Mielialahäiriöiden parantaminen ruoalla

”Olkoon ruoka lääkkeesi ja lääke ruokaasi” –Hippokrates

Yhä enemmän ihmisiä kärsii masennuksesta ja mielialahäiriöitä on jo lähes 20 miljoonalla pelkästään Yhdysvalloissa. Samalla ovat masennuslääke määräykset lisääntyneet. Olemme kuitenkin nähneet näiden lääkkeiden aiheuttavan ei-toivottuja ja usein tuhoisia sivuvaikutuksia. On raportoitu lukemattomia tapauksia väkivallasta, itsemurhista, unettomuudesta, psykooseista, ahdistuksista jne. Lisäksi on osoitettu, että nämä lääkkeet ovat usein tehottomia ja toimivat vain noin 30 % ihmisissä, jotka niitä käyttävät.

Masennuslääkkeet toimivat lisäämällä serotoniinin tasoja, joka on ”hyvän olon tunteen” hormoni, mielialaa ja käytöstä säätävä aivojen välittäjäaine. Serotoniinin epätasapaino voi johtaa mm. ahdistukseen, masennukseen, kausittaiseen kaamosmasennukseen ja hyperaktiivisuuteen.

Mitä tapahtui?

60-luvun puolivälissä alkoi jalostettujen ja teollisesti käsiteltyjen ruokien buumi. Ihmisten alettua syödä laajamittaisesti näitä teollisia ja ravitsemuksellisesti ”köyhdytettyjä” ruokia alkoivat mielialahäiriöt lisääntyä merkittävästi.

Usein aliravitsemuksen ensimmäiset merkit ovat mielialan heilahtelut. Tavallisen länsimaisen ruokavalion jalostetut, teolliset ruoat sisältävät vähän B-vitamiineja, jotka ovat erittäin tärkeitä aivotoiminnoille ja mielen tasapainolle. Mikä ironista, nämä vitamiinit ovat myös välttämättömiä teollisten valmisteiden ruoansulatukselle.

Teolliset ruoat aiheuttavan usein myös hypoglykemiaa, eli verensokerin alenemista, mikä voi aiheuttaa vakavia mielialahäiriöitä ja on havaittu suuressa osassa kotiväkivaltatapauksia.

Mitä voimme tehdä?

Yhä enemmän ihmisiä kääntyy mielialahäiriöiden hoidossa vaihtoehtoisten hoitojen puoleen, kuten akupunktuuri. Hoidossa on kuitenkin ensiarvoisen tärkeä rooli ruoalla, jota syömme! Kuten on havaittu, suuri osa mielialan heilahteluista aiheutuu juuri ravintoaineiden puutteesta, joten on järkeen käypää, että vaihtamalla köyhdytetyn teollisen ruoan terveelliseen ja ravinteikkaaseen luonnonmukaiseen ruokaan saa myös kehon hormonit ja mielialan tasapainoon.

Itse asiassa tri Andrew Saulin mukaan iso kourallinen cashewpähkinöitä sisältää 1000 – 2000 mg tryptofaania, serotoniinin esiastetta, mikä toimii yhtä tehokkaasti kuin Prozac ja ilman mitään sivuvaikutuksia!

Hyvän mielen ruokia

 • Mantelit, runsaasti B6-vitamiinia ja magnesiumia
 • Saksanpähkinät, runsaasti kivennäisaineita ja omega-3
 • Chia (Salvia hispanica), runsaasti välttämättömiä rasvahappoja
 • Seesaminsiemenet, runsaasti kalsiumia, magnesiumia ja tryptofaania
 • Levä, runsaasti kalsiumia, omega-3, proteiineja, sinkkiä ja magnesiumia
 • Cashewpähkinät, runsaasti tryptofaania, serotoniinin esiastetta
 • Vihreät kasvikset, runsaasti kalsiumia ja foolihappoa
 • Guava, runsaasti C-vitamiinia ja tryptofaania
 • Viikunat, runsaasti kalsiumia, magnesiumia ja kuituja
 • Kaakao, runsaasti magnesiumia, tuottaa myös iloiseksi tekeviä opioideja!
 • Avokado, runsaasti välttämättömiä rasvahappoja, tryptofaania ja foolihappoa

Vältettäviä ruokia

Kannattaa välttää kaikkia ruokia ja juomia, joissa on keinomakeutusaineita, sillä ne saattavat estää serotoniinin muodostuksen; tyydyttyneitä rasvoja; kaikenlaisia sokereita sokeripiikkien välttämiseksi; kofeiinia; vehnää, sillä gluteeniallergian on todettu olevan usein masennuksen ja mielialahäiriöiden syynä. Alhaisen glykemiaindeksin omaavia hedelmiä voi syödä, sillä niiden sisältämä kuitu hidastaa sokereiden imeytymistä.

