:n käytön jälkeen estradioli oli noussut huomattavasti. Kuitenkin samanaikaisesti FSH-, trijodityroniini (T3), adrenokortikotropiinihormoni, kortisoli sekä painoindeksi laskivat. Maca-Go ”lievitti menopaussin aiheuttaman epämukavuutta, (erityisesti kuumia aaltoja ja yöhikoilua)”… ”tarjoten vaihtoehtoisen, ei-hormonaalisen yrttivaihtoehdon, mikä vähentää riippuvuutta hormoniterapiahoidoista.”

Lievittää SSRI-lääkkeiden aiheuttamaa seksuaalista kyvyttömyyttä

Tutkija Christina Dording julkaisi vuonna 2015 tutkimuksen ”Maca Root as Treatment for Antidepressant-Induced Sexual Dysfunction in Women”. Tutkimuksessa havaittiin 9,5 % remissio macalla hoidetuilla, kun taas lumelääkettä saaneilla osuus oli 4,8 %. Ei paras mahdollinen, mutta kuitenkin askel oikeaan suuntaan.

Macalla on masennusta lievittävä vaikutus hiirillä ja ihmisillä

Vuonna 2014 tehdyt hiirikokeet osoittivat, että macalla hoidetuilla hiirillä havaittiin antidepressiivisiä vaikutuksia, ja niiden aivojen pykäläpoimun pienten hermosolukerrosten paksuus kasvoi. Maca-uute laski hiirten seerumin kortisolitasoja ja nosti aivojen noradrenaliini- ja dopamiinitasoja.

Vastaavasti tutkija Stojanovskan vuonna 2015 Climactericilla tekemässä tutkimuksessa macalla havaittiin olevan masennusta ja ahdistusta lievittävä vaikutus. Tutkimukseen osallistui 29 vaihdevuodet ohittanutta hongkongilaista naista. Verrattuna plaseboon viikoilla 6 ja 12, hormonitasoissa ei tapahtunut muutosta. Kuitenkin masennus- ja ahdistuspisteet laskivat, ja myös odottamattomasti verenpaine laski.

Maca jäljittelee endokannabioidijärjestelmän toimintaa

Kun macan vaikutusta hormonijärjestelmään tutkittiin, oletettiin että maca vaikuttaa hormonireseptoreihin. Kuitenkin tutkija Boganin tutkimus vuodelta 2006 osoittaa, että asia ei ole näin. Macan oikea vaikutusmekanismi pysyi hämärän peitossa, kunnes biokemistit havaitsivat rakenteellisen samankaltaisuuden macan yhdisteen ja anandamidin välillä. Anandamidi on kehon tuottama kannabioidi, jonka löysivät Devane, Hanuš ja Mechoulam vuonna 1992.

Maca estää rasvahappoamidihydrolaasin toimintaa

Jatkotutkimukset paljastivat, että macan yhdisteet estävät rasvahappoamidihydrolaasin (FAAH) toimintaa. FAAH pilkkoo anandamidia, joten FAAH:in estäminen pidentää anandamidin, tärkeimmän sisäsyntyiden kannabioidin, läsnäoloa elimistössä. FAAH-estäjien tiedetään ”vaikuttavan keskushermostoon saaden aikaan analgeettisia, anti-inflammatorisia ja hermostoa suojaavia vaikutuksia säätelemällä hermostovälittäjäaineiden vapautumista.”

Macan yhdisteiden kyky jäljitellä kehon endokannabioideja oli löytönä merkittävä, ja se selittää macan lukuisat ja mittavat terveysvaikutukset. Voit lukea lisää endokannabioidijärjestelmästä ja kannabiksen terveyshyödyistä kirjastani: Cannabis Extracts in Medicine: The Promise of Benefits in Seizure Disorders, Cancer and Other Conditions (Mcfarland Health Topics). Kirjoittajat: Jeffrey Dach M.D., Elaine A. Moore, Justin Kander.

Erot maca-lajikkeiden välillä

Tri Gonzalesin mukaan: ”Musta maca parantaa parhaiten siemennesteen laatua ja muistia sekä lievittää parhaiten väsymystä, kun taas punainen maca hillitsee parhaiten eturauhasen hyvälaatuista liikakasvua ja ehkäisee osteoporoosia”.

Tri Peter Bablis kirjoittaa artikkelissaan ”Are you using the right type of Maca”, että punainen maca hillitsee eturauhasen hyvälaatuista liikakasvua, ja musta maca antaa eniten energiaa. Pelkkä musta maca parantaa siittiösolujen liikkumista ja määrää, kun taas keltainen tai punainen maca eivät. Musta ja punainen maca parantavat luiden terveyttä, mutta keltainen ei. Musta maca parantaa muistia ja oppimista parhaiten.

Johtopäätös: Macan terveysedut on tunnettu vuosisatojen ajan, eikä haittavaikutuksia tai myrkyllisyyttä ole ilmennyt, mutta tästä huolimatta opimme vieläkin uusia asioita macasta.

 

Alkuperäinen artikkeli lähteineen: Jeffrey Dach MD

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat