Riikka Söyring: Mielikuvajohtamista

Sanat ovat ihmiselle kuin työkalut työkalupakissa. Mitä enemmän ihmisellä on sanoja käytössään, sitä helpompi hänen on ajatella. Tämä pätee niin konkreettisiin kuin abstrakteihin asioihin.

Ja tämän ovat myös vallanpitäjät aina tienneet. Suomessa on ollut aikanaan ylimystön ja virkakoneiston kielenä ruotsi, ja myöhemmin venäjä, joita hyvin harva alkuperäisväestön asukas, suomalainen, osasi. On vaikea hoitaa asioitaan kun ei ole sanoja. Sanatonta ihmistä on helpompi hallita. Siitä kertovat ilmaisut ”Olen sanaton!” tai ”Menin aivan sanattomaksi!”. Molemmat kuvailevat (paitsi kenties syntymäpäiväsankarin, joka on saanut todella mieleisensä lahjan, kohdalla) avuttomuuden tunnetta. Ajattele hetki myös sanontaa ”sitoa sanoilla”.

 Sanoja, joita emme ymmärrä ja/tai joilla on kaksoismerkityksiä. Nämä sanat myös muokkaavat käsityksiämme vallitsevasta asiaintilasta. Annan muutaman esimerkin: kehityskeskus (myös kasvukeskus) jota käytetään entisen sanan ´kaupunki´tilalla. Kehityskeskus antaa sanana ymmärtää, että kehitystä tapahtuu vain kaupungeissa. Se ei ole totta tosielämässä mutta mielikuvissamme se toiston kautta muuttuu todeksi. Mielikuvissamme elämme takapajulassa syrjään jääneinä vaikuttamisesta ja menetämme tulevaisuususkomme.

Entäpä ´työmarkkinavoimat? Ennen puhuttiin työmarkkinoista; jostain mihin ihmiset olivat osallisina ja johon voi vaikuttaa. Nykyään se on työmarkkinavoimat. Tuo pieni voima-liite sanan perässä luo mielikuvia jostain itsemme ulkopuolella olevasta, johon emme voi vaikuttaa. Olemme mielikuvissamme markkinavoimien armoilla, avuttomina, uhreina. Ja siksi helpommin hallittavissa.

Miltä kuulostavat mielipiteen muokkaus, tahtotilan luominen, kehityskeskustelu, kannustaminen toivottuun suuntaan, ostohalun herättäminen, ajatusmallien ohjailu? Entinen samaa tarkoittava sana oli propaganda. Propaganda on ajatusmallin markkinointia. Sen ei tarvitse olla valhetta mutta tiettyjä piirteitä korostavaa se on aina.

Muutosvastarinta on taitavasti luotu uusi sana. Sillä voidaan syyllistää ihminen, jonka terve järki sanoo että tämä ei nyt ole oikein. Syyttämällä häntä muutosvastarinnasta saadaan hänet epäilemään itseään ja siksi helpommin hallittavaksi.

Näitä uusia sanoja, joilla todellisuuskuvaasi ja käsitystäsi omasta paikastasi siinä todellisuudessa muokataan, on todella paljon. Kun luet lehtiä, katselet televisiota tai kuuntelet radiota/poliitikkoa, ole tarkkana. Ja kuuntele sitten itseäsi. Luota omaan sisäiseen ääneesi. Ymmällään oleminen ja epävarmuuskin viestivät sinulle jotain todella tärkeää.

1 kommentti

 1. Uutiset Osama bin Ladenin elämästä, teoista, pidätyksestä ja kuolemasta ovat olleet otsikoissa maailman valtamediassa.

  esimerkiksi:

  Osama syytettiin WTC-tornien iskusta. Isku tunnetaan myös nimellä 9/11. Mutta…
  http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/nurin-menneissa-osaman-syytteissa-ei-mainintaa-wtc-iskuista/art-1288396368573.html
  http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Ayman+al-Zawahiri+on+al-Qaidan+uusi+johtaja/1135266944427

  Nämä uutiset ovat olleet joka lehdessä Suomessakin aina HS:a myöten, mutta yksikään media ei kysy; miten tämä kaikki keskenään ristiriitainen informaatio on mahdollista?

  Plusääni(0)Miinusääni(0)

Kirjoita kommentti

Pakolliset kentät on merkitty *

Kotimaa

Ulkomaat