Elävän ravinnon ruokavalio

Useat ruoan tärkeistä ravintoaineista häviävät kypsennettäessä. Siksi on tärkeää sisällyttää elävää ravintoa ruokavalioon. Vaikka tiedon lisääntyessä elävän ravinnon johtavat asiantuntijat sanovatkin, ettei 100 % elävän ravinnon ruokavalio ole välttämätöntä optimaaliselle terveydelle, ovat he kaikki sitä mieltä, että on äärimmäisen tärkeää sisällyttää mahdollisimman paljon elävää ravintoa ruokavalioon.

Hyvän tuulen elämäntapa

Terveellisen ruokavalion lisäksi elämäntavoilla on suuri merkitys masennusten ja mielialahäiriöiden lievittämisessä. Liikunta lisää mielihyvähormonien tuottoa, meditaatio auttaa rentoutumaan, auringonvalo lisää serotoniinin ja D-vitamiinin tuottoa, jonka on todistettu helpottavan masennuksia.

Reseptejä mieltä parantaviin smoothieihin:

Sekoita kaikki ainekset paitsi jää tehosekoittimessa tasaiseksi, lisää jäät ja sekoita uudelleen. Kaada laseihin.

ONNEN HAMPPU-KAAKAO SMOOTHIE

–          5 dl mantelimaitoa

–          2 – 3 rkl kaakaojauhetta

–          1 banaani

–          ¼ avokado

–          3 – 4 taatelia

–          2 rkl seesamin tai hampun siemeniä

–          1 rkl lesitiinijauhetta (valinnainen)

–          1 rkl vaniljajauhetta tai –uutetta

–          ripaus suolaa

–          4 – 5 jääkuutiota

MARJAINEN HURMION SMOOTHIE

–          5 dl mantelimaitoa

–          2,5 dl luomumansikoita

–          1 dl tuoreita tai pakastettuja vadelmia, mustikoita tai karhunvatukoita

–          2 – 3 viikunaa

–          1 banaani

–          3 rkl seesaminsiemeniä

–          ¼ avokado

–          3 – 4 jääkuutiota

VIHREÄN VIBAN SMOOTHIE

–          5 dl vettä tai minkä tahansa pähkinän tai siementen maitoa

–          5 dl pinaattia tai muita vihreitä kasviksia

–          1 banaani

–          2 viikunaa (valinnainen)

–          1 tuore tai pakastettu mango

–          kourallinen ituja

–          ¼ avokado

–          2 rkl chia-siemeniä

–          3 – 4 jääkuutiota

Muita tapoja lisätä hyvän mielen ruokia ruokavalioon: Lisää kourallinen manteleita, saksanpähkinöitä tai rouhittua pellavaa vihreän lehtisalaattiannoksen päälle. Lisää levää keittoihin tai smoothien päälle. Ripottele chia-siemeniä tai rouhittua pellavaa hedelmien tai kookosjogurtin päälle. Tee chiapuuro ja ripottele päälle saksanpähkinöitä tai kaakaota. Mahdollisuuksia on rajattomasti. Käytä luovuutta ruokavaliossasi. Ja mikäli mahdollista, syö sormin!

Kuten minkä tahansa sairauden kanssa, kannattaa myös masennuksen ja mielialahäiriöiden suhteen kysyä lääkärin neuvoja. Tätä artikkelia ei ole tarkoitettu korvaamaan asiantuntevaa lääketieteellistä mielipidettä.

Alkuperäinen artikkeli: http://www.welikeitraw.com/rawfood/2012/01/healing-mood-disorders-with-food.html

3 kommenttia

 1. Kirjoittajalle on tapahtunut pieni lipsahdus koskien tyydyttyneitä rasvoja. Niitä ei pidä vältää, ne ovat tärkeitä aivojen toiminnalle. Tyydyttyneiden eläinrasvojen kolesterolia tarvitaan serotoniinin reseptorien toimintaan aivoissa.
  Mielialahäiriöissä on syytä myös tarkastaa suoliston kunto. Ns. vuotava suoli päästää huonosti sulaneita aineita suoraan verenkiertoon aiheuttaen mahdollisia ongelmia aivojen toimintaan. Tällaiselle potilaalle ei myöskään sovi raakaravinto.
  Mielialan ongelmissa on usein mukana jonkinasteinen tulehdus aivoissa. Kaikki luonnonaineet, jotka toimivat tulehdusta vastaan, ovat hyödyksi.

  Plusääni(4)Miinusääni(0)
 2. B6 B6 B6!!!! Esim. mustikka ja banaani! Kokeile jos et usko…

  Plusääni(0)Miinusääni(0)
 3. Miten voi olla näin tolkuttoman huonoa suomen kieltä, onko tää käännetty jollain koneella? Oli suorastaan vaikea pysyä kärryillä joissain kohdissa :/ Kiinnostava aihe kyllä.

  Plusääni(2)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat