Makeutusaineet lihottavat

Olen aina pitänyt huvittavana, kun näen isokokoisen henkilön tilaavan Bic Macin, suuret ranskalaiset — ja Coca Cola lightin. On mielenkiintoista, että laihat ihmiset harvemmin juovat light-juomia. Aloin jokin aika sitten pohtia, onko keinotekoisesti makeutettujen light-juomien ja lihavuuden välillä yhteys. Ryhtyessäni etsimään aiheesta tietoa törmäsin useisiin eri tutkimuksiin, jotka tukivat teoriaa.

Ensiksi, nykyinen lihavuusepidemiamme alkoi juuri niihin aikoihin, kun ruokateollisuus ryhtyi käyttämään suuria määriä makeutusaineita. Tämä ei ole vedenpitävä todiste siitä, että makeutusaineet lihottaisivat, mutta ainakaan se ei hälvennä epäilyksiä.

Toiseksi, suuri määrä tutkimustietoa osoittaa, että jo pelkkä ajatus ruoasta tai sen tuoksu alkavat fyysisesti valmistaa kehoamme ruokailuun. Sama ilmiö toistui Pavlovin koirakokeessa, jossa koirat opetettiin kuolaamaan kuullessaan kellon soivan. Koirat olivat oppineet, että kellon soidessa heille tuodaan aina ruokaa. Tarpeeksi useiden toistojen jälkeen pelkkä kellon ääni sai koirat kuolaamaan, vaikka ruokaa ei olisi ollutkaan paikalla.

Light-limukat ja makeutusaineet soittavat kehomme henkistä kelloa. Kerron seuraavaksi kuinka se tapahtuu ja esittelen tutkimuksia, jotka todistavat, etteivät makeutusaineet ole välttämättä sellaisia kuin mainokset väittävät.

Emme saa huijata kehoamme. Jos on makeannälkä, voi syödä hieman jotain sokeripitoista. On kuitenkin parempi pysytellä kaukana valeruoista.

 

Millaisia ongelmia kehon huijaaminen voi aiheuttaa?

Kehon kellojen soittaminen makeutusaineilla ei ole tervettä. Vielä pahempi on soittaa kelloja makeutusaineilla ja olla sen jälkeen syömättä lainkaan sokeria. Kerron seuraavaksi miksi.

Aivomme tietävät kuinka valmistaa kehomme ruokailua varten. Tätä kutsutaan aivojen aktivoitumisvaiheeksi. Aivomme valmistautuvat ruokaan jo ennen kuin ensimmäinen haarukallinen on suussa. Tämä auttaa ruoansulatuskanavaa varautumaan ravinnon saantiin ja parantaa kehomme kykyä hyödyntää ravintoa sekä ylläpitää hormonitasapainoamme (epätasapaino voi aiheuttaa lihavuutta).

Tavallaan kehomme siis valmistautuu ruokaa ajattelemalla säännöstelemään energiatasapainoa, aineenvaihduntaa, painoa, kaloreiden palamista ja monia muita asioita. Makeat maut kertovat keholle, että luvassa on kaloreita, mikä käynnistää monia hormonaalisia ja ruoansulatuksellisia toimintoja.

Kehomme hämmentyy, kun huijaamme sitä syömällä ravintoköyhää, kaloritonta ja makeutettua ruokaa, kuten aspartaamia, asesulfaamia, sakariinia, sukraloosia tai edes luonnonmukaisia makeutusaineita, kuten steviaa. Tutkimustieto tukee tätä.

 

Tutkimusten mukaan makeutusaineet lihottavat

Journal of Behavioral Neuroscience -lehdessä julkaistu mielenkiintoinen artikkeli osoittaa, että makeutusaineet muokkaavat kehoamme ja hormonaalista toimintaa, mikä voi johtaa lihoamiseen.

Tutkijat ovat todistaneet tämän antamalla kahdelle eri rottaryhmälle jugurttia. Toinen annos oli makeutettu sokerilla. Toinen oli keinotekoisesti makeutettu sakariinilla. Selvisi, että keinotekoisesti makeutettua jugurttia syöneille rotille tapahtui kolme merkittävää asiaa.

Tutkijat huomasivat, että keinotekoisesti makeutettua ruokaa syönyt ryhmä alkoi syödä huomattavasti enemmän kahden tutkimusviikon aikana. Makeutusaine siis vaikutti heidän ruokahaluunsa ja sai heidät syömään tavallista enemmän.

Rotat lihoivat ja rasvan määrä kehossa lisääntyi huomattavasti.

Huolestuttavinta on, että makeutusaineita syöneiden rottien aineenvaihdunta hidastui ja ruumiinlämpö laski.

Olen joskus sanonut, että kaikkia kaloreita ei luotu tasa-arvoiseksi. Tässä se pätee erinomaisesti.

Vaikka sakariinilla makeutettua jugurttia syöneet rotat saivat elimistöönsä vähemmän kaloreita kuin sokerijugurttia syöneet, he silti lihoivat enemmän.

Tämä kääntää päälaelleen teorian siitä, että keinotekoisesti makeutettujen light-tuotteiden suosiminen olisi hyvä tapa hallita painoa. ”Diettituotteiden” sijaan niitä tulisikin kutsua lihotustuotteiksi!

Kauppojen hyllyt pursuavat matalakalorisia ”terveystuotteita” ja makeutettuja juomia. Vuodesta 1987 vuoteen 2000 Yhdysvalloissa makeutusaineita käyttävien ihmisten määrä kasvoi 70 miljoonasta 160 miljoonaan. Samalla liikalihavien määrä on kaksinkertaistunut. Nyt jo 30 prosenttia amerikkalaisista ikään, rotuun ja sosiaaliseen taustaan katsomatta on liikalihavia. Ylipainoisten määrä on kasvanut 30 prosentista 65 prosenttiin kansasta. Nopeimmin lihoava väestöryhmä on lapset.

Lyhyesti sanottuna, välttäkäämme keinotekoisia makeutusaineita, kuten aspartaamia, asesulfaamia ja sukraloosia sekä sokerialkoholeja, kuten maltitolia ja ksylitolia (melkein kaikkea ”ol”-päätteistä). Unohtamatta myöskään luonnon makeutusaineita kuten steviaa.

Emme saa huijata kehoamme. Makeannälkään voi syödä hieman sokeria, tärkeintä on välttää keinotekoista ravintoa. Terve ihminen syö mahdollisimman luonnollita ruokaa, jossa on paljon kasvisravintoaineita. Muutama rehellinen sokeriherkku silloin tällöin on paljon terveempi vaihtoehto kuin kehon hämääminen makeutusaineilla. Näin emme liho ja ruoansulatuksemme pysyy kunnossa.

 

Alkuperäinen tohtori Mark Hymanin artikkeli englanniksi osoitteessa DrHyman.com

2 kommenttia

  1. Myös salaatti lihottaa. Katsokaapa vain kuinka lihavia ovat kaikki lounasravintoloissa salaatteja syövät keski-ikäiset naiset.

    Plusääni(4)Miinusääni(2)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